Lyhyet

EU kiertää Välimerellä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia

31.5.2021

Viimeisen kuuden vuoden aikana Välimereen on hukkunut yli 14 000 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista. Toimittaja Aurora Lemman tuore LP-juttu ”Poissa silmistä” kertoo, miksi EU antaa ihmisten kuolla ulkorajoilleen.  

Aurora Lemma, miksi tämä juttu piti tehdä?

”Havaitsin ristiriidan siinä, miten EU viestii maahanmuutosta ja siirtolaisista ja mitä se käytännössä tekee. Esimerkiksi Trumpin valtakaudella EU korosti kansainvälisten sopimusten noudattamisen tärkeyttä, mutta Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten kohdalla se ei itsekään noudata niitä. Ihmisoikeussopimusten mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa voi joutua esimerkiksi kidutetuksi, vainotuksi tai muuten epäinhimillisesti kohdelluksi. Libyaan palautetuille siirtolaisille tapahtuu kaikkea tuota. Jäin pohtimaan, mikä merkitys sopimuksilla lopulta on, ja mitä rikkomuksista mahdollisesti seuraa.”

”Lisäksi Euroopassa ei aina tunnuta ymmärrettävän, miten tekopyhältä sen toiminta ajoittain näyttää. Esimerkiksi Etiopiassa olen kysynyt paikallisilta, mitä mieltä he ovat Kiinan lisääntyvistä investoinnista Afrikkaan. Moni on vastannut, että Kiinalla on varmasti oma agendansa, mutta niin on länsimaillakin.

Mikä yllätti sinut juttua tehdessä? 

”Se, miten paljon julkista tietoa aiheesta löytyy. EU esimerkiksi rahoittaa ja kouluttaa Libyan rannikkovartiostoa, jonka karmeasta tavasta kohdella siirtolaisia on paljon dokumentaatiota. Oletin, että tietoa olisi vaikeampi löytää. Jos tieto on kuitenkin näin helposti saatavilla, tarkoittaako se, että siirtolaisten ihmisarvoa alentava kohtelu hyväksytään? EU:n rajoilta käännytetään jatkuvasti väkivaltaisesti porukkaa. Miksi emme puhu asiasta?” 

”Julkisesta keskustelusta saa usein sellaisen kuvan, että kaikki maailman pakolaiset ovat Euroopassa tai matkalla tänne. Todellisuudessa Eurooppaan tulee heistä pieni osa. Esimerkiksi Turkissa oli vuonna 2015 enemmän pelkkiä syyrialaisia kuin koko Eurooppaan tuli sinä vuonna siirtolaisia. Toki moni haluaisi tulla tänne, mutta se mahdollisuus on tehokkaasti estetty.”

Mitä tässä on pelissä ja keillä kaikilla?

”Ensisijaisesti tässä on pelissä niiden ihmisten elämät, jotka joutuvat jättämään kotimaansa eri syistä. Tulevina vuosina siirtolaispolitiikka vaikuttaa myös niihin, jotka joutuvat liikkumaan ilmastonmuutoksen vuoksi. Ja kun liikkuminen oletettavasti lisääntyy, EU:lla olisi hyvä olla jokin suunnitelma.”

”Nyt Euroopassa tunnutaan pohdittavan, paljonko haluamme auttaa, ikään kuin kyse olisi hyväntekeväisyydestä eikä kansainvälisistä laeista ja sopimuksista.

Lue "Poissa silmistä" täällä.

Oikaisu 31.5. klo 18.22. Jutussa luki aiemmin, että "julkisesta keskustelusta saa usein sellaisen kuvan, että kaikki maailman siirtolaiset ovat Euroopassa tai matkalla tänne". Lemma tarkoitti pakolaisia, ei töiden perässä Eurooppaan tulevia siirtolaisia.