Lyhyet

Mitä marjanpoimijoilta jäi kysymättä?

3.3.2017

Kihlakunnansyyttäjä Leena Hakavuori vaatii keskisuomalaiselle marjayrittäjälle kovaa rangaistusta ihmiskaupasta tai vaihtoehtoisesti törkeästä kiskonnasta. Uhreina on 26 thaimaalaista marjanpoimijaa. Yrittäjä kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Tähän asti suomalaiset marjayrittäjät ovat vuodesta toiseen saaneet toistella viestimissä, että yhdenkään poimijan esittämiä syytöksiä ei ole osoitettu todeksi ja siksi kritiikki – saati sanan ihmiskauppa käyttäminen – on epäreilua ja kenties jopa kunnianloukkaus.

Nyt asiaa ratkotaan oikeudessa, mutta toimittajille olisi ollut koko ajan tarjolla hyviä jatkokysymyksiä – kuten se, olisiko syytöksiä ollut mahdollista selvittää edes teoriassa, kun mahdollisen rikoksen uhrit eivät olleet päässeet suomalaisen oikeusjärjestelmän piiriin. Ja miksi he eivät olleet sen piiriin päässeet?

Velkaantuneilla poimijoilla, joiden itse maksamat paluuliput ovat marjayrittäjän hallussa, ei yksinkertaisesti ole ollut voimavaroja vaatia oikeutta kaukana kotimaastaan. Kun ongelmia on ilmennyt, marjayrittäjät ovat voineet lähettää heidät kotiin. Siihen asioiden selvittäminen on käytännössä aina pysähtynyt.

Viime syksynä kaikki muuttui. Yksi ihminen pääsi ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Siitä vyyhti on vihdoin alkanut avautua.

Oikaisu 9.3.2017: Jutussa käytettiin alun perin väärää termiä "ihmiskaupan uhrien suojelujärjestelmä" oikean, ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä, sijasta. Lisäksi jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että auttamisjärjestelmä oli sulkenut ovensa poimijoilta "kerta toisensa jälkeen", mikä olisi pysäyttänyt rikostutkinnat. Todellisuudessa auttamisjärjestelmä on hylännyt poimijoiden avunpyynnön vain kerran ennen vuotta 2016. Tuossa, vuoden 2013 syksyllä julkisuuteen nousseen viidenkymmenen poimijan tapauksessa syyttäjä lopetti ihmiskaupparikosepäilyyn liittyvän esitutkinnan samalla, kun poimijat vielä odottivat, pääsisivätkö he ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Poimijat ovat paluunsa jälkeen jatkaneet oikeustaistelua marjayritystä vastaan Thaimaasta käsin.

Lue Long Playn pitkä juttu ”Poimijat”: http://longplay.fi/single/poimijat