Lyhyet

Wilson Perumalin oma peli

20.3.2015

Long Playn ensimmäinen juttu oli tammikuussa 2013 ilmestynyt Kaukovetoja. Se kertoo Rovaniemen Palloseurasta.
Singaporelainen vedonlyöntihuijari Wilson Raj Perumal oli värvännyt jalkapallojoukkueen sambialaiset ja georgialaiset vahvistukset manipuloimaan ottelutuloksia. Rovaniemen poliisi sai kiinni miehen, jonka tunnustuksista käynnistyi jalkapallon maailmanlaajuinen sopupelitutkinta. Europol epäili ainakin 680 ottelun tuloksia manipuloidun vuosina 2008-2011, mukana Mestarien liigan otteluita ja MM-karsintoja.

Tanskalainen Zetland julkaisi jutun käännöksenä tänään. Palataan sen kunniaksi aiheeseen.
Missä jutun pääpahis on nyt?
Wilson Raj Perumal elää tutkintavankeudessa Unkarin Debrecenissä. Sinne Perumal muutti kärsittyään puolet kahden vuoden tuomiostaan Suomessa, sillä Unkarin poliisi oli tarjonnut hänelle pääsyä todistajansuojeluohjelmaan vastineena ilmiannoista.
Ilman Unkarin väliintuloa Perumal olisi todennäköisesti luovutettu Suomesta Singaporeen, missä vastassa olisi ollut viiden vuoden tuomio kurjassa vankilassa sekä pitkä rivi entisiä yhteistyökumppaneita ja säälimättömiä velkojia. Niin kauan kuin hänellä olisi uutta kerrottavaa Euroopan viranomaisille, hän olisi ainakin jossain määrin turvassa. Niinpä hän on puhunut, puhunut ja puhunut.
Tästä hyvästä Perumal nauttii Unkarissa monenlaisista etuoikeuksista. Hän julkaisee Facebookissa kuvia Budapestin yökerhoista, jatkaa vedonlyöntiharrastustaan ja katoaa päiväkausiksi matkoilleen. Poliisi vartioi hänen kotiaan salamurhaajien varalta.
Huhtikuussa 2014 Wilson Raj Perumal pidätettiin jälleen Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kävi ilmi, että hän oli matkustanut vuoden aikana neljästi Unkarista Suomeen väärällä passilla. “Kuka kuvittelee, että Perumal tulee Suomeen huvikseen”, Helsingin Sanomien urheilutoimittaja Ari Virtanen kysyi.

Australialaisten rikostutkijoiden mukaan Perumal on yhä aktiivinen rikolliskartelli Kelong Kingsissä ja järjestää otteluita Unkarista käsin. Tan Seet Eng, jota Perumal oli väittänyt yhdeksi kartellin johtajista, on paljastunut korkeintaan keskijohdon toimijaksi. Ilmiantamalla poliisille henkilökohtaisia vihollisiaan kartellin sisältä Perumal on onnistunut nousemaan epäsuosiosta vanhaan asemaansa Kelong Kingsissä, jonka huhutaan olevan Singaporen viranomaisten suojeluksessa.
Kun Perumal jäi vuosi sitten nalkkiin Helsinki-Vantaalla, Singapore ei esittänyt Suomelle virallista luovutuspyyntöä kuukauden määräajan kuluessa, vaikka asiasta oli alustavasti sovittu. Suomi palautti Perumalin Unkariin viihtyisään kotiarestiin. Viimeistään silloin optimismi katosi sopupelitutkijoiden kommenteista.
Fifan entinen korruptionvastainen johtaja Chris Eaton myönsi brittilehti Mirrorille, että merkittävä osa Perumalin viranomaisille antamista tiedoista oli paljastunut keksityksi. “Vaikuttaa siltä, että Perumal pelaa peliä.”

"Voit arvata suomalaisen jalkapallon tason. Se on niin vituillaan että taktiikkaa ei suunnitella lainkaan. Se on tyhmää jalkapalloa; heidän pelissään ei ole teknistä taitoa; he vain paiskovat palloa sokkona ja juoksevat kuin koulupojat", Perumal kirjoittaa viime vuonna ilmestyneessä omaelämäkerrassaan.
Kirja on viihdyttävää luettavaa. Sen kertoja on narsistinen paskiainen, joka käyttää sanaa fuck juuri niinkuin englantia murtaen puhuvan gangsterin kuuluu. Perumalin saaga on veijaritarina: yleisö paheksuu roistoa, mutta kuitenkin rakastaa.
Näin se menee. Rikoksen suunnittelija elää mukavasti. Juoksupoikina toimineiden jalkapalloilijoiden urat tuhoutuivat peruuttamattomasti pelikieltoihin, eikä heille liikene yleisöltä sympatiaa. Perumalin kirjassa, jonka henkilögalleria on täynnä vastenmielisiä paskiaisia eri puolilta maailmaa, RoPS:n huijaripelaajat vaikuttavat liki ainoilta sympaattisilta hahmoilta. Perumalin mukaan he olivat typeryyteen asti lojaaleja joukkueelleen, joka kohteli heitä huonosti.
"Jos RoPS:n pelaajat olisivat tehneet kunnolla yhteistyötä kanssani, he olisivat ansainneet noin 150 000 euroa vuodessa", Perumal kirjoittaa. "Mutta he olivat itsepäisiä paskiaisia."