Lyhyet

6 juttua aivan erityisestä luontosuhteesta

29.6.2023

Millaista ympäristöpolitiikkaa Marinin hallitus oikeasti teki? Miksi tilallinen antaisi eläintensä kuolla, miksi koiran pitäisi olla susi ja miksi ihminen tappaisi järven? Miten poskelleen mennyt Mars-hanke auttaa ilmastoa? Keräsimme sinulle Long Playn parhaat jutut ympäristöstä.

1. Hanna Nikkanen ja Mari Pihlajaniemi: Aivan erityinen metsäsuhde
Suomalainen metsäpolitiikka on perustunut ajatukselle, että puu on saatava kasvamaan mahdollisimman nopeasti, jotta se saadaan nopeasti myös hakattua ja myytyä. Tutkijoiden mukaan tehometsätalous on tullut tiensä päähän: hakkuita on rajoitettava, jos Suomi aikoo lunastaa ilmastolupauksensa. Toistaiseksi mikään ei ole muuttunut.

2. Johanna Sinisalo: Näin järvi nujerretaan
Ihminen on järkyttänyt järvien tasapainoa eri puolilla maailmaa. Kirjailija Johanna Sinisaloa asia on mietityttänyt siitä asti, kun hän 15-vuotiaana luki Erie-järven kuolemasta. MNyt hän lähtee matkalle, joka vie Chapala-järveltä Meksikosta Tampereen Näsijärvelle.

3. Hanna Nikkanen: Marsin tarhurit
Kun ihmiskunta päätti valloittaa avaruuden, harjoittelu aloitettiin Arizonan erämaassa. Biosfääri 2 oli surkea farssi, joka päättyi Steve Bannonin johtamaan aseelliseen väliintuloon.  10-vuotiaana toimittaja Hanna Nikkanen seurasi hanketta hurmaantuneena. 28 vuotta myöhemmin hän matkusti Arizonaan ja astui sisään lasikupuun.

4. Jouni Tikkanen: Susi saunassa
Mikä saa ihmisen toivomaan sudesta kumppania itselleen? Koiran ja suden risteymiä on maailmassa ihmisen toimien vuoksi kaksi kertaa enemmän kuin luonnonvaraisia susia. Lopella susimaisten koirien kasvatusinto johti villieläinten salakuljetukseen ja kaltoinkohteluun.

5. Hanna Nikkanen: Hyvin huono vuosi
Kun kevät koitti Siikajoella, hangen alta paljastuivat lähes sadan nälkiintyneen naudan raadot. Miksi viljelijä antoi eläintensä kuolla? Uutisista se ei selvinnyt.
Hanna Nikkanen matkusti tilalle. Tämä on tarina suomalaisen maatalouden umpikujasta. 

6. Juha Kauppinen: Nopeammin, syvemmälle, tuhoisammin 
Arkiston klassikko! Toimittaja Juha Kauppisen postilaatikkoon ilmestyi kirjekuori, jossa oli muistitikku. Se sisälsi Talvivaaran kaivosta koskevat poliisin esitutkintapöytäkirjat – 4 500 sivua salaista materiaalia. Kauppinen peruutti kesälomansa ja ryhtyi lukemaan.