Totuuksien tavaratalo

Pitkät - LP 03

Tavaratalo J. Kärkkäinen julkaisee Magneettimedia-lehteä, joka vastustaa rokotuksia ja juutalaisia. Levikki on lehden mukaan suurempi kuin Helsingin Sanomilla.

Magneettimedialla on myös vaikutusvaltaa: ylivieskalaiset eivät enää halua rokottaa lapsiaan. Mutta miksi Juha Kärkkäinen julkaisee juutalaisvastaisia kirjoituksia? Miksi velkasaneerauksessa oleva yritys käyttää miljoonia euroja lehden kustantamiseen? Entä mikä on Uusi maailmanjärjestys? Long Playn kolmas juttu pureutuu salaliittoteorioihin ja ihmisiin, jotka niitä levittävät.

ASEET LÖYTYVÄT TOISESTA KERROKSESTA.

Vitriineissä on viitisenkymmentä kivääriä ja haulikkoa, ja kaapin päältä kurkkaa täytetty sorsa.

Ylivieskassa sijaitsevaan tavaratalo J. Kärkkäiseen virtaa joulukuisena maanantaiaamuna asiakkaita harvakseltaan. Vaitonaiset miehet tutkivat mutterisarjoja ja moottoriöljyjä, aseosastolla joku vertailee metsästysreppuja.

Luontaistuoteosasto on valtava, samoin sen kirjaosasto, jonka valikoima on keskittynyt terveysaiheisiin. Hyllyissä on mielenkiintoisesti nimettyjä opuksia: Miksi eläimet eivät saa sydänkohtauksia… mutta ihmiset saavat?, Hoito kaikkiin sairauksiin, Maadoittuminen – kaikkien aikojen tärkein terveyslöytö? ja Happi O2 – Uusi tapa hoitaa sairauksia. Karppaamista käsitteleviä kirjoja on paljon.

Yksi kirja on erityisen näkyvästi esillä, ja sitä ei ihan joka tavaratalosta saa.

Ranskalaisen biologin Yves Delatten Rokotukset-kirjan kannessa on mustavalkoinen kuva lapsesta, joka leikkii nukella. Takakanteen on painettu isoilla kirjaimilla teksti: ”VAROITUS! TÄMÄN KIRJAN LUKEMINEN SAATTAA HUOMATTAVASTI JÄRKYTTÄÄ LUKIJAA JA HÄNEN SUHDETTAAN LÄÄKÄRIINSÄ, MYÖS LÄÄKÄRIN HYVINVOINTI SAATTAA JÄRKKYÄ.”

Kirjassa väitetään, että rokotukset ovat itse asiassa osa biologista sotaa, jota lääkeyhtiöt käyvät kansalaisia vastaan:

”Hepatiitti B -rokotuksen jälkeen homoseksuaalit sairastuvat aidsiin ja Alaskan lapset kuolevat sen jälkeen, kun heidät on pakotettu rokotettaviksi hepatiitti-B-rokotteella, joka on saastunut RSV:llä. Rokotteet saastutetaan tahallisesti tai tahattomasti.”

Delatten kirjaa on hyllyissä noin 200 nidettä.

Rokotusten haitallisuudesta puhutaan paljon myös J. Kärkkäisen asiakaslehdessä, jonka nimi on Magneettimedia. Viikoittain ilmestyvä Magneettimedia jaetaan pelkästään Ylivieskan seudulla ilmaisjakeluna lähes 74 000 kotiin. Lisäksi se ilmestyy kaikilla niillä alueilla, joissa on J. Kärkkäisen tavaratalo: Oulussa, Iissä ja Lahdessa. Magneettimedian levikki on lehden oman ilmoitusmyynnin mukaan yhteensä 366 500, eli suurempi kuin Helsingin Sanomilla.

Monelle se on ainoa postilaatikkoon tuleva lehti, koska Ylivieska sijaitsee kahden ison maakuntalehden, Kalevan ja Keskipohjanmaan, levikkialueiden rajalla.

Magneettimedian mukaan rokotukset aiheuttavat kätkytkuolemia, auringonvalo estää ihosyöpää ja aidsista voi parantua homeopatialla. Ilmastonmuutosta lehti pitää huijauksena.

Tammikuussa 2013 ilmestyneessä numerossa lukijoita neuvottiin poistamaan sappikivet maksasta kotikonstein. Operaatioon tarvitaan oliiviöljyä, greippimehua, ornitiini-nimistä aminohappoa sekä magnesiumsulfaattia eli karvassuolaa.

Toisessa jutussa kerrottiin, että aprikoosin siemenet tappavat syöpäsoluja ilman sivuvaikutuksia – toisin kuin syöpälääkkeet, joilla lääkefirmat rikastuvat.

”Miljoonia potilaita kidutetaan ja tapetaan tarpeettomasti ja ehdollistetaan vastustamaan tehokkaita ja kivuttomia lääkkeitä”, lehti kirjoitti.

Aprikoosin siemeniä käsittelevä artikkeli on suomennettu Natural News -verkkosivustolta. Sieltä on peräisin suuri osa Magneettimedian terveysaiheisesta sisällöstä. Natural Newsia pyörittää yhdysvaltalainen Mike Adams, joka tunnetaan vaihtoehtolääkintäpiireissä kutsumanimellä The Health Ranger.

Samanlaista sisältöä liikkuu verkossa paljon. Yksi aihe kuitenkin erottaa Magneettimedian muista vaihtoehtoisen terveystiedon saarnaajista: juutalaisvastaisuus. Se saattaa viedä tavaratalon perustajan vankilaan.

Syksyllä 2012 Suomen juutalaisseurakunnat tekivät Oulun poliisille tutkintapyynnön käännösartikkelista Maailmanmahti USA on sionistien sätkynukke. Jutun mukaan maailmaa hallitsee sionistien salaliitto, johon kuuluvat muun muassa Barack Obama, George W. Bush, Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi ja David Cameron sekä koko YK ja Nato.

Teksti on edelleen luettavissa Magneettimedian verkkosivuilla.

Poliisi aloitti tutkinnan siitä, onko Magneettimedia syyllistynyt kiihotukseen kansanryhmää vastaan. Tammikuussa 2013 tapaus siirtyi syyttäjälle. Koska rikosnimike on niin vakava, syytteen nostamisesta päättää apulaisvaltakunnansyyttäjä.

45-VUOTIAS JUHA KÄRKKÄINEN on mysteeri jopa kotikaupungissaan Ylivieskassa. Vain harva tietää, miltä yksi alueen suurimmista työllistäjistä edes näyttää.

Hän ei esiinny julkisuudessa, eikä suostunut haastatteluun tätä artikkelia varten.

Tämä hänestä tiedetään: Juha Kärkkäinen on kotoisin Kiuruvedeltä Pohjois-Savosta. Sieltä on puolentoista tunnin ajomatka Ylivieskaan.

Lapsuudenystävän mukaan Kärkkäiseltä jäi lukio kesken. Vilkas poika oli matemaattisesti lahjakas, mutta englanti tuotti hankaluuksia.

Jotkut ylivieskalaiset muistavat, miten hän 1980-luvun puolivälissä saapui moottoripyörällä naapurikuntaan Sieviin. Sieltä hän löysi vaimon. Nyt heillä on useita lapsia.

1980-luvulla Kärkkäinen alkoi tehdä kauppaa. Hän kierteli autollaan ympäri Suomea ja myi toreilla pultteja, työkalusarjoja ja muuta sekalaista tavaraa. Hänen kaltaisiaan torikauppiaita kutsuttiin helppoheikeiksi.

Vuonna 1993 Kärkkäinen vuokrasi Ylivieskasta SOK:n entisen vaatetustehtaan ja perusti sinne ensimmäisen tavaratalonsa, Taloustukku J. Kärkkäisen. Kauppa sai lempinimen Miesten Tiimari, koska siellä myytiin paljon työkaluja.

Kärkkäisen kuningasidea oli myydä tukusta ja ulkomailta hankittua tavaraa halvemmalla kuin muut. Yritys tuplasi liikevaihtonsa vuosittain, ja vuonna 1999 se laajensi Ouluun. Samoihin aikoihin Kärkkäinen ilmoitti rakentavansa myös Ylivieskaan uuden tavaratalon, entistä paljon suuremman.

Uusi kauppa, Iso Kärkkäinen, avattiin vuonna 2003. Siitä tuli lähes kymmenen kertaa suurempi kuin samalle pellolle aiemmin noussut Spar. Paikalliset pitivät Kärkkäistä pähkähulluna. He ihmettelivät, miten niin suurelle liikkeelle löytyisi asiakkaita 13 000 asukkaan Ylivieskasta.

Mutta asiakkaita tuli kauempaakin. Pian Kärkkäisen tavaratalon viereen nousi muitakin hehtaarihalleja, ja nyt Ylivieska on Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoelämän sydän. Pelkästään Kärkkäinen työllistää Ylivieskassa 250 ihmistä.

Kaupungin väkilukukin on kääntynyt nousuun. Asukkaita on nyt 14 500, ja ennusteen mukaan Ylivieska saa joka vuosi sata uutta asukasta. Naapurikunnista väki valuu edelleen pois. Kaikkea ei voi laskea Kärkkäisen ansioksi, mutta moni kiittelee hänen riskinottoaan.

”Kärkkäinen on tehnyt valtavan palveluksen Ylivieskalle”, sanoo paikallislehti Kalajokilaakson päätoimittaja Seppo Kangas.

IKÄVÄT UUTISET ALKOIVAT 2000-luvun alussa. Paikallislehdistö kirjoitti J. Kärkkäisen työntekijöistä, jotka kertoivat tulleensa työpaikkakiusatuiksi. Muutamilta olivat yllättäen loppuneet työvuorot.

Helmikuussa 2002 Kaleva uutisoi Juha Kärkkäisen riidoista Palvelualojen ammattiliiton (PAM) kanssa. Kärkkäinen oli irtisanonut tavaratalon työntekijöiden luottamusmiehen, ja PAM organisoi paikallisjärjestöjensä kanssa boikotin J. Kärkkäistä vastaan. Liitto vei tapauksen oikeuteen, mutta se sovittiin lopulta rahalla.

Mediaan pettynyt Kärkkäinen päätti perustaa oman ilmoituslehden, Ison Magneetin. Sen esikuva oli Keskisten kyläkaupan Ykköset-lehti. Aluksi Iso Magneetti toimi tavaratalon mainoslehtenä, mutta Kärkkäinen halusi sivuille myös ihan oikeita juttuja. Pelkkä ilmoituslehti kun menee helposti paperinkeräykseen.

Iso Magneetti alkoi kirjoittaa esimerkiksi kasvonaamioista ja kuntoilusta. ”Talvista liikuntaa ja ilonpitoa”, se otsikoi helmikuussa 2006. ”Kauniin talvipäivän kunniaksi tutkiva journalisti kokosi tiiminsä ja suunnisti Ylivieskan Huhmarille kokeilemaan lumikenkäilyä sekä ilmalla täytettyjä lumiliukureita.”

Vuonna 2007 Kärkkäinen avasi uuden tavaratalon Lahteen. Nelostien varteen Iihin perustettiin pienempi Express-kauppa, joka oli suunnattu Lappiin ajaville. Investoinnit nielivät rahaa, ja J. Kärkkäinen ajautui rahoitusvaikeuksiin.

Silloin Juha Kärkkäinen teki epätavallisen ratkaisun: hän lähti perheensä kanssa vuodeksi Yhdysvaltoihin ”sapattivapaalle”. Hän kierteli asuntoautolla Alaskassa asti ja kalasteli, tutustui myös mantereen tavarataloihin.

Matkalla tapahtui jotain muutakin. Kärkkäisen usko nykyiseen talousjärjestelmään romahti.

Kukaan Ylivieskassa ei tunnu tarkkaan tietävän, mikä muutoksen aiheutti.

”Hän näki, kuinka yhteiskuntia johdetaan rahalla ja miten pelisäännöt ovat eri ihmisille erilaiset. Siihen näkökantaan hän sai Yhdysvalloissa vahvistusta”, sanoo yksi tavaratalon entinen työntekijä.

Eräs Kärkkäisen ystävä sanoo, että Kärkkäinen ei nykyisin luota mihinkään järjestelmään, jossa raha on moottori.

”Siksi hän suhtautuu niin kriittisesti koululääketieteeseen.”

Amerikan-vuoden jälkeen Iso Magneetti muutti linjaansa.

Lokakuussa 2008 lehti julkaisi jutun Luottokriisi on oire rahajärjestelmän sisäisestä virheestä, joka alkoi lauseella: ”Pelastautukoon ken voi!”

”Artikkeli on ensimmäinen osa suunnitellusta moniosaisesta sarjasta, jonka voi leikata talteen tai lukea netissä, myöhemmin ilmoitettavasta osoitteesta. Tämä piti alunperin julkaista 5.9. ilmestyvässä lehdessä, josta se pelottavan sisältönsä vuoksi jätettiin pois”, lehdessä kirjoitettiin.

Kärkkäisen tiedettiin aiemminkin suhtautuneen kriittisesti länsimaiseen talousjärjestelmään, mutta Yhdysvalloissa ajatukset olivat vahvistuneet. Hän uskoi järjestelmän olevan romahtamaisillaan. Siksi ihmisten kannattaisi sijoittaa rahansa hopeaan ja kultaan.

Iso Magneetti kirjoitti aiheesta usein. Kärkkäinen alkoi sijoittaa myös yrityksen rahoja jalometalleihin. Firman muut pomot eivät tästä pitäneet ja johtoryhmä kävi kovia kiistoja siitä, kuinka paljon J. Kärkkäisen varoja voi sijoittaa kultaan ja hopeaan. Lopulliset päätökset teki kuitenkin Juha Kärkkäinen, tavarataloketjun perustaja ja toimitusjohtaja.