Lyhyet

Rikoskomisario Marko Forss saattoi vuotaa salaisia tietoja Facebook-ryhmään

6.6.2017

Poliisin vihapuhetutkintaryhmän tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Marko Forss on todennäköisesti välittänyt poliisiin kohdistuvaan tutkintaan liittyviä, salassa pidettäviä tietoja poliisien suljettuun Facebook-ryhmään.

Long Playn haastattelema henkilö oli saanut haltuunsa kuvakaappauksia Poliisit-ryhmässä käydystä keskustelusta, joka koski häntä itseään. Hän piti joitakin kommentteja loukkaavina ja luovutti kuvakaappaukset Helsingin poliisille tapaamisessa, joka järjestettiin poliisitalossa 28. huhtikuuta kello yhdeksän. Tapauksen tutkinnanjohtajana toimi Marko Forss.

Samana päivänä kello 12.20 Forss julkaisi Poliisit-ryhmässä viestin:

Poliisit FB Forss

”Tuli sellainen tilanne eteen, että asiakkaalla oli tästä ryhmästä kuvakaappauksin tallennettua materiaalia hallussa”, Forss kirjoitti. Hän jatkoi vuotojen näyttävän ”helvetin pahalle, jos matsku laitetaan julki”.

”Koska työnkuvani on melko arka kaikenlaiselle enemmän ja vähemmän ikävälle julkisuudelle, niin en halua tämän vuodon jälkeen enää profiloitua tämän ryhmän ylläpitäjänä”, Forss kirjoitti.

Forssin ilmoitusta seurasi pitkä keskustelu, jossa jäsen toisensa jälkeen ilmoitti eroavansa ryhmästä vuodon takia.

Long Play ei tiistaina tavoittanut rikoskomisario Forssia. Hänet siirrettiin maanantaina pois vihapuheryhmän tutkinnanjohtajan tehtävästä.

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kuuli Forssin Facebookissa julkaisemasta kommentista tiistaina Long Playltä

"Meidän täytyy nyt selvittää, mihin toimenpiteisiin tulee ryhtyä", Aapio sanoi.

Poliisihallitus on toimittanut Long Playn 3. kesäkuuta ilmestyneen ”Satunnaistarkastus”-jutun valtakunnansyyttäjänvirastoon esitutkinnan edellytysten selvittämiseksi. Viraston kihlakunnansyyttäjä Tero Kekki kertoi Long Playlle, että Helsingin poliisi on 11. toukokuuta toimittanut sille tutkittavaksi Poliisit-Facebook-ryhmän kommentointia. Kekki kieltäytyi kommentoimasta Forssin roolia asiassa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei vastannut soittopyyntöihin.

1

Lue ”Satunnaistarkastus”.