Lyhyet

Leikkirikos

29.5.2013

”On meillä oikeitakin rikoksia selvitettävänä”, sanoi ylivieskalainen rikosylikomisario Ilkka Piispanen, kun tiedustelin häneltä viime marraskuussa, miten Magneettimedia-lehteen kohdistuva esitutkinta on edistynyt. Silloin paikallispoliisi oli vasta kuulustelemassa lehden julkaisijaa Juha Kärkkäistä.
Nyt apulaisvaltakunnansyyttäjä on nostanut syytteen Magneettimedia-lehdessä ja -verkkosivulla julkaistujen kirjoitusten takia. Rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Apulaisvaltakunnansyyttäjän käsityksen mukaan julkaistuissa kirjoituksissa solvataan ja panetellaan juutalaisia kansanryhmänä. Yhtiötä vastaan on myös nostettu kuusinumeroinen yhteisösakkovaatimus.
Tapauksen käsittely venyi keväällä sen takia, että valtakunnansyyttäjä pyysi poliisia selvittämään tuoreempia Magneettimedian juttuja. Lisätutkinnan vuoksi syytteessä on viime vuonna julkaistujen kahden tekstin lisäksi myös viime helmikuussa julkaistu Siionin viisaitten pöytäkirjat -teksti. Kaikki kolme tekstiä löytyivät Magneettimedian verkkosivuilta yhä syytteen julkistamisen jälkeen torstaina iltapäivällä.
Lakipykälän mukaan korkein rangaistus kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi olla kaksi vuotta vankeutta.
Juttujen julkaisuhetkellä Magneettimedian vastuullisena julkaisijana toimi Juha Kärkkäinen, tavaratalo J. Kärkkäisen toimitusjohtaja. Long Playn maaliskuussa ilmestyneessä jutussa Totuuksien tavaratalo kerrotaan, miten Kärkkäinen nousi torien helppoheikistä tavarataloketjun johtoon. Jutussa kerrotaan myös, miksi hän alkoi julkaista Magneettimedia-lehteä, joka sisältää juutalaisvastaisten tekstien lisäksi paljon muuta kyseenalaista materiaalia.
Kärkkäinen on esitutkinnassa kieltänyt syyllistyneensä rikokseen. Kärkkäisen entiset alaiset kertovat Totuuksien tavaratalo -jutussa, että Kärkkäisen julkaisemat antisemitistiset jutut edustavat hänen arvomaailmaansa. Long Play ei tavoittanut Juha Kärkkäistä kommentoimaan syytettä.
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on vakava rikosnimike. Silti paikallispoliisi ei marraskuussa pitänyt siihen syyllistymistä ”oikeana rikoksena”. Miksi?
Yksi selitys saattaa löytyä Juha Kärkkäisen asemasta. Hänellä on Ylivieskassa paljon valtaa. Hänen tavaratalonsa on suuri alueellinen työllistäjä. Monet pitävät häntä Ylivieskan elinkeinoelämän pelastajana. Ilmeisesti siinä eivät muutamat juutalaisten solvaukset paina.

 

Lue lisää Magneettimediasta ja sen levittämistä salaliittoteorioista: longplay.fi/totuuksien_tavaratalo/

Totuuksien tavaratalo on toistaiseksi laajin ja perusteellisin aihetta käsittelevä artikkeli.