Lyhyet

10 juttua ihmisyyden ytimestä

17.8.2023

Miksi me rakastamme, kärsimme, ja unhoitamme? Tai valehtelemme ja naimme ja ryyppäämme? Ihminen on omituinen eläin. Kokosimme lukulistan kymmenestä jutusta suoraan ihmisyyden ytimestä.

1. Anu Silfverberg: Katoaminen
Kun muistimme katoaa, kohdellaanko meitä sinä henkilönä, joka joskus olimme vai sinä, mikä meistä on tullut? Anu Silfverberg halusi ymmärtää, mitä Alzheimerin tautiin kuollut isoäiti lopulta koki. Juttu vie hollantilaisen hoivakotibaariin, muistin historiaan sekä tapaamiseen, jonka toinen osapuoli on jo unohtanut. 

2. Hanna Nikkanen ja Anu Silfverberg: Pimeyden ydin
Neurotieteilijä James Fallon diagnosoi itsensä psykopaatiksi. Mutta asuuko pahuus todella aivoissa? Toimittajat Silfverberg ja Nikkanen matkustivat Oslon laukkaradalle tapaamaan valloittavaa psykopaattia, ja huomasivat itsessään halun miellyttää tätä.

3. Maria Pettersson: Vika kerta
Haluatko tietää, miten muut ihmiset harrastavat seksiä? Toimittaja Maria Pettersson kysyi heiltä puolestasi.

4. Oskari Onninen: Tarpeettomia ihmisiä
Miksi millenniaalit ovat ahdistuneita, vaikka tilastojen perusteella heillä menee hyvin? Tästä jutusta se selviää.

5. Anu Silfverberg: Hellät apinat
Ihmiset koskettelevat toisiaan koko ajan, silloinkin kun se ei ole välttämätöntä. Oikeanlainen kosketus saa ihmisen voimaan hyvin ja toimimaan sopuisasti toisten kanssa. Mitä tapahtuu kun se otetaan pois?

6. Ville Blåfield: Besserwisser
Miksi minä päden Twitterissä, kysyi toimittaja Ville Blåfield itseltään eräänä päivänä. Somelta toivottiin niin paljon: sana olisi vapaa ja altavastaajat pääsisivät ääneen. Toisin kävi. Mitä siitä seuraa meille?

7. Karoliina Paananen ja Anu Silfverberg: Tavanomainen rakkaus
Mistä parisuhde alkaa ja mihin se loppuu? Sen kertoo tilasto. Luimme parisuhteista kaiken, mitä tutkimuksista löysimme. 

8. Anu Silfverberg: Yön sankarit
Toimittaja Anu Silfverberg on kärsinyt pitkään unettomuudesta eikä halua kuulla enää yhtään vinkkiä parempaan unihygieniaan. Miksi unesta tuli suorittamista?

9. Antti Järvi: Miksi minä juon?
Hauska, surumielinen ja henkilökohtainen tiedejuttu siitä, miksi ihminen nauttii alkoholia ja mitä se sitten ihmiselle tekee. 

10. Anu Silfverberg: Päätös
Nelikymppinen pariskunta kuuli, että heidän vauvansa syntyisi vammaisena. Toinen halusi aborttia, toinen ei. Päätös oli kuitenkin tehtävä. Myöhäisillä raskausviikoilla tehdyt abortit ovat lisääntyneet sikiöseulontojen yleistyttyä.