Lyhyet

Tytti Yli-Viikarin saaga jatkuu ja jatkuu ja jatkuu…

15.2.2023

Helsingin hallinto-oikeus on tänään hylännyt Tytti Yli-Viikarin tekemät valitukset, jotka koskivat hänen saamiaan potkuja Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) johdosta.

Oikeus perustelee päätöstään sillä, että VTV:n pääjohtajalta edellytetään luotettavuutta ja erityistä huolellisuutta viraston omaan taloudenpitoon liittyvissä asioissa.

Eduskunta irtisanoi Yli-Viikarin kesällä 2021, kun hänen virkamatkansa ja rahankäyttönsä olivat nousseet isoksi uutiseksi. Yli-Viikari oli tehnyt pelkästään vuonna 2019 virkamatkoja 55 000 euron edestä ja ehtinyt käydä kaikissa maanosissa Etelämanteretta lukuunottamatta.

Oli myös herännyt epäilyjä, että Yli-Viikari oli käyttänyt virkamatkoiltaan kertyneitä Finnair Plus -pisteitä omien lomamatkojensa maksamiseen. Lisäksi valtio oli maksanut tuhansia euroja Yli-Viikarin kauneudenhoitokustannuksista.

Se oli ensimmäinen kerta Suomen historiassa, kun eduskunta irtisanoi nimittämänsä virkamiehen. 

Myöhemmin VTV irtisanoi Yli-Viikarin myös viraston ylijohtajan vakituisesta virasta, johon Yli-Viikari oli suunnittelut palaavansa sen jälkeen, kun hän sai lähteä pääjohtajan paikalta.

Yli-Viikari piti kumpiakin potkuja lainvastaisina ja valitti niistä hallinto-oikeuteen. Oikeuden tämänpäiväiset päätökset eivät ole lainvoimaisia. Niihin voi hakea muutosta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. On siis vielä teoriassa mahdollista, että Yli-Viikari palaisi VTV:n johtoon. 

Varmaa on se, että hänen tekemisiään pääjohtajana käsitellään oikeudessa vastedeskin, sillä vireillä on myös erillinen rikosjuttu. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Yli-Viikarin runsas vuosi sitten sakkoihin virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta. Sekä syyttäjä että Yli-Viikari ovat saaneet tuomiosta valitusluvan, joten asian käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Joulukuussa 2022 Long Play seurasi Yli-Viikarin virkarikosoikeudenkäynnin alusta loppuun ja raportoi siitä jutussa ”Nyt puhuu Tytti Yli-Viikari”.

Samassa jutussa Yli-Viikari perustelee, miksi hän pääjohtajakaudellaan muutti VTV:n toiminnan painopistettä. Perinteistä tarkastustoimintaa eli rahankäytön valvontaa karsittiin merkittävästi, ja paljon huomiota alettiin kiinnittää raporttien visuaaliseen ilmeeseen ja positiivishenkiseen viestintään – uutena ohjenuorana oli ”rinnallakulkeminen” tarkastuksen kohteiden kanssa. 

”Mitä ärhentelyllä saadaan aikaan? Sillä saadaan ehkä aikaan sellaisia asioita, joilla on itse asiassa negatiivisia vaikutuksia valtionhallinnon toimintaan. Jos koetaan, että ulkoinen tarkastaja vain ärhentelee, moittii ja etsii virheitä, niin tarkastajalle ei anneta enää tietoa”, Yli-Viikari sanoi Long Playn haastattelussa.

”Jos olet tehnyt 35 vuotta jotain politiikkalohkoa, ja sitten tulevat nämä tämmöiset… Ja saat kuulla, että sä olet kuule tehnyt kaiken väärin. Niin rupeatko näiden besserwissereiden ohjeiden mukaisesti tekemään sitä omaa työtäsi? Vai jatkatko ihan samalla tavalla ja revit kappaleiksi sen tarkastuskertomuksen?”

Lue ”Nyt puhuu Tytti Yli-Viikari” täältä.