Lyhyet

Ministeriö: marjaviisumeiden määrä liikesalaisuus

26.1.2016

Tutkiessaan Fennovoiman ydinvoimalahanketta toimittaja Hanna Nikkanen törmäsi jatkuvasti tilanteisiin, joissa viranomaiset eivät antaneet tietoja, jotka niiden olisi lain mukaan olisi pitänyt luovuttaa. Nikkasen mukaan toimittaja törmää ongelmaan Suomessa ”käytännössä koko ajan”.
”Juuri nyt odotan Suomen Bangkokin-suurlähetystön vastausta tietopyyntöön, jonka tein ensimmäistä kertaa elokuussa”, hän kertoi Sivuäänissä joulukuussa.
”Asian hoitaminen veisi heiltä korkeintaan kymmenen minuuttia ja lain mukaan se olisi kuulunut hoitaa kahdessa viikossa.”

Tuo tietopyyntö liittyi marjanpoimijoista kertovaan juttuun. Se on ehditty jo julkaista, mutta tietoja ei kuulu edelleenkään.
”Bangkokin suurlähetystö ei vastaa mihinkään tietopyyntöihin, vaan korkeintaan monen valituksen jälkeen tulee vastaus UM:n viisumiosastolta Helsingistä – vaikka tiedon luovuttaminen olisi lähetystön heiniä.”
Nikkanen on yrittänyt pitkään selvittää poimijoille vuodelle 2015 myönnettyjen viisumien määrää.
”Keväällä yritin saada tietoa viisumikiintiöistä ja jouduin kirjelmöimään siitä lähetystön viisumitiimin kanssa pitkään. Lopulta he laittoivat kiintiöt nettiin yleiseen jakoon, kun vetosin julkisuuslakiin. Kesällä aloin kysellä myönnettyjen viisumien määrää. Lähetystö ei vastannut, ministeriöissä ei ilmeisesti aidosti tiedetty mutta pahoiteltiin, että on ollut vaikea saada ministeriöiden ja lähetystön yhteistyötä toimimaan.”
Lopulta ministeriöistä kehotettiin kysymään asiasta marjayrittäjiltä. Ongelmiin joutuneet yrittäjät taas kieltäytyvät tyystin puhumasta toimittajille – eikä heillä toki olekaan siihen velvollisuutta, toisin kuin julkista valtaa käyttävillä ministeriöillä.
”Viimeisin vastaus viime viikolta on, että he tulkitsevat poimijoiden todellisen määrän olevan liikesalaisuus, ja odottavat firmojen vastausta siitä, saako sen kertoa.”