Lyhyet

Long Playn lähteet: Opera Boxissa tiedetty ongelmista

3.6.2024

Muusikko, jonka epäasiallisesta toiminnasta Long Play kirjoitti, astui itse julkisuuteen. Suomen Kansallisooppera ja Pori Sinfonietta kertovat selvittävänsä häirintätapausta.

 

LONG PLAY julkaisi toukokuun lopussa pitkän jutun ”Muusikon paradoksi”, jossa yksitoista taidealoilla opiskelevaa ja työskentelevää miestä kertoi valta-asemassa olevan muusikon vuosia jatkuneesta epäasiallisesta seksuaalissävytteisestä käytöksestä. Jutun aineistona on laajasti muutakin näyttöä, kuten viestinvaihtoa. Long Play ei julkaissut muusikon nimeä.

Tänään maanantaina kapellimestari Jonas Rannila julkaisi Facebookissa päivityksen, jossa hän kertoo olevansa jutun ”Muusikko”. Päivityksessään Rannila pyytää anteeksi ja sanoo, ettei allekirjoita jutussa kerrottuja asioita ”sellaisinaan”.

Long Playn jutussa mainitaan vapaalla kentällä toimiva organisaatio, jossa Rannila on valta-asemassa. Organisaation produktioissa on soittanut paljon nuoria opiskelijoita. Osalle heistä kyse on aivan ensimmäisistä ammattilaiskeikoista. Riippuvuus työmahdollisuuksista on yksi syy sille, miksi epäasiallinen käytös on voinut jatkua niin pitkään.

Organisaatio on nimeltään Opera Box. Se on perustettu vuonna 2016 ja se on saanut toimintaansa satoja tuhansia euroja julkista rahoitusta ja runsaasti apurahoja. Jonas Rannila on Opera Boxin musiikillinen johtaja. Hänen lisäkseen vastuurooleissa on kaksi muuta henkilöä, taiteellinen johtaja, ohjaaja Ville Saukkonen sekä oopperan johtaja, tenori Ville Salonen.

Useat ihmiset ovat kertoneet Long Playlle, että ohjaaja Saukkonen on tiennyt Rannilan epäasiallisesta käytöksestä ja on ollut siitä huolissaan. Long Play on yrittänyt kysyä Saukkoselta, mitä hän on tiennyt. Ensimmäiseen puheluun Saukkonen vastasi mutta katkaisi sen kuultuaan, mitä tematiikkaa juttu koskee. Sen jälkeen hän ei ole vastannut puheluihin eikä viesteihin.

Long Play ei tavoittanut Ville Salosta kommentoimaan.

 

TÄNÄ KEVÄÄNÄ Jonas Rannila kiinnitettiin Pori Sinfoniettan uudeksi ylikapellimestariksi. Porin kaupungin sivistystoimialan toimialajohtaja Esa Kohtamäki sanoo, että nyt julkisuudessa olevat tiedot tulivat kaupungille täytenä yllätyksenä.

”Sovittiin, että kuullaan kyseistä henkilöä ja sen jälkeen sovitaan kaupungin sisällä, mitä tehdään”, Kohtamäki sanoo.

Kuuleminen tapahtuu tällä viikolla, Kohtamäki kertoo. Siihen osallistuu Kohtamäen itsensä lisäksi ainakin kaupungin juristi ja HR-päällikkö.

Tilanteesta on tarkoitus tiedottaa lisää myöhemmin tällä viikolla.

”Tällä viikolla pitäisi saada asiat sillä tavalla sovittua, että pystytään tulemaan ulos sen asian kanssa.”

Kohtamäki ei osaa sanoa, mitä Rannilan sovituille keikoille tapahtuu. Esimerkiksi käynnissä olevan kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun menestyjille luvataan keikkoja, joista yksi on Pori Sinfoniettan kanssa. Kapellimestariksi on merkitty Jonas Rannila.

Porin kaupunki on parhaillaan uudistamassa eettistä ohjeistustaan. Otetaanko uusissa ohjeissa kantaa seksuaaliseen häirintään?
    
”No, mielestäni se on jo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopapereissa. Täytyy tietenkin olla kunnossa, että tuollaista häirintää ei ole.”

Eli nyt on jo voimassa tuollainen ohjeistus?

”Niin, kyllä.”

Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, millaiseen ratkaisuun kaupunki päätyy?

”Eettiset ohjeet, eli yhdenvertaisuus, tasa-arvo, tämmöiset häiriöasiat. Nämä ovat kaikki sellaisia, jotka vaikuttavat.”

”Tämä on meille uusi tilanne, täytyy käydä perin pohjin läpi.”

 

TÄNÄ VUONNA Jonas Rannilan on tarkoitus johtaa Suomen Kansallisoopperassa Leevi Madetojan teos Pohjalaisia. Viime vuonna hän johti siellä Taikahuilun. Long Play pyysi Kansallisoopperan johdolta haastattelua.

Viestinnästä ilmoitettiin, että asiaa selvitetään Kansallisoopperassa sisäisesti eikä haastatteluja anneta.