Lyhyet

Himanen kertoi Suomen Akatemian osuudesta hankkeessaan ennen kuin rahoituksesta oli päätetty

27.3.2013

Ylen Suora linja -ohjelma julkaisi tiistaina kaikki 34 tutkimusehdotusta, jotka hävisivät Pekka Himasen Sofos Oy:lle, kun hallituksen tulevaisuusselonteon tutkimuksen toteuttajaa valittiin.

Tiedostojen joukossa on myös Sofoksen oma tutkimusehdotus. Siinä Himanen näyttää kertovan yhteistyöstä Suomen Akatemian kanssa ennen kuin siitä on oikeasti päätetty. ”Hallitus on valmistelemassa Tulevaisuusselontekoa liittyen Suomen kestävän kasvun malliin. Samasta tematiikasta on käynnistymässä professori Pekka Himasen vetämä kansainvälinen yhteisselvityshanke yhdessä Suomen Akatemian, Tekesin ja Sitran kanssa”, hakemuksessa lukee.

Sofoksen tutkimusehdotus valtioneuvoston kanslialle on päivätty 18.11.2011, mutta Suomen Akatemian hallitus kuuli hankkeesta ensimmäisen kerran vasta kokouksessaan 7.2.2012. Samassa kokouksessa sen piti myös välittömästi päättää tutkimushankkeen rahoituksesta. Tuolloin Himasen hanke esiteltiin Akatemian hallitukselle osana Suomen hallituksen tulevaisuusselontekoa.

Myös Suomen Akatemian omassa tutkimusehdotuksessa viitataan Himasen hankkeeseen. Akatemian hakemuksessa lukee, että se “valmistautuu osallistumaan pääministerin ja Valtioneuvoston kanslian asettamaan kansainväliseen yhteisselvityshankkeeseen Suomen kasvun malli yhteistyössä Tekesin ja Sitran kanssa”.

Hakemuksen ovat allekirjoittaneet Akatemian tuolloinen pääjohtaja Markku Mattila ja strategiajohtaja Leena Treuthardt. Long Playn Himasen etiikka -juttua varten tehdyssä haastattelussa Mattila sanoi, ettei muista, keneltä Valtioneuvoston kansliassa aloite tuli. Myöhemmin kävi ilmi, että se tuli suoraan pääministeri Jyrki Kataiselta ja että Katainen oli esitellyt Himasen rahoittajille. Myös Sitra viittaa omassa suunnitelmassaan Himasen Kestävän kasvun malli -hankkeeseen. Kolmannen rahoittajan Tekesin ehdotuksessa hanketta ei mainita.

Lue juttu: Himasen etiikka