Lyhyet

Viisi parasta Long Play -esseetä

15.12.2023

Kokosimme Long Playn hienoimmat esseehelmet yhteen listaan.

Katja Raunio: Köyhän perheen lapsi
”En ole ollut kiitollinen köyhä. Olen ollut vihainen ja riidanhaluinen.”  Kirjailija Katja Raunio kirjoittaa häpeästä, äitinsä nälästä, talouspolitiikasta, leipäjonoista, leivoksista ja siitä, mitä köyhiltä odotetaan.

Kari Hukkila: Kun historia jäätyy, syntyy hirviöitä
Kirjailija Kari Hukkila näyttää esseessään, kuinka menneisyyteen haudatut tapahtumat löytyvät aina uudelleen edestämme. Tämä teksti on viisas ja sydäntäsärkevä.

Anu Silfverberg: Vuodet Monican kanssa
Monica Lewinskyllä oli parikymppisenä suhde Yhdysvaltain presidentin kanssa. Anu Silfverberg aloitti silloin oman pitkän suhteensa Lewinskyn kanssa. Pari asiaa on jäänyt hampaankoloon.

Janne Saarikivi: Elämäni rajan takana
Venäjä on tuottanut maailman parhaat kirjat ja elokuvat. Se on myös brutaali suurvalta, joka on tuhonnut kansalaisiaan ja miehittänyt naapurivaltioitaan. Tutkija Janne Saarikivi yrittää ymmärtää maata, joka kattaa kahdeksasosan maailman pinta-alasta. Vuonna 2017 ilmestynyt teksti sai uuden elämän joulukuussa 2023, kun Saarikivi kirjoitti sille jatko-osan.

Tommi Uschanov: Tämä on Amerikka
Amerikkalainen politiikka muuttui parissa sukupolvessa lähes tunnistamattomaksi. Tommi Uschanovin klassikkojuttu kertoo, miksi.