Lyhyet

Helsingin poliisi pyytää rikoskomisario Marko Forssilta selvityksen poliisien Facebook-ryhmän viestistä

7.7.2017

Helsingin poliisilaitos aikoo pyytää rikoskomisario Marko Forssilta selvitystä mahdollisesta salaisen tiedon levittämisestä poliisien suljettuun Facebook-ryhmään.

Long Play kertoi kesäkuussa, että Helsingin poliisin vihapuhetutkintaryhmän tutkinnanjohtajana toiminut Forss on saattanut välittää Facebook-ryhmään poliisiin kohdistuvaan tutkintaan liittyviä tietoja.

Kyse on rikosilmoituksesta, jonka pappi Marjaana Toiviainen oli tehnyt ryhmän kirjoittelusta aamulla 28. huhtikuuta. Forss kirjoitti ”asiakkaalla” näkemistään kuvakaappauksista ryhmään samana päivä klo 12.20.

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio sanoi kesäkuussa Long Playlle selvittävänsä, mihin toimiin asian vuoksi tulee ryhtyä. Nyt Aapio sanoo, että poliisilaitos on toimittanut asiaa koskevat asiakirjat syyttäjälle osana poliisihallituksen tekemää tutkintapyyntöä.

Aapio kertoo olettaneensa, että syyttäjä selvittää asiaa Long Playn toimittaman aineiston ja Forssia koskevan artikkelin pohjalta. Siksi asiaa ei ole käsitelty poliisilaitoksessa, vaan on ensin odotettu syyttäjän päätöksiä.

Niissä ei kuitenkaan mainita Forssin mahdollista salaisen tiedon levittämistä.

”Pyydämme selvityksen Forssilta asiasta”, Aapio sanoo Long Playlle.

Long Playn "Satunnaistarkastus”-jutun jälkeen poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi myös käynnistävänsä selvityksen poliisilaitosten ulkomaalaisvalvonnan lainmukaisuudesta.

Poliisihallituksen viestintäjohtaja Marko Luotosen mukaan selvityksen tuloksista pidettiin tapaaminen perjantaina ja siitä tiedotetaan julkisuuteen lähiaikoina.

”Satunnaistarkastus”-jutussa nimettömät poliisit myönsivät, että ulkomaalaisvalvonnassa tehdään etnistä profilointia eli vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä pysäytetään ja epäillään pelkästään tai ensisjaisesti etnisyytensä tai uskontonsa perusteella laittomasti maassa oleskeleviksi ulkomaalaisiksi. Profiloinnin kiellosta myös vitsailtiin Long Playn haltuunsa saamissa poliisien Facebook-ryhmän keskusteluissa. 

Etninen profilointi on laitonta, eikä sitä Poliisihallituksen mukaan Suomessa tehdä.

Poliisihallituksessa 11. maaliskuuta saakka rikosylikomisariona työskennellyt Vesa Satamo julkaisi 11. kesäkuuta Facebook-profiilissaan pitkän kirjoituksen, jossa hän ihmetteli etnisen profiloinnin uutisointia.

”Poliisin ammattitaitoon kuuluu tunnistaa häiriötekijät. Tätä halutaan kutsua nykyään myös profiloinniksi. Ja jos halutaan mennä oikein mediaseksikkääseen ilmaisuun, etniseksi profiloinniksi. Tosiasia kuitenkin on, että laittomasti Suomessa oleskelevat harvemmin ovat ns. kantasuomalaisia ulkoiselta olemukseltaan. Miksi tämän myöntäminen on tabu?” Satamo kirjoitti.

Kirjoituksella oli yli 4 000 tykkäystä, ja sitä jaettiin lähes tuhat kertaa. Tykkääjien ja ylistävien kommentoijien joukossa oli lukuisia poliiseja, myös Poliisihallituksen henkilökuntaa. (Teksti oli aluksi julkinen, mutta sen yksityisyysasetuksia on sittemmin muutettu.)

Poliisihallituksen viestintäjohtaja Luotonen sanoo, että hän ei ole nähnyt Satamon kirjoitusta.

”Poliisihallituksen kanta voi olla vain lainsäädännössä määritelty kanta. Meillä on lainsäädäntö, joka ohjaa ulkomaalaisvalvontaa, ja se on tarkkaan säännelty ”, hän sanoo.