Lyhyet

Oikeutta poimijoille

5.7.2016

Oikeuden rattaat pyörähtivät kaksi viikkoa sitten muutaman pykälän eteenpäin, kun Kainuun käräjäoikeus katsoi, että thaimaalaiset marjanpoimijat voivat vaatia saataviaan sekä sopimussuhteen kohtuullistamista Ber-Ex-nimiseltä suomalaisyritykseltä.
Osa poimijoista väittää, ettei ole saanut sovittua korvausta marjoista. Lisäksi poimijat vaativat sopimusehtojen kohtuullistamista: he eivät ole tyytyväisiä osapuolten väliseen riskinjakoon. Ber-Ex pitää marjanpoimijoiden kaikkia vaatimuksia perusteettomina.
Thaimaalaisten poimijoiden asiamies oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala nosti viime kesän lopulla thaimaalaisten saatavia koskevan kanteen Kainuun käräjäoikeudessa. Ber-Ex yritti prosessiväitteellä estää asian käsittelyn: sen mielestä thaimaalaisten poimijoiden Hoikkalalle antamat valtakirjat eivät olleet oikeanlaisia.
Nyt käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei jutun käsittelemiselle ole laillista estettä. Asiassa järjestettäneen valmisteluistunto syksyllä, ja saatavia koskevan riidan käsittelyaikataulu selviää lähitulevaisuudessa.

Long Playn toimittaja Hanna Nikkanen kuvaa pitkässä jutussaan Poimijat thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomen-odysseiaa. Se ei sujunut kuin marjoja poimisi.
Li Andersson, nykyinen vasemmistoliiton kansanedustaja, oli vuonna 2013 pitkiä aikoja seuraamassa poimijoiden oloja Keski-Suomessa. Hän oli tuolloin vasemmistonuorten puheenjohtaja.
Andersson sanoo nyt Long Playlle puhelimitse, ettei marjanpoimijoiden asema ole juuri parantunut, vaikka vuoden 2013 kohun jälkeen työ- ja elinkeinoministeriö asetti työryhmän poimijoiden aseman parantamiseksi.
”Työryhmä kyllä toi esille poliittisesti tärkeitä pointteja, kuten että poimijoiden Suomeen tuloon voi liittyä ihmiskaupan piirteitä”, Andersson sanoo.
Poimijoita tulee Thaimaasta Suomeen taas syksyksi. Tänäkin kesänä kiintiöitä myönnetään.
Hanna Nikkanen tapasi Poimijat-juttuaan varten Thaimaan takamailla ihmisiä, jotka maksavat yhä velkoja Suomen-matkastaan. He olivat pulittaneet välikäsille tuhansia euroja päästäkseen Kainuun metsiin. Suomessa marjat ostanut yritys maksoi niistä vähemmän kuin oli luvannut ja veloitti poimijoilta ylihintaa majoituksesta ja automatkoista. Kun marjat eivät käyneet kaupaksi poikkeuksellisen hyvän sadon vuoksi, thaimaalaiset siirrettiin tyhjäksi putsattuihin metsiin. Poimijat luulivat olevansa työsuhteessa. Todellisuudessa heidän asemansa muistuttaa velkaorjuutta.

Lue Hanna Nikkasen Poimijat: http://longplay.fi/poimijat