Lyhyet

Opera Boxin johto on pelännyt mainehaittaa jo vuosia

7.6.2024

Opera Boxissa työskennelleet ihmiset ihmettelevät oopperanjohtaja Ville Salosen lausuntoja, joiden mukaan kapellimestari Jonas Rannilan käytös olisi tullut heille yllätyksenä. Ryhmän produktioista on lähtenyt muusikkoja kohun seurauksena.

 

KAPELLIMESTARI Jonas Rannila on menettänyt töitään sen jälkeen, kun hän ilmoitti, että Long Playn viime viikolla ilmestynyt pitkä juttu ”Muusikon paradoksi” kertoo hänestä. Jutussa 11 miestä kertoo Rannilan epäasiallisesta ja seksuaalissävytteisestä käytöksestä. Sopimuksensa Rannilan kanssa ovat purkaneet muun muassa Suomen Kansallisooppera, Pori Sinfonietta ja Tampereen teatteri.

Myös vapaa oopperaryhmä Opera Box, jossa Rannila on työskennellyt musiikillisena johtajana, päätti, että Rannila ei jatka operatiivisessa toiminnassa toistaiseksi. Long Play on yrittänyt tavoittaa Opera Boxin taiteellista johtajaa Ville Saukkosta ja oopperanjohtaja Ville Salosta kommentoimaan Rannilan toimintaan liittyviä asioita useita kertoja viime viikkojen aikana. He eivät ole vastanneet haastattelupyyntöihin.

Tiistaina Salonen kommentoi klassisen musiikin erikoislehti Rondolle, että Rannilan epäasiallinen käytös tuli hänelle ”täytenä yllätyksenä”.

”En ole kuullut hänestä mitään työasioihin liittyviä moitteita tai valituksia, enkä yksityiselämäänkään”, Salonen sanoi Rondolle. ”Meillä on käyttäytymisohjeistus, joka jaetaan joka tuotannon työntekijöille, ja siihen sitoudutaan. Meille ei ole tullut valituksia.”

Salonen sanoi myös, että yksikään ”orkesterin muusikko” ei ole irtisanoutunut tapahtuneen johdosta. Epäselvää tosin on, mihin orkesteriin Salonen viittaa, koska Opera Boxissa ei ole vakituista orkesteria.

 

MIKÄÄN SALOSEN väitteistä ei vaikuta pitävän ihan paikkaansa. Long Play sai nähtäväkseen viestejä Opera Boxissa työskennelleeltä henkilöltä. Viestien mukaan Opera Boxin sisällä Rannilan käytöksestä on tiedetty jo vuonna 2019. (Long Play uutisoi maanantaina, että taiteellinen johtaja Ville Saukkonen on tiennyt Rannilan käytöksestä. Asiasta on kertonut Long Playlle useampi ihminen. Long Play on nähnyt myös asian vahvistavan tekstiviestin.)

Yhdessä Long Playn näkemässä viestissä Opera Boxin produktiossa työskennellyt ihminen kirjoittaa toiselle henkilölle: Ville [Saukkonen] ilmotti et niiden täytyy Salosen kanssa puuttua tähän, koska jos tämmöstä [Rannilan epäsopivaan käytökseen liittyen] puhutaan, myös heiltä menee maine – –.

Toisessa viestissä lukee:

Ne on siis Salosen kanssa jo aiemmin pitäny sille puhuttelun siitä, miten sen maine vaikuttaa myös heidän työmahdollisuuksiinsa – –.

Long Play on saanut myös toiselta lähteeltä tiedon siitä, että Saukkonen on kertonut pitäneensä Rannilalle vuosia sitten puhuttelun hänen käytöksestään.

Ville Saukkonen ei vastannut puheluihin vaan katkaisi ne. Saatuaan kysymykset tekstiviestillä hän viestitti:

”Olemme aina avoimesti keskustelleet työskentelytavoistamme ja antaneet rakentavaa palautetta toistemme työskentelystä Opera BOXissa, mahdollisimman hyvän työilmapiirin saavuttamiseksi. Minun tietooni ei ole tullut minkäänlaisia väärinkäytöksiä Opera BOX:in toiminnassa.”

Tämän jälkeen Long Play kysyi Saukkoselta viestitse, miksi hän on ollut huolissaan Rannilan toiminnan vaikutuksista Opera Boxin maineelle ja mihin toimiin huoli on johtanut.

”Selvitämme Opera Boxin asiat Opera Boxin sisällä. En kommentoi tämän enempää.”

Long Play yritti kysyä asiasta myös oopperanjohtaja Ville Saloselta. Hän ei vastannut puhelimeen, mutta kirjoitti tekstiviestiin: ”Tietooni ei ole koskaan tullut Jonas Rannilaa koskevia väitteitä. Työntekijän yksityiselämää en voi kommentoida.”

 

RONDON JUTUN kohta siitä, että Opera Boxilla olisi käytössä erityinen käyttäytymisohjeistus, joka jaetaan ”joka tuotannon työntekijöille”, on herättänyt kummastusta yhdistyksen tuotannoissa työskennelleiden keskuudessa.

Long Play kysyi seitsemältä Opera Boxille aiempina vuosina työskennelleeltä henkilöltä, ovatko he saaneet käyttäytymisohjeistusta. He ovat työskennelleet useissa eri tuotannoissa. Kukaan ei muista saaneensa sellaista koskaan.

”Mä en ole viiteen vuoteen kertaakaan nähnyt tätä käyttäytymisohjeistusta, en ole ikinä edes kuullut sellaisesta mainittavan, enkä ole ikinä sellaista myöskään saanut”, sanoo yksi lukuisissa tuotannoissa mukana ollut muusikko.

”Tuo oli eka kerta, kun kuulin ohjeistuksesta, kun Salonen mainitsi siitä Rondossa.”

Salonen tarkensi Rondoon antamaansa lausuntoa Long Playlle tekstiviestitse. Ohjeistus on hänen mukaansa tehty viime syksynä ja on ollut käytössä kolmessa produktiossa: In transitissa, Ottone in Villassa ja Joulu on bling Pukit pulassa -tuotannossa.

 

SEKÄÄN EI ole totta, että kukaan ei olisi lähtenyt Opera Boxin tuotannosta pois Rannilaan liittyvän kohun johdosta. Ainakin kaksi muusikkoa on ilmoittanut ennen Rondon jutun julkaisua, että jättäytyy pois tulevista projekteista. (Long Play on nähnyt asiaa koskevan viestinvaihdon. Salonen on kuitannut asian muusikolle. On mahdollista, että tietoa muusikon lähdöstä ei ole ollut siinä vaiheessa, kun Salonen on ollut yhteyksissä Rondon toimittajan kanssa.)

”Se [lähteminen] oli ainut vaihtoehto. En voi todellakaan rauhallisin mielin mennä tuollaiseen produktioon, kun näyttää, että he kaikki ovat olleet tiiviisti yhteistyössä ja luultavasti tienneet asiasta”, toinen lähteneistä muusikoista sanoo.

Toinen muusikko kertoo tulleensa itse Rannilan seksuaalisesti häiritsemäksi. Hän ei ollut haastateltavana Long Playn alkuperäisessä jutussa. Muusikko kirjoittaa viestissä, että koetti unohtaa asian ja antaa anteeksi, koska luuli olevansa ainoa. Myös hän ilmoitti maanantaina Ville Saloselle jättävänsä Opera Boxin produktion. (Long Play on nähnyt viestin.)

Myös ainakin yksi laulaja on jättänyt Opera Boxin produktion jutun ilmestymisen jälkeen. Baritoni Gabriel Kivivuori Sereno kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään vetäytyvänsä Opera Boxin tuotannosta Naantalin musiikkijuhlilla: – –[O]n käynyt ilmi että työnantajani ovat joko tehneet, mahdollistaneet, tai vähintäänkin katsoneet sormien läpi järkyttävää systemaattista toimintaa, hän kirjoittaa.

Minua surettaa mahdottomasti, että joudun tällaisessa tilanteessa ja tässä vaiheessa uraani miettimään, luovunko hienoista mahdollisuuksista niiden moraalisien ristiriitojen takia. Vaikka ansaittu rangaistus ei ole minun annettavissa, teen sen minkä voin: en suostu katsomaan tätä vierestä tekemättä tai sanomatta mitään.

 

Juttua päivitetty 7.6.2024 kello 14.47. Lisätty Ville Saukkosen uusin viesti.