Lyhyet

Tytti Yli-Viikarille ehdollista vankeutta

15.6.2023

Helsingin hovioikeus kovensi Helsingin käräjäoikeuden tuomiota. Yli-Viikari tuomittiin myös pantavaksi viralta pääjohtajan virasta. 

 

Helsingin hovioikeus on tuominnut Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin kolmen kuukauden ja kymmenen päivän ehdolliseen vankeus­rangaistukseen virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta.

Hovioikeus kovensi Helsingin käräjäoikeuden viime vuonna antamaa tuomiota. Käräjäoikeus oli tuominnut Yli-Viikarin sakkorangaistukseen. 

Long Play seurasi käräjäoikeuden kolme päivää kestäneen istunnon alusta loppuun ja kertoi sen vaiheista pitkässä jutussa ”Nyt puhuu Tytti Yli-Viikari”. Samassa jutussa Yli-Viikari kertoo myös vuolaasti omista taustoistaan ja ajatuksistaan. 

Yli-Viikarin rikosjutussa on käsitelty kahta eri asiaa. Syyte virka-aseman väärinkäyttämisestä tuli sopimuksesta, jonka Yli-Viikari oli tehnyt erään alaisensa kanssa. Sopimuksessa VTV:n ylitarkastaja vapautettiin työvelvoitteista, mutta hänen palkanmaksuaan jatkettiin lähes kahden vuoden ajan.

Syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta koskivat Yli-Viikarin Finnair Plus -pisteiden käyttöä. Työssään huomattavan paljon matkustanut Yli-Viikari oli käyttänyt virkamatkoiltaan kertyneitä bonuspisteitä omiin yksityismatkoihinsa. Yli-Viikari oli maksanut Finnair Plus -pisteillään yhteensä 16 lentoa, suurimman osan niistä omille lapsilleen.

Hovioikeuden mukaan Yli-Viikarin toiminta oli piittaamatonta, pitkäkestoista ja erityisen moitittavaa hänen asemansa huomioiden. Hovioikeus katsoi, että Yli-Viikari oli tavoitellut taloudellista etua itselleen.

Yli-Viikari toimi VTV:n pääjohtajana vuosina 2016–2021. Pääjohtajakautensa loppupuolella hän oli paljon lehtiotsikoissa matkustelunsa vuoksi. Yli-Viikari oli tehnyt pelkästään vuonna 2019 virkamatkoja 55 000 euron edestä ja ehtinyt käydä kaikissa maanosissa Etelämanteretta lukuunottamatta. Hänet irtisanottiin pääjohtajan virasta eduskunnan täysistunnossa kesällä 2021. 

Myöhemmin VTV irtisanoi Yli-Viikarin myös viraston ylijohtajan pakastevirastaan, johon Yli-Viikari oli suunnittelut palaavansa sen jälkeen, kun hän sai lähteä pääjohtajan paikalta.

Yli-Viikari piti kumpiakin potkuja lainvastaisina ja valitti niistä hallinto-oikeuteen. Tämän vuoden helmikuussa Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi Yli-Viikarin valitukset

 

Lue "Nyt puhuu Tytti -Viikari" täältä.