Lyhyet

Jos luet kuusi rikosjuttua, lue nämä

29.6.2023

Listasimme Long Playn parhaita juttuja rikoksista ja rangaistuksista kiinnostuneille.

1. Ilkka Karisto: Sali 403
Kotimainen rikos on surullinen sotku, ja aivan erilainen kuin julkisuudesta voisi päätellä. Toimittaja Ilkka Karisto istui kuukauden Helsingin käräjäoikeuden salissa numero 403.

2. Antti Järvi: Mummo on murhattu!
1980-luvulla homomiehiin kohdistuvat väkivaltarikokset yleistyivät maailmalla, myös Suomessa. Helsingissä tapettiin runsaan kolmen vuoden aikana kolme miestä, joiden surmaa poliisi ei ole koskaan selvittänyt. Yksi heistä oli rakastettu Mummo, Suomen ensimmäisen drag-ryhmän hersyvä tähtönen.

3. Ilkka Karisto: Siellä olikin ihminen
Marjo pahoinpiteli Miran isän. Isä kuoli. Marjo ja Mira tapasivat. Joka viikko joku Suomessa kuolee henkirikoksen uhrina; jokainen kuolema koskettaa isoa joukkoa ihmisiä sekä uhrin että tekijän lähipiirissä.
Tämä on yksi sellainen tarina.

4. Olli Sulopuisto: Hakkerin etiikka
Tässä arkistojutussa juuri 18 vuotta täyttänyt Julius Kivimäki toteaa toimittajalle: “Ei ehdollinen merkitse yhtään mitään, jos ei tee uusia rikoksia”. Nyt hän on syytteessä Vastaamon tietomurrosta.

5. Sonja Saarikoski: Sinun puolestas elää ja kuolla
Keväällä 2018 päättyi Suomen kolmas terrorismioikeudenkäynti, kun Helsingin käräjäoikeus totesi, että jutussa epäillyt nuorukaiset eivät ole syyllistyneet rikoksiin He olivat halunneet matkustaa sisällissodan repimään Syyriaan. Mitä he sinne oikein menivät tekemään?

6. Hanna Nikkanen: Kaukovetoja
Sambialaisen Christopher ”Jäkälä” Musondan peliura Rovaniemen Palloseurassa päättyi skandaaliin. Yhdeksän pelaajaa tuomittiin vilpistä, jota rahoitti kansainvälinen rikollisliiga. Hanna Nikkasen ”Kaukovetoja” kertoo suuresta puhalluksesta, joka oli vähällä nielaista koko Veikkausliigan. Se on myös Long Playn ensimmäinen juttu.