Lyhyet

Jos luet 10 juttua tänä kesänä

22.6.2023

Onko Long Playn lukemistossa vielä paljon avaamattomia juttuja? Valitsimme kesäluettavaksi kymmenen juttua, joista pidät varmasti.

1. Hanna Nikkanen: Marsin tarhurit
Kun ihmiskunta päätti valloittaa avaruuden, harjoittelu aloitettiin Arizonan erämaassa. Biosfääri 2 oli surkea farssi, joka päättyi Steve Bannonin johtamaan aseelliseen väliintuloon. 10-vuotiaana toimittaja Hanna Nikkanen seurasi hanketta hurmaantuneena. 28 vuotta myöhemmin hän matkusti Arizonaan ja astui sisään lasikupuun.

2. Anu Silfverberg: Katoaminen
Kun muistimme katoaa, kohdellaanko meitä sinä henkilönä, joka joskus olimme vai sinä, mikä meistä on tullut? Anu Silfverberg halusi ymmärtää, mitä Alzheimerin tautiin kuollut isoäiti lopulta koki. Tämä juttu vie hollantilaisen hoivakodin baariin, muistin historiaan ja tapaamiseen, jonka toinen osapuoli on jo unohtanut. 

3. Ilkka Karisto: Siellä olikin ihminen
Marjo pahoinpiteli Miran isän. Isä kuoli. Marjo ja Mira tapasivat. Joka viikko joku Suomessa kuolee henkirikoksen uhrina; jokainen kuolema koskettaa isoa joukkoa ihmisiä sekä uhrin että tekijän lähipiirissä.
Tämä on yksi sellainen tarina.

4. Adile Sevimli: Fantasia
”Pitseria ei ole pelkkä pitseria. Sen taakse kätkeytyy kokonaisia ihmiselämiä.”
Tämä on huikea tarina turkkilaisista miehistä, jotka tekevät suomalaisten pitsat. Se on myös juttu sukupolvista ja siirtolaisuudesta, tukkuhinnoista ja valvotuista öistä, rikotuista ikkunoista, kahvista ja tupakasta, iskelmästä, perheestä, ystävyydestä, takahuoneista, lapsista ja aikuisista, muistoista ja haaveista, mustapartaisista miehistä valkoisissa essuissaan.

5. Antti Järvi: Mummo on murhattu!
1980-luvulla homomiehiin kohdistuvat väkivaltarikokset yleistyivät maailmalla, myös Suomessa. Helsingissä tapettiin runsaan kolmen vuoden aikana kolme miestä, joiden surmaa poliisi ei ole koskaan selvittänyt. Yksi heistä oli rakastettu Mummo, Suomen ensimmäisen drag-ryhmän hersyvä tähtönen. Ystävä kaipaa häntä yhä.

6. Karoliina Paananen: Murhanäytelmä
Venäläinen toimittaja Arkadi Babtšenko lavasti oman murhansa, koska pelkäsi kuolevansa. Arkadi Babtšenkon henki säästyi, mutta hänen elämänsä ei palannut entiselleen. Hän joutui menemään maan alle. Karoliina Paananen tapasi Babtšenkon hänen piilopaikassaan.

7. Anu Silfverberg: Vuodet Monican kanssa
Monica Lewinskyllä oli parikymppisenä suhde Yhdysvaltain presidentin kanssa. Anu Silfverberg aloitti silloin oman pitkän suhteensa Lewinskyn kanssa. Pari asiaa on jäänyt hampaankoloon, ja ne käsitellään tässä esseessä.

8. Katja Raunio: Köyhän perheen lapsi
”En ole ollut kiitollinen köyhä. Olen ollut vihainen ja riidanhaluinen.”  Kirjailija Katja Raunio kirjoittaa tässä upeassa esseessä häpeästä, äitinsä nälästä, talouspolitiikasta, leipäjonoista, leivoksista ja siitä, mitä köyhiltä odotetaan.

9. Anu Silfverberg: Niin totta kuin osaamme
Tulosten toistettavuus on tieteen kulmakivi, sanottiin. Entä jos ei olekaan niin? Kansainvälistä tiedemaailmaa ravistelee nyt kriisi, joka on johtanut katkeriin riitoihin ja sukupolvisotiin. Voi olla, että kaikki on ajateltava uusiksi.

10. Hanna Nikkanen: Hyvin huono vuosi
Kun kevät koitti Siikajoella, hangen alta paljastuivat lähes sadan nälkiintyneen naudan raadot. Miksi viljelijä antoi eläintensä kuolla? Uutisista se ei selvinnyt.
Hanna Nikkanen matkusti tilalle. Tämä on tarina suomalaisen maatalouden umpikujasta. 

Tilaa Long Play nyt tarjoushintaan.