Lyhyet

Arkkipiispa Leo: ”Kirkon johtamisjärjestelmä ei kaikilta osin ole riittävän selkeä”

27.5.2020

Viime sunnuntaina Long Play julkaisi toimittaja Outi Salovaaran kirjoittaman jutun, joka käsitteli työsuhderiitoja ja talousepäselvyyksiä Suomen ortodoksisessa kirkossa. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo halusi kommentoida juttua jälkikäteen Long Playlle sähköpostitse.

Jutussa ortodoksisen kirkon työntekijät ja jäsenet esittävät kritiikkiä kirkon henkilöstö- ja taloushallintoa kohtaan. Miten kommentoitte arvostelua?

”Ongelmiin on puututtu. Taloushallintoa on keskitetty kirkon palvelukeskukseen suunnittelun, seurannan ja raportoinnin parantamiseksi. Vuoden 2021 alussa tapahtuvien seurakuntien yhdistymisen myötä myös henkilöstöhallinto kehittyy ja ammattimaistuu. Lisäksi kirkon keskushallinnossa on juuri toukokuussa käynnistetty kirkon palvelukeskuksen toiminnan arviointi. Arviointiprosessista vastaa QL Laatutoiminta Oy. Myös seurakunnat ja muut kirkon yhteistyötahot osallistuvat arvioinnin toteutukseen.”

Onko kirkolla johtamisongelmia?

”Kirkon johtamisjärjestelmä ei kaikilta osin ole riittävän selkeä. Tämä ongelma on tunnistettu. Kirkollishallitus on pyytänyt ulkopuolista juridista asiantuntijaa selvittämään johtamisjärjestelmää. Raportti on nyt valmis, ja se julkistetaan kirkollishallituksen istunnossa 4. kesäkuuta.”

Jutussa teologian apulaisprofessori Pekka Metso sanoo, että ortodoksisella kirkolla "on ollut vaikeuksia tunnistaa ja hyväksyä kansalaisten perusoikeudet ja sitoutua lainsäädännöllisiin periaatteisiin työnantajana”. Hän myös sanoo, että mikään ei estäisi kirkkoa löytämästä toimintatapaa, jossa maallinen lainsäädäntö ja vastuullisen työnantajan rooli yhdistyvät kanoniseen perinteeseen. Miten kommentoitte tätä?

”Juuri tätä kysymystä on selvitetty perusteellisesti edellä viitatussa asiantuntijan raportissa. Meillä on ollut pulmia kanonisen perinteen ja työoikeudellisen lainsäädännön yhteensovittamisessa, mutta tilanne on nyt selkiytynyt muutaman tuomioistuinratkaisun myötä.”

Tarvitaanko asioiden parantamiseksi muutoksia esimerkiksi kirkon esimiesten koulutukseen, päätöksentekoprosesseihin tai johonkin muuhun? 

”Kirkossa pitkään valmisteltu ja ensi vuoden alussa toteutuva seurakuntarakenteen muutos auttaa erilaisten hallinnollisten tehtävien keskittämisessä. Vaativissa esimiestehtävissä toimivilta edellytetään jatkossa erityispätevöitymistä. Myös työntekijöiden täydennyskoulutukseen ja luottamushenkilöiden perehdytykseen tullaan varmasti kiinnittämään entistä enemmän huomiota.”

Onko jotain muuta mitä haluat tuoda esiin Long Playn juttuun liittyen?

”Korostan, että päävastuu seurakuntien asioiden hoitamisesta on seurakuntien valtuustoilla ja neuvostoilla. Kirkko on hallinnollisesti demokraattinen yhteisö, jossa talous- ja hallintoasioissa päätösvaltaa käyttävät vaaleilla valitut luottamushenkilöt.”

Julkisuudessa ja tämänkin jutun yhteydessä on ihmetelty sitä, miksi ette vastaa median haastattelupyyntöihin. Long Play pyysi teitä muutamaankin otteeseen kommentoimaan kirkon ongelmia ja kritiikkiä kirkkoa kohtaan. Eikö arkkipiispalla ole vastuu ja velvollisuus kommentoida yhteisönsä asioita?

”Kirkkokansa ja papisto tietävät, että vastaan aina kaikkiin yhteydenottoihin joko itse tai sihteeristöni kautta. Long Playn toimittajallekin vastasin, että poliisin, oikeuslaitoksen tai ministeriön keskeneräisiä tutkimuksia tai selvityksiä en tietenkään voi kommentoida. Asiakirjat lopullisen ratkaisunsa saaneista asioista ovat puolestaan vapaasti toimittajan luettavissa.”