Mikä Long Play?

K: Kuka tekee Long Playta?

V: Long Playn perustivat Antti Järvi, Ilkka Karisto, Hanna Nikkanen, Reetta Nousiainen, Ilkka Pernu, Riku Siivonen, Anu Silfverberg ja Johanna Vehkoo vuonna 2013. Toimituksessa työskentelevät tällä hetkellä päätoimittaja Nikkanen, toimituspäällikkö Silfverberg, toimitussihteeri Karisto sekä toimittaja/tuottaja Järvi. Long Playta kustantaa Long Play Media Oy, jonka toimitusjohtaja on Jussi Ruusila.

K: Miten Long Play rahoittaa toimintansa?

V: Valtaosa Long Playn rahoituksesta tulee suoraan lukijoilta, siis kuukausitilauksista ja yksittäisten juttujen ostoista. Lisäksi Long Play Media järjestää esimerkiksi koulutuksia ja tapahtumia, joiden tuotot käytetään journalismin tekemiseen.

K: Teille juttuja kirjoittanut henkilö on sittemmin tuomittu vakavasta rikoksesta. Miksi hänen juttunsa ovat yhä saatavilla ja nimensä kirjoittajalistassa?

V: Nimen ja juttujen poistaminen voisi olla houkutteleva ratkaisu PR-syistä. Uskomme kuitenkin journalististen arkistojen eheyteen: yleisön tulee voida luottaa, ettei niitä kaunistella jälkikäteen. “Vierailleet kirjoittajat” -lista, joka kattaa kaikki Long Playlle vuosien varrella kirjoittaneet ihmiset, on osa tuota historiaa. Samaa mieltä on myös Julkisen sanan neuvosto, jonka ohjeita Long Play on sitoutunut noudattamaan. JSN on linjannut, että tiedotusvälineet voivat puuttua verkossa julkaisemiinsa sisältöihin vain “erittäin harvinaisissa poikkeustapauksissa” – käytännössä silloin, jos vanha juttu aiheuttaisi kohtuuttomia seuraamuksia jutun kohteena olleelle yksityishenkilölle.

Juttujen ostaminen:

K: Miten voin maksaa ostokseni Long Playn verkkopalvelussa?

V: Voit maksaa ostoksesi joko luottokortilla tai verkkopankissa. Voit maksaa kerralla joko vuoden mittaisen tilauksen tai valita kuukausimaksun, joka veloitetaan automaattisesti luottokortiltasi aina uuden jutun ilmestyttyä.

K: Miksi kauppa kysyy minulta henkilötunnusta ja osoitetta?

V: Kauppamme ei enää kysy henkilötunnusta eikä osoitetta. Emme kerää käyttäjän sähköpostiosoitteen lisäksi muita henkilötietoja.

K: Tein tilauksen / ostin jutun, mutta en ole saanut tilausvahvistusta. Missä vika?

V: Muistathan tarkistaa, ettei viesti ole päätynyt roskapostikansioosi. Jos palvelussa on ruuhkaa, tilausvahvistuksen saapuminen sähköpostiisi saattaa myös kestää joitakin minuutteja. Jos joudut odottamaan viestiä yli puoli tuntia, ota yhteyttä: yllapito@longplay.fi.

K: Olen aiemmin ostanut Long Playn juttuja Applen iBookstoresta / Elisa Kirjasta. Onko tämä edelleen mahdollista?

V: On toki! Nämä e-kirjakaupat myyvät Long Playn juttuja, ja ne ilmestyvät kauppoihin yleensä samaan aikaan kuin LP:n omaan verkkopalveluun. Vuositilauksen voi hankkia ainoastaan Long Playn omasta palvelusta.

K: Onko juttujen kuunteleminen mahdollista?

V: Kyllä! Long Play julkaisee nykyään kaikki uudet jutut myös äänikirjoina, viimeistään muutaman viikon päästä julkaisusta. Voit ladata jutut mp3-muodossa.

Juttujen lukeminen:

K: Miten voin lukea juttuja ja/tai ladata e-kirjoja omalle laitteelleni?

V: Voit lukea juttujamme joko suoraan internet-selaimella tai lataamalla tiedoston laitteellesi (tietokoneelle, tablettiin tai puhelimeen). Jos haluat lukea juttuja laitteesi selaimella, sinun ei tarvitse ladata mitään. Tiedostojen lataamiseen saatat tarvita lukuohjelman. Voit ladata jutun joko pdf-tiedostona tai epub-tiedostona, joka on yleisin e-kirjaformaatti.

Pdf-tiedosto: Tiedosto on ladattavissa omassa lehtihyllyssäsi. Pdf-tiedostoja pystyy lukemaan kaikilla uudehkoilla laitteilla. Jos koneesi ei heti avaa tiedostoa, lataa ja asenna ilmainen Adobe Reader -ohjelma ja yritä uudestaan.

Adobe Reader: http://get.adobe.com/fi/reader/

E-kirja eli epub-tiedosto: E-kirjat toimivat hieman eri tavoin eri laitteilla ja käyttöjärjestelmillä. iPadin, iPhonen ja Macbookin käyttäjät voivat avata epub-tiedoston laitteensa iBooks-ohjelmalla. Jos koneellasi ei ennestään ole sähkökirjojen lukuun tarkoitettua ohjelmaa (esim. iBooks tai Adobe Digital Editions), e-kirjan saa helposti auki ilmaisella Calibre-ohjelmalla. Jos et ole tottunut e-kirjojen lukija, pdf saattaa olla helpompi vaihtoehto.

Calibre: http://calibre-ebook.com
Adobe Digital Editions: https://www.adobe.com/fi/solutions/ebook/digital-editions.html
iBooks: https://itunes.apple.com/fi/app/ibooks/id364709193?mt=8

K: Voinko lukea Long Playn juttuja Kindlellä?

V: Toistaiseksi emme tarjoa juttujamme Kindlelle sopivassa mobi-muodossa. Kehotamme Kindlen käyttäjiä muuntamaan epub-tiedoston mobi-tiedostoksi seuraamalla esimerkiksi näitä ohjeita.