Lyhyet

Mitä Tytti Yli-Viikarista pitäisi ajatella, Karoliina Paananen ja Ilkka Karisto?

20.12.2021

Long Playn uudessa jutussa ”Nyt puhuu Tytti Yli-Viikari” virkarikoksista syytetty Tytti Yli-Viikari kertoo vihdoin omin sanoin elämästään ja toiminnastaan Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana. Miksi tällainen juttu piti tehdä?

”Yli-Viikari on ollut paljon uutisotsikoissa mutta suuri suuri yleisö ei ole tiennyt hänestä paljoakaan. Yli-Viikari on arvoituksellinen henkilö, jossa on kiinnostavia ristiriitoja.  Hänhän on isoja linjoja ja tulevaisuutta pohdiskeleva visionääri, joka johti hyvinkin perinteistä, menneisyyden tapahtumiin keskittyvää virastoa. Tuntui sekä relevantilta että kiinnostavalta antaa hänen itsensä kertoa, kuka hän on, mistä hän tuli suomalaisen julkishallinnon huipulle ja mitä hän oikein ajattelee.”

Yli-Viikari puhui haastatteluissa yhteensä kuusi tuntia. Minkälaisia asioita hän kertoi?

”Yli-Viikari kertoi monia syitä sille, miksi toimi VTV:ssä kuten toimi, ja miksi viraston muuttaminen oli niin tärkeää. Mutta suurimman osan haastatteluajasta hän puhui menneisyydestään. Hän kertoi hyvin värikkäästi muun muassa lukiovuosistaan ranskalaisessa sisäoppilaitoksessa ja muisteli esimerkiksi Cannesin filmifestivaaleja, jossa oli nähnyt Elizabeth Taylorin kaksoisolentoja. Syntyi vaikutelma, että hän rakentaa elämäntarinaansa korostuneesti aika kaukaistenkin kokemusten varaan ja että ne ovat hänelle hyvin tärkeitä.”

Seurasitte myös Yli-Viikarin kolmipäiväisen oikeudenkäynnin alusta loppuun. Ilkka Karisto, mitä oikeussalissa tapahtui?

”Siellä käsiteltiin siis kahta asiaa: Yli-Viikarin Finnair Plus -pisteiden käyttöä sekä hänen tekemäänsä sopimusta, jolla eräs VTV:n virkamies vapautettiin työvelvoitteista vaikka hänen palkanmaksunsa jatkui. Yli-Viikari kiisti molemmat syytteet.  
Jutun kannalta kiinnostavaa oli seurata myös kaikkea muuta kuin juridista argumentointia. Yli-Viikari esiintyi hyvin rauhallisesti ja itsevarmasti eikä yhtään pakoillut tv-kameroita. Joka aamu oikeuteen saapuessaan hän esitteli ’päivän kirjansa’, ja kahvitauoilla hän antoi kärsivällisesti lausuntoja toimittajien mikrofoneihin.”  

Oikeussalin tapahtumat on jutussa kirjoitettu uutismedioista tutun ”hetki hetkeltä” -seurannan muotoon. Miksi? 

”Ajatus syntyi ehkä vähän vitsinä. Mutta itse asiassa se sopi mielestäni aika kivasti juttuun, jossa seurataan yksi prosessi alusta loppuun. 
Itselläni on myös vähän ristiriitainen suhde liveseurantoihin. Olen ollut vähän koukuttunut niihin. Ihailen ja kadehdin uutistoimittajia, jotka pystyvät tiivistämään jotain keskustelua lähes reaaliajassa. Mutta liveseurannoissa on myös ongelmallisia puolia. Päivityksiin jää helposti väärintulkintoja ja suoranaisia virheitäkin. 
Huonoimmillaan live-seurannoista tulee myös pelkkää asioiden ylöskirjaamista ilman minkäänlaista kontekstointia. Lukijat tuskin pillastuisivat, jos toimittajat ajattelisivat kuulemaansa vaikkapa edes tunnin ja kirjoittaisivat juttunsa vasta sitten.” 

Mitä Yli-Viikarista pitäisi nyt ajatella?

”En osaa edelleenkään sanoa. Emme edes halunneet yrittää lähteä tekemään sellaista henkilöjuttua, jossa kerrotaan jokin ’totuus’ Yli-Viikarista.   
Paljon kiinnostavampaa oli näyttää tekstissä, miten Yli-Viikari esiintyy ja puhuu näillä kahdella eri näyttämöllä, oikeussalissa ja haastattelutilanteessa. Minkälaista tarinaa hän itsestään haluaa kertoa? Sen pohjalta voi sitten kukin itsekseen jatkaa keittiöpsykologisointia ja moraalista arvottamista.” 

Lue Karoliina Paanasen ja Ilkka Karisto kirjoittama ”Nyt puhuu Tytti Yli-Viikari” osoitteessa Longplay.fi

Long Playn joululahja
Joululahjakauppamme on auki!

Suomen parasta journalismia tuntuvalla alennuksella! Lahjatilaus arkiston kanssa vuodeksi vain 49 € (norm 74 €). Olisi todella ihanaa jos tilaisit Long Playn itselle tai ystävälle lahjaksi. Vastalahjana lupaamme yllättää sinut ensi vuonna.