Lyhyet

Terveisiä Illuminatista

21.4.2013

Vuonna 2010 australialainen tutkijakolmikko Lewandowsky, Oberauer ja Gignac julkaisi Psychological Science -lehdessä artikkelin laajojen salaliittoteoriaverkostojen muodostumisesta.

Ryhmä totesi, yksinkertaisesti sanottuna, seuraavaa: henkilö, joka uskoo ilmastonmuutostieteen perustuvan laajaan salaliittoon, uskoo paljon keskimääräistä todennäköisemmin myös muiden vakiintuneiden totuuksien olevan osa jotakin mittavaa huijausta. Hän uskoo, että tupakointi ei oikeasti aiheuta syöpää, HI-virus ei aiheuta aidsia tai että kuulento oli lavastettu. Moiseen teoriaverkkoon uskovan ihmisen mielestä totuus pysyy piilossa, koska kymmenettuhannet ihmiset juonivat yhdessä pitääkseen erilaisia vedätyksiä yllä.

Pian kolmikon artikkelin kohteena olleet salaliittoteoreetikot alkoivat kehitellä teorioita siitä, millaisia viheliäisiä salattuja aikomuksia tutkimuksen taustalla on. Tutkijoita syytettiin Australian hallituksen ja globaalin ilmastosalaliiton sätkynukeiksi. Heidän epäiltiin ansaitsevan miljoonia dollareita akateemisella uutisblogillaan. Verkkokirjoittajien yhteisö esitti laajenevien teorioidensa tueksi heppoisia tai tyystin keksittyjä perusteita, jotka somasti toistivat tutkijoiden artikkelissaan esittämää salaliittoteorian anatomiaa.

Syntyi ikiliikkuja. Tutkimus internetin salaliittoteorioiden muodostumisesta johti siis salaliittoteoriaan, joka käsitteli salaliittoteoriatutkijoita. Seuraavaksi tutkijat tutkivat tätä toisen asteen salaliittoteoriaa, mihin salaliittoteoreetikot puolestaan vastasivat uusilla teorioilla – ad infinitum.

Viime kuussa Long Play julkaisi Ilkka Pernun jutun Totuuksien tavaratalo, joka käsitteli laajalevikkistä salaliittoteorioihin ja juutalaisvastaisuuteen erikoistunutta Magneettimedia-lehteä. Meille kävi kuin australialaistutkijoille. Kun kirjoitimme salaliittoteorioista, meidät tempaistiin mukaan salaliittoteoriaan.

1. Long Play on Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäisen hanke, jonka tavoite on kaataa Suomen orastava oppositio.

2. Long Play väittää olevansa Suomen ainoa vaihtoehtomedia, mutta oikeasti sitä rahoittaa Illuminati ja/tai Bilderberg-ryhmä.

3. Uutisraivaaja-innovaatiokilpailu on fiksattu. Sen ainoa tarkoitus on kanavoida rahaa Long Playlle.

4. Long Playn verkko-osoitteen rekisteröintitiedot johtavat SanomaWSOY:n toimistoon.

5. Long Play tuottaa tekijöilleen valtavasti rahaa.

Todettakoon varmuuden vuoksi, että yksikään ylläolevista väitteistä ei pidä paikkaansa.

Keskusteleminen salaliittoteoreetikon kanssa on eriskummallinen kokemus, kun on itse teorian kohteena. Silloin aikuisten ihmisten välisen väittelyn normaalit säännöt eivät päde. "Sinä sanot noin, koska olet pahojen puolella", sanoo vastapuoli – ja sulkee kaikki keskustelun ovet. Hän voi valehdella, koska hän jo tietää olevansa tarinan sankari. Millaisen yhteyden voin muka luoda ihmiseen, joka uskoo minun olevan muodonmuuttajalisko? Mitä väliä asia-argumenteilla silloin on?

Osa meihin yhteyttä ottaneista ihmisistä oli sekaisin, harhaisia, aggressiivisia. Moni tuntui perustavan maailmankuvansa kaikennielevään juutalaisvihaan. Toisaalta toisten kanssa syntyi keskusteluyhteys, ja he vaikuttivat ihmisiltä, joiden kanssa voisin istua samaan baaripöytään olemaan sopuisasti eri mieltä.

Tässä peliin tulevat australialaistutkijoiden havainnot. Äärimmäisistä eroista huolimatta koko poppoo vaikuttaa olevan osa samaa liikettä, jonka puitteissa toisilleen solidaariset jäsenet vaihtelevat teorioita. Jos minä uskon sinun teoriaasi, usko sinä tähän minun teoriaani. Jos joku ulkopuolinen yrittää kiistää jonkin teorioista fakta-argumentein, yhteisö ryhmittyy jäsenensä suojaksi ja vetoaa todisteiden sijaan siihen, että toisinajattelu ylipäänsä on hyvä, kannatettava asia.

Se on yhteisöllisenä toimintana viehättävää, mutta tieteen ja politiikan tekemisen metodina surkea.

Silloin Siionin viisaat, prinsessa Dianan kuolema, koulusurmat, lintuinfluenssa, tappajameteoriitit, ilmastonmuutos, amalgaamipaikat, Syyrian sota ja Long Play päätyvät osaksi samaa yleisteoriaa siitä, mikä maailmassa on vialla.

Lue Ilkka Pernun juttu salaliittoteoreetikoista: [Totuuksien tavaratalo](http://www.longplay.fi/totuuksien_tavaratalo