Lyhyet

7 matkaa, joilta palaat muuttuneena

29.6.2023

Kokosimme Long Playn parhaat jutut ulkomailta. Näiden juttujen avulla pääset matkalle, jota et ihan heti unohda.

1. Anu Silfverberg: Saksalaisia ilman vaatteita
Miksi saksalaiset aina riisuvat kaikkialla? Anu Silfverberg lähti Berliiniin pelaamaan nakupingistä ja selvittämään, mikä oli Weimarin Saksan ja DDR:n kiehtovaa suhdetta alastomuuteen.

2. Maassa maan tavalla
1970-luvulla Saloralla saatiin loistoidea: valloitetaan rotusortoa harjoittavan Etelä-Afrikan markkinat! Yhtiö rakensi televisiotehtaan rajan taakse Swazimaahan ja lähetti sinne työntekijät Suomesta. Holtittomasti johdettu retki holtittomasti johdettuun valtioon epäonnistui täydellisesti. Ilkka Karisto matkaa Saloran jäljille Swazimaahan ja tapaa kuninkaan entisen neuvonantajan, timantteja myyvän suomalaisen kunniakonsulin sekä televisioasentaja Tulosen. 

3. Ilkka Karisto: Melankolian neljä huonetta
Tervetuloa Euroopan unionin köyhimpään kolkkaan, jossa demokratia on muuttunut vitsiksi. Kun Bulgaria liittyi EU:hun, kansalaisten toiveet olivat suuria. Heistä tuli kuitenkin b-luokan eurooppalaisia, jotka kelpaavat lähinnä muiden lapsenvahdeiksi, siivoojiksi ja prostituoiduiksi. Entinen sosialistinen utopia on nyt kapitalistinen dystopia.

4. Hanna Nikkanen: Marsin tarhurit
Kun ihmiskunta päätti valloittaa avaruuden, harjoittelu aloitettiin Arizonan erämaassa. Biosfääri 2 oli surkea farssi, joka päättyi Steve Bannonin johtamaan aseelliseen väliintuloon. 10-vuotiaana toimittaja Hanna Nikkanen seurasi hanketta hurmaantuneena. 28 vuotta myöhemmin hän matkusti Arizonaan ja astui sisään lasikupuun.

5. Ilkka Karisto: Tämä peli on jo hävitty
Euroopan unionin ulkorajalla poliisi hakkaa, ryöstää ja solvaa pohjoiseen pyrkiviä siirtolaisia. Neljännesvuosisata Bosnian sodan jälkeen vainotut vaeltavat jälleen Balkanin metsissä. Syyriasta, Irakista ja muista kriisimaista lähteneet ihmiset yöpyvät taivasalla bosnialaisessa pikkukaupungissa, koska sitä johtava entinen sotarikollinen ei suostu osoittamaan tulijoille suojaa. 

6. Karoliina Paananen: Pitkä matka keskustaan
Ruotsin jengirikollisuus alkoi lähiöissä, ja niissä ongelmaa myös yritetään ratkoa.

7. Ilkka Karisto: Delegaatio
Suomi tekee Somaliassa paljon kehitysyhteistyötä, ja ulkoministeriö halusi esitellä toimittajille työnsä tuloksia. Lehdistömatkalla maan kriisit olivat lähellä mutta samalla niin kaukana. Yllättävä, tarkkanäköinen, surumielinen ja osin hauskakin reportaasi Mogadishun kahdesta eri todellisuudesta.