Lyhyet

Kommenttipalstojen sulkeminen tekee hyvää sananvapaudelle

3.9.2015

"Älä vaan lue kommentteja.”
"No en tietenkään, en koskaan lue kommentteja!”
Jo pitkään on ollut päivänselvää, että fiksut ihmiset eivät lue uutisvälineiden kommenttiketjuja. Niistä tulee vain paha mieli ja verenpainetta.
Nyt.fi aloitti syyskuun ensimmäisenä päivänä dominoreaktion, jossa tiedotusväline toisensa jälkeen ilmoitti sulkevansa verkkosivunsa toistaiseksi kommenteilta. MTV otti vahvan kannan rasismia vastaan. Mukaan liittyivät Verkkouutiset ja Iltalehti.
Yle ilmoitti tyytyväisenä, ettei sen sivustolla ole tähänkään asti voinut kommentoida kaikkia uutisia.

Kommenttipalstojen sulkemisaalto alkoi Yhdysvalloissa pari vuotta sitten, kun Popular Science totesi kommenttien olevan pahaksi tieteelle. Sittemmin juttujen kommentointimahdollisuuden ovat sulkeneet muun muassa Mic, The Week, The Verge ja Daily Dot.
Slate osoitti omalla datallaan, että 99 prosenttia verkkolehden lukijoista ei kommentoinut koskaan mitään, mutta aktiivisimmat jättivät feminismiä käsittelevän artikkelin alle keskimäärin 14 kommenttia per sielu.

Syy siihen, että Long Play ei tarjoa sivuillaan kommentointimahdollisuutta ei ole se, ettemmekö uskoisi lukijoidemme pystyvän sivistyneeseen mielipiteenvaihtoon. Meillä ei vain ole varaa (yleensä puhutaan resursseista) palkata ihmisiä moderoimaan sitä. Pieni startup käyttää mieluummin tulonsa journalismin tekemiseen.
Isoilla mediataloilla on niin ikään koko ajan vähemmän rahaa, ja ne käyvät jatkuvia yt-kierroksia.
Kommenttiosastojen kammottava taso on sekä systeeminen että taloudellinen ongelma. Se on ratkaistavissa, mutta ratkaisu vaatii sekä periaatteellista pohdintaa että ihmisten työaikaa.
Pelisääntöjä saa muuttaa entistä tiukemmiksi, mutta säännöt ja niiden perustelut pitää tehdä yleisölle selväksi.

Siinä missä trollit ja rasistit ovat kaapanneet keskustelupalstat, muut ovat siirtyneet turvallisiin samanmielisten yhteisöihin, lähinnä sosiaaliseen mediaan.
Tämä luo harhan siitä, että vihanpuhujat olisivat suurempi joukko kuin ovatkaan. Pieni porukka levittää visvaansa useilla foorumeilla ja masinoi hyökkäyksiä tiettyjä aiheita käsitteleviin ketjuihin. Kyselytutkimukset osoittavat, ettei valtaosa suomalaisista ajattele rasistisesti. Suomen Kuvalehden selvityksessä kriteerit täytti joka seitsemäs. Suurin osa meistä ei myöskään vastusta vastaanottokeskuksia tai vihaa naisia. Silti pienen, mutta äänekkään ryhmän kanta kuuluu selvimmin. He ovat vallanneet julkiset, kaikille näkyvissä olevat areenat.
Kun kommenttiketjut suljetaan, tämä porukka alkaa itkeä sananvapauden perään. Mutta kyllä vapaassa internetissä agoraa riittää. Ei sanomalehtien ja tv-kanavien tarvitse tarjota rasisteille megafonia.
Kommenttipalstojen sulkeminen on siis hyvä juttu siksi, että rasistien luoma vääristymä katoaa. Se on huono juttu siksi, että uutisaiheista olisi toki hyvä voida käydä monipuolista yhteiskunnallista keskustelua. Mutta jos sitä ei voi käydä kuitenkaan, lopetetaan edes älämölö.

”Älä ruoki trollia” on yleinen ohje, jolla tarkoitetaan sitä, ettei nettipeikoille kannata väittää takaisin tai yrittää järkevästi perustella yhtään mitään. Sitähän trolli haluaa; viedä aikaasi ja huomiotasi, ärsyttää.
Mutta jos fiksut ihmiset eivät enää lue kommentteja, saati vastaa niihin, trollit ovat voittaneet. Siksi on sananvapauden kannalta hyvä, jos vihaajat pakotetaan toisille foorumeille.

Johanna Vehkoon alati ajankohtainen kirja Painokoneet seis! käsittelee laatujournalismin tulevaisuutta. Nyt sen saa myös Long Playn verkkokaupasta.