Pitkät - LP 09   22.12.2013

Tanskan prinssit

Pitkät - LP 09

Århusissa sijaitsee maailman suurin spermapankki. Se sai alkunsa erään erikoisen tanskalaismiehen unesta.

Firma nimeltä Cryos on tuottanut maailmaan yli 23 000 lasta, ja myös sadat suomalaiset lapset ovat saaneet alkunsa sen siittiöistä. Long Playn yhdeksännessä jutussa vieraillaan maailman suurimmassa spermapankissa ja kerrotaan, miksi tanskalaisesta ”viikinkispermasta” on tullut maailmalla niin haluttua. Bisnes alkoi lapsettomien heteroparien auttamisesta, mutta nyt jo puolet pankin asiakkaista on sinkkuja. Sama ilmiö näkyy myös suomalaisilla hedelmöityshoitoklinikoilla.

”MINÄ OLEN HELMER, legoasiantuntija”, kahdeksanvuotias poika esittelee itsensä juhlaväelle äitinsä 50-vuotissyntymäpäivillä.

Juhlia vietetään vanhassa maalaismiljöössä Påkaksen kotiseutukartanossa Vantaalla. Vaaleatukkainen ja pisamakasvoinen Helmer on nimittänyt itsensä juhlien legovastaavaksi ja kutsuu muita lapsia leikkimään kanssaan. Hän tietää legoista kaiken ja aikoo isona suunnitella niitä työkseen.

Helmer ja hänen kaksosveljensä Kyösti ovat peräisin aivan Legolandin nurkilta, spermapankista, jonne tuntematon tanskalainen mies oli luovuttanut siittiöitä. Se oli poikien vanhemmille, Kristiinalle ja Rauhalle, ainoa keino saada lapsi.

Silloin, yli kymmenen vuotta sitten, Suomessa keskusteltiin kiivaasti uudesta hedelmöityshoitolaista. Sanasota oli säikäyttänyt suomalaiset miehet: kukaan ei tiennyt, millaiset velvollisuudet luovuttajalle tulisi. Kristiina ja Rauha olisivat valinneet mieluummin luovuttajan, jonka nimen lapset olisivat voineet myöhemmin selvittää. Tanskasta spermaa oli saatavilla, mutta silloin vain nimettömänä.

Helmer ja Kyösti kysyivät isästä ensi kertaa kaksivuotiaina. He istuivat olohuoneen matolla, kun Helmer tönäisi Kyöstiä ja kuiskasi: ”Kysy sinä.”

Kyösti kysyi: ”Missä on meidän isä?”

Kristiina kertoi sen, mitä tiesi: ”Isä on Tanskassa. Hän on joku hyvin ystävällinen mies, joka lahjoitti vauvansiemeniä, jotta me pystyimme saamaan teidät.”

Pojat tietävät alkuperästään saman verran kuin vanhempansakin, siis aika vähän.

Veljekset ovat nyt 9-vuotiaita ja puhuvat isästä paljon, joskus bussissa jopa tuntemattomille ihmisille.

”Se on varmaan ihan jees äijä, mutta ei me tunneta sitä”, Kyösti sanoo.

Aina suhde isään – tai isän ideaan – ei ole ollut yhtä mutkaton. Oli vaihe, jolloin Kyösti sanoi vanhemmilleen usein ja painokkaasti: ”Minä haluan, että minulla on isä.”

Mutta juuri nyt Tanska on hyvä maa, ”isän maa”, jossa on kaikkea kivaa, kuten legoja, viikinkejä ja kuninkaallisia. Välillä pojat leikkivät ajatuksella, että he saattavat itsekin olla siniverisiä.

Helmer esittelee legohuoneensa ja kertoo perheen matkasuunnitelmasta Legolandiin. Hän on myös järjestämässä legonäyttelyä paikalliseen kirjastoon.

”Ehkä se on tämä minun lego-geenini.”

Tätä kahden lapsen ja kahden naisen perhettä ei olisi olemassa ilman erään tanskalaismiehen outoa unta.

SIINÄ UNESSA OLI AAVA SININEN MERI ja aaltojen seassa satoja jäätyneitä siittiöitä. Uni oli niin merkillinen, että se jäi vaivaamaan Ole Schouta. Pari vuotta ehti silti vierähtää, ennen kuin hän lopulta, hiukan punastellen, tiedusteli kirjastonhoitajalta kirjallisuutta aiheesta sperman jäädyttäminen. Haku tuotti 168 osumaa, joista suurin osa oli tieteellisiä artikkeleja.

Schou vei kotiinsa kasan materiaalia ja alkoi lukea.

Elettiin vuotta 1983, aidsin, avaruuden kilpavarustelun ja syntetisaattorimusiikin aikaa.

Ole Schou oli 27-vuotias kauppatieteen opiskelija. Hän asui yksin pienessä maalaistalossa Århusin lähellä ja kunnosti taloa harrastuksekseen. Aiemmin hän oli ehtinyt aloittaa arkeologian opinnot ja käydä töissä merillä. Hän tunsi olevansa perheensä musta lammas, koska ei ollut menestynyt koulussa kuten vanhemmat veljensä.

Mutta nyt hän lumoutui hedelmällisyystutkimuksesta. Kuukausien ajan Schou tankkasi spermaa käsitteleviä kirjoja ja artikkeleita pikkutunneille asti, joi kahvia ja poltti tupakkaa. Päivisin hän ajoi moottoripyörällään kirjastoon hakemaan lisää luettavaa.

Alkoi kausi, jota Schou kutsuu ”spermatutkimusten ajaksi”. Hän masturboi kotonaan yökaudet ja säilöi omaa siemennestettään pienissä rasioissa pakastimeensa. Hän jäädytti ja sulatti sperma-annoksia ja tutki niitä mikroskoopilla, jonka oli saanut rippilahjaksi vanhemmiltaan. Kun pakastin vähitellen täyttyi, hän alkoi kiikuttaa spermarasioita vanhempiensa luo.

Schou halusi ymmärtää, miten siemenneste käyttäytyy eri lämpötiloissa. Tavoitteena oli löytää paras resepti sperman säilömiseen.

Se taisi löytyä, sillä nyt Schou johtaa maailman suurinta spermapankkia Cryosia, joka on tuottanut maailmalle yli 23 000 lasta.

Cryosin toimittamasta spermasta on itse asiassa syntynyt paljon enemmän lapsia kuin nuo raportoidut 23 000: pankki ei pysty pitämään kattavasti kirjaa siitä, johtaako asiakkaalle toimitettu sperma hedelmöitykseen ja edelleen lapsen syntymään.

Schou perusti yrityksensä vuonna 1987 ja sai äidiltään alkupääomaksi 80 000 kruunua. Se vastasi Schoulle runsaan puolen vuoden palkkaa. Äiti ei uskonut poikansa hullutuksiin, mutta lainasi rahat, koska ei ollut nähnyt tätä koskaan yhtä omistautuneena.

Firman nimi Cryos viittaa kreikan kielen sanaan, joka tarkoittaa jääkylmää.