Lyhyet

Siittiöt uivat vastavirtaan

12.11.2013

Sperma käy kaupaksi. Sen huomasi yli 20 vuotta sitten siittiöbisneksen tanskalainen pioneeri Ole Schou. Nykyisin hän johtaa maailman suurinta spermapankkia, Cryosia. Kävimme Århusissa herran vieraana katsomassa, mistä tuhannet lapset ovat saaneet alkunsa. Cryos on alansa suurin sekä raskauksien että luovuttajien määrällä mitattuna: pankista on syntynyt ainakin 23 000 lasta ja siellä on 130 000 sperma-annosta odottamassa ostajiaan. Cryosista lennätetään spermaa myös suomalaisille hedelmöityshoitoklinikoille.

Spermamarkkinoiden kasvu tulee nykyään sinkkunaisilta. Cryosin spermasta jo puolet menee sinkuille, ja Suomessakin heidän määränsä hedelmöityshoitoklinikoiden asiakkaista kasvaa koko ajan.

Suomessa hedelmöityshoidot onkin sallittu kaikille naisille, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa sinkut eivät pääse hoitoihin. Mutta vaikka laki on tasa-arvoinen, se ei ole kaikille sama: osa suomalaisista klinikoista on huolinut asiakkaakseen vain heteropareja. Valvira puuttui käytäntöön viime vuonna, ja sen jälkeen syrjiviä käytäntöjä on korjattu. Sosiaali- ja terveysministeriö on laatimassa parhaillaan uutta ohjeistusta, jonka tarkoituksena on taata kaikille yhdenvertainen kohtelu.

Hedelmöittymistä ja vanhemmuutta suitsitaan hyvin kirjavilla lailla eri maissa. Esimerkiksi Italiassa kaikki hoidot luovutetuilla siittiöillä on kielletty. Silti Cryosista lähetetään maahan spermaa – suoraan yksityisille asiakkaille.

Lainsäädännön on vaikea pysyä kehittyvien spermamarkkinoiden mukana. Uutena ilmiönä alalle on lanseerattu sperman postimyynti nettikaupasta.

Jutunteon aikana kävi ilmi, että osalla suomalaisistakin klinikoista lakiin suhtaudutaan suurpiirteisesti. Ainakin osa klinikoista sallii naisten tilata spermaa verkkokaupasta suoraan klinikalle. Se on lainvastaista, sillä nainen saa tietää luovuttajasta paljon enemmän kuin Suomen lain mukaan pitäisi, esimerkiksi kuunnella ääninäytteen, nähdä käsialanäytteen ja katsella luovuttajien vauvakuvia. Valvira selvittää asiaa.

Spermaa on tietenkin toimitettu naisille ilman lupia kautta aikain. Muumimukimenetelmä on ollut monille naispareille ja sinkkunaisille perinteikäs tapa hankkia lapsia. Yksi syy menetelmän suosioon on raha: sinkkunaiset ja naisparit eivät saa luovutetuilla siittiöillä tehdyistä inseminaatiohoidoista Kela-korvausta niin kauan kuin hoitoihin ei ole lääketieteellistä syytä. Tämä taas nostaa jo ennestään kalliiden hoitojen hintoja.

Hedelmöityshoidot ovat bisnestä, johon liittyy suuria intohimoja. Bisnes on kuitenkin tuottanut maailmaan myös jutussamme esiintyvät neljä suomalaispoikaa ja kymmeniä tuhansia muita lapsia.

Lue juttu: Tanskan prinssit