Lyhyet

Long Playn kesälukemisto, osa 1

17.6.2024

Heinäkuussa kokoamme joka tiistai runsaan lukupaketin Long Playn parhaita juttuja. Oletpa sitten kotona, työhön matkalla tai makuuasennossa laiturin nokassa, arkistomme palvelee! Paketissa on viisi erilaista teemaa, jotta jokaiselle lukijalle löytyy varmasti jotakin.

Ihmisyyden ytimessä

Antti Järvi: ”Miksi minä juon?”. Alkoholista tulee hyvä olo, mutta varmuudella ei tiedetä, miksi. Selvää ei ole sekään, miten ilo lopulta kääntyy painajaiseksi. Toimittaja Antti Järvi pitää alkoholista, mutta hänen isänsä kuoli viinaan. ”Haluaisin jatkaa juomista, mutta en niin, että muutun isäkseni”, hän kirjoittaa. Onko se mahdollista?

Erityinen luontosuhde

Karoliina Paananen: ”Lain nimessä pysähtykää”. Viime vuosina nuoret ilmastoaktivistit ovat nostaneet satoja kanteita valtioita ja yrityksiä vastaan. Tuomioistuimet joutuvat nyt arvioimaan, loukkaako hidastelu päästövähennyksissä tulevien sukupolvien oikeuksia.

LP maailmalla

Ilkka Karisto: ”Melankolian neljä huonetta”. Kun Bulgaria liittyi EU:hun, kansalaisten toiveet olivat suuria. Nyt entinen sosialistinen utopia on nyt kapitalistinen dystopia. Ilkka Kariston upea reportaasi on matka EU-maahan, jossa demokratia on muuttunut vitsiksi.

Todempaa true crimea

Sonja Saarikoski: ”Sinun puolestas elää ja kuolla”. Suomen kolmas terrorismioikeudenkäynti päättyi, kun Helsingin käräjäoikeus totesi, etteivät jutussa epäillyt nuorukaiset olleet syyllistyneet rikoksiin He olivat halunneet matkustaa sisällissodan repimään Syyriaan. Mitä he sinne oikein menivät tekemään?

Uskomaton juttu

Anu Silfverberg ja Hanna Nikkanen: ”Pimeyden ydin”. Neurobiologi James H. Fallon sanoo tävänsä, miltä psykopaatin aivot näyttävät. Hänellä on samanlaiset. Hanna Nikkanen ja Anu Silfverberg matkustivat Oslon laukkaradalle tapaamaan professoria, joka on diagnosoinut itsensä. Mutta tekisikö Fallon oikeasti pahaa kärpäsellekään? Tekisimmekö me kaikki?