Pitkät - LP 59   24.11.2017

Sinun puolestas elää ja kuolla

Pitkät - LP 59

Kymmeniä suomalaisia on matkustanut sekasortoiseen Syyriaan sisällissodan aikana. Se oli ”sekoilua”, yksi heistä sanoo.

Vielä muutama vuosi sitten ihmiset kertoivat avoimesti internetissä, jos lähtivät Syyriaan taistelemaan al-Assadin hallintoa vastaan. Sen jälkeen ilmapiiri on kiristynyt, samoin lainsäädäntö. Kolmea miestä syytetään nyt rikoksista, jollaisia ei ole aikaisemmin käsitelty suomalaisessa oikeusistuimessa. Heidän sanotaan radikalisoituneen helsinkiläisessä moskeijassa. Mitä se tarkoittaa?

ABDIN ISOSISKO SANOI lähtevänsä lomamatkalle. Viikon reissu Keski-Eurooppaan: hän halusi käydä tervehtimässä joitain sukulaisia.

24-vuotias Abdi ja hänen pari vuotta vanhempi siskonsa olivat läheisiä. Perhe oli muuttanut Suomeen 1990-luvun alussa, kun sisko oli vielä vauva. Abdi oli syntynyt Suomessa. He olivat kasvaneet yhdessä pääkaupunkiseudulla.

Vähän ennen kuin siskon oli määrä palata kotiin, Abdi kysyi Facebook-chatissa, saisiko hän tuliaisia. Vastaus tuli pian.

Mulla on sulle kerrottavaa.

Siskon viestissä näkyi lähetyspaikka. Mitä helvettiä, Abdi ajatteli.

Ootsä Syyriassa?

Sisko myönsi. Muut kysymykset hän väisti.

Oli loppuvuosi 2013. Syyriassa oli alkanut sisällissota. Uutisten mukaan kuolleita oli yli satatuhatta ja arvio kasvoi.

Vielä tuolloin kukaan ei peitellyt sitä, jos oli lähtenyt Syyriaan taistelemaan diktaattori Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Lähtijät panivat Facebookiin ja Twitteriin pro ilikuvia, joista kävi ilmi, missä oltiin. Abdikin oli kuullut muslimeista, jotka matkustavat Syyriaan sotimaan tai tekemään avustustyötä.

Hän oli kuitenkin ajatellut, että lähtijät ovat erilaisia ihmisiä kuin hänen isosiskonsa.

Siskolla oli kaikki hyvin. Hän opiskeli ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi. Hänellä oli ystäviä, auto ja vahva usko Jumalaan. Seuraavina kuukausina Abdi vietti iltoja tietokoneella. Hän teki

Twitterissä hakuja kaupunkien nimillä ja löysi Syyriassa olevien pro ileja. Twitterissä kirjoitettiin muun muassa kemiallisista aseista, joita Syyrian hallitus oli käyttänyt kansalaisia vastaan. Kaikki muuttui yhä monimutkaisemmaksi: erilaisia liittoumia, suurvaltapolitiikkaa.

Samalla siskolta tuli viestejä Facebookissa ja WhatsAppissa, aluksi viikoittain. Hän kertoi, että oli tavannut miehen. Kaikki hyvin, hän sanoi. Kun he puhuivat puhelimessa, sisko kertoi olevansa Raqqassa Eufratjoen rannalla.

Abdi yritti kysyä enemmän. Mitä sinä teet siellä? Miksi lähdit? Sisko vaihtoi puheenaihetta. Myös Abdin äiti yritti suostutella tytärtään palaamaan kotiin, mutta tämä ei suostutteluista piitannut.

Alkuvuodesta 2014 uutisissa alkoi levitä tietoja Isisistä, Pohjois- Irakista Syyriaan levittäytyneestä terroristijärjestöstä. Kesäkuussa Isis julisti perustaneensa islamilaista šaria-lakia noudattavan kalifaatin.

Uutisissa näytettiin katkelmia suomalaisen Abu Shuayb as- Somalin videosta. Videolla nuorukainen kutsui suomen kielellä ”veljiään” taistelemaan Isisin riveihin. ”Se tulee oleen joka ikisessä maassa, Suomessaki tulee oleen šaria”, hän sanoi videolla.

Abdikin tiesi videon nuorenmiehen. He olivat liikkuneet vuosien ajan samoissa somalipiireissä. Kavereilta Abdi kuuli, että mies oli muuttunut nopeasti, lopettanut juhlimisen ja alkanut käydä rukoilemassa. Kohta hän olikin jo Syyriassa, Isisin alueella.

Abdin isosisko ei koskaan viesteissään maininnut Isisistä. Mutta Raqqa, jossa sisko kertoi olevansa, oli Isisin ydinaluetta.

Abdi yritti ymmärtää, mutta ei ymmärtänyt.

Miksi sisko oli lähtenyt turvallisesta Suomesta sodan keskelle vieraaseen maahan?

SUOMEN KOLMAS terrorismioikeudenkäynti alkoi 17. marraskuuta. Syytettynä on kolme suomalaismiestä, jotka ovat matkustaneet Syyriaan sisällissodan aikana. Sellaisia rikoksia, joista heitä syytetään, ei ole koskaan aikaisemmin käsitelty suomalaisessa oikeusistuimessa.

Miehet olivat tavanneet toisensa Helsingissä Roihuvuoren moskeijassa. Lööpit kertoivat, että he radikalisoituivat siellä.

Syyttäjän mukaan miesten suunnitelmana on ollut tehdä terroristisia rikoksia Katiibat al-Muhajireen -nimisessä ryhmässä.

Syytteessä lukee: ”Vastaajat ovat laatineet suunnitelman matkustaa Suomesta Syyriaan liittyäkseen siellä toimivaan, hallituksen joukkoja vastaan taistelevaan Katiibat al-Muhajireen -terroristiryhmään tarkoituksin osallistua sen terroristiseen toimintaan. Vastaajat ovat valmistautuneet tappamaan tai ainakin törkeästi pahoinpitelemään Syyrian hallituksen joukkoja perinteisenä maasodankäyntinä käytävissä taisteluissa.”

37-vuotiaalle miehelle syyttäjä vaatii yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan hän on osallistunut terroristisen rikoksen valmisteluun ja sellaisen tekijäksi värväämiseen. 33-vuotiasta miestä syytetään terrorismirikoksen valmistelusta. Syyttäjä vaatii hänelle puolentoista vuoden vankeusrangaistusta.

33-vuotiaan Eliaksen syytteet ovat vakavimmat: terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu ja koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten. Syyttäjä vaatii hänelle kahden vuoden vankeusrangaistusta.