Lyhyet

Toimitus suosittelee: kymmenen Long Play -juttua kotimaisilta kirjailijoilta

21.5.2024

Long Play julkaisee juttuja Suomen parhailta kirjoittajilta. Siksi tekijäjoukossa on mukana monia kirjailijoita. Kokosimme yhteen pakettiin kymmenen Long Play -juttua kirjailijoiden kynästä, olkaa hyvä!

Johanna Sinisalo: Näin järvi nujerretaan
Lukuisia palkintoja niittänyt Johanna Sinisalo on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita. Tässä jutussa hän vie lukijan matkalle, joka vie Chapala-järveltä Meksikosta Tampereen Näsijärvelle. Mitä tapahtuu, jos järvien annetaan kuolla? Ihminen järkyttää järvien tasapainoa eri puolilla maailmaa, ja seuraukset voivat olla vakavat.

Katja Raunio: Köyhän perheen lapsi
"En ole ollut kiitollinen köyhä. Olen ollut vihainen ja riidanhaluinen.”  Kirjailija Katja Raunio kirjoittaa häpeästä, äitinsä nälästä, talouspolitiikasta ja leivoksista. Raunio sai upeasta LP-esseestään Kunnioittavasti köyhyydestä -palkinnon.

Janne Saarikivi: Elämäni rajan takana & Jonain päivänä Putinia ei ole
Venäjä on tuottanut maailman parhaat kirjat ja elokuvat. Se on myös brutaali, tuhoava suurvalta. Janne Saarikiven henkilökohtaiset Venäjä-esseet yrittävät ymmärtää maata, joka kattaa kahdeksasosan maailman pinta-alasta

Kari Hukkila: Kun historia jäätyy, syntyy hirviöitä
Kirjailija Kari Hukkila näyttää kauniissa esseessään, kuinka menneisyyteen haudatut tapahtumat löytyvät aina uudelleen edestämme. Tämä teksti on viisas ja sydäntäsärkevä.

Antti Järvi: Mummo on murhattu & Miksi minä juon?
Toimittaja-kirjailija Antti Järvi voitti Finlandian hienolla historiateoksellaan Minne katosi Antti Järvi. Long Playn klassikkojutussa "Mummo on murhattu" Järvi sukeltaa lähihistoriaan. Miksi 1980-luvun homosurmat jäivät selvittämättä ja mitä tapahtui maamme ensimmäisen drag-ryhmän rakastetulle tähdelle? 
Koskettava, hauska ja viisas "Miksi minä juon" on puolestaan henkilökohtaisen esseen ja tiedejournalismin rakkauslapsi, hieno ja rehellinen tutkielma siitä, miksi alkoholi vetää meitä puoleensa. Molemmat äänikirjat lukee Antti Järvi itse.

Elina Hirvonen: Suojelupäätöksiä
Elina Hirvonen on palkittu kirjailija ja dokumenttielokuvien ohjaaja. Long Playhin hän on kirjoittanut lastensuojelun ongelmista. "Suojelupäätöksiä"-jutussa hän jouoksee lastensuojelun työntekijöiden kintereillä, kun he tekevät työtään kiireessä ja paineen alla.

Tiina Raevaara: Jesus, tulevaisuudesta
Sekä tiedon että fiktion taiturina tunnettu kirjailija Tiina Raevaara kertoo tässä jutussa, millainen ihmisestä tulee, jos lähdemme avaruuteen asumaan.

Anu Silfverberg: Vuodet Monican kanssa
Monica Lewinskyn merkitystä käsittelevän pitkän esseen oli alun perin tarkoitus ilmestyä Anu Silfverbergin teoksessa Sinut on nähty. Teksti rajautui lopulta pois esseekirjasta ja löysi hiukan uudessa muodossa paikkansa Long Playn sivuilta. Äänikirjan lukee Silfverberg itse.