Kaja Kunnas voitti Pienen journalistipalkinnon

12. toukokuu 2016, Anu Silfverberg

Vuoden 2016 Pieni journalistipalkinto on jaettu. Palkinnon voitti toimittaja Kaja Kunnaksen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä vuonna 1998 julkaistu henkilöjuttu ”Juhan af Grann tässä hei!” Voittaja sai perinteisesti palkinnoksi oman juttunsa lp-levyllä, näyttelijä Ville Tiihosen lausumana.

Pieni journalistipalkinto on Long Playn ja Hitaan journalismin yhdistyksen jakama tunnustus milloin tahansa julkaistusta hyvästä kotimaisesta jutusta. Raadin tarkoitus on nostaa esiin hyvää journalismia, joka ei katoa.

Kunnaksen palkittu juttu on paitsi ajaton, myös sellaista journalismia, jota harmillisen harvoin nykyisin saa lukea.

Raadin perustelut: ”Kunnas pyrkii jutussaan selvittämään, mistä rajatiedon kruunaamattoman kuninkaan ajattelu kumpuaa. Selvitys muuttuu katkokävelyksi, kun toimituksessa soi jatkuvasti puhelin: Grann haluaa kertoa itsestään aina hieman lisää. Kunnaksen kerronnan rytmi on salsaa ja sävy jautaa. Jutun ilmestymisen aikoihin ufot puhuttivat suomalaisia. Vaikka lentävät lautaset ovatkin taivaalta jo kadonneet, niin julkisuuden henkilöt, joilla on huomautettavaa itseään koskevien juttujen sisällöstä, ovat lisääntyneet entisestään. Nykyisin toimittajaan kohdistuvia vaikutusyrityksiä kuitenkin kirjoitetaan harvoin juttuun näin läpinäkyvästi; asianajotoimiston faksiin suhtauduttaisiin tuskin vastaavalla viileydellä.”

Lue juttu tästä: https://interactive.sanoma.fi/arkku/files/24342205afgrann.pdf
Kuuntele juttu tästä: https://soundcloud.com/long_play/pjp2016

Tänä vuonna ehdolla olivat myös toimittajat Joanna Palmén Imagessa vuonna 2010 julkaistussa jutustaan “Kaukainen ystävä” ja Sonja Saarikoski Yksi-lehdessä vuonna 2015 julkaistusta jutustaan “Peto on irti”.

Raati kehottaa lukemaan kaikki ehdolla olleet jutut. Ne kestävät aikaa. Ne ovat ohessa.

JOANNA PALMÉN: Kaukainen ystävä
Image 28.1. 2011
Kuvat Ville Palonen
Lue juttu täältä: http://www.image.fi/image-lehti/kaukainen-ystava

Hän osti kadulta valmiiksi täytetyn hakemuksen ja sanoi ulkomaalaisvirastossa haluavansa ”taloudellisen turvapaikan”. Hän ei tiennyt, ettei sellaista ole olemassa.

RAADIN PERUSTELUT: “Toimittaja Joanna Palmén kertoo olevansa etuoikeutettu, keskiluokkainen nuori nainen. Hän tekee vapaaehtoistyötä toisenlaisessa todellisuudessa: vankilamaisessa Metsälän säilössä Helsingissä. Vastoin kaikkia sääntöjä Palmén ystävystyy senegalilaisen turvapaikanhakijan Diopin kanssa. Palmén ei peittele sitä, että hänen ystävänsä on ”turvapaikkashoppailija” par excellence. Diopilla on kuitenkin vain kaksi huonoa vaihtoehtoa: lojuminen Metsälän säilössä tai Ateenan katujen helvetti. Diop karkotetaan Kreikkaan, ja Palmén jatkaa elämäänsä. Toverukset kohtaavat, kun Palmén matkustaa Ateenaan kuvaamaan pakolaisten hugomaista kurjuutta valokuvaaja Ville Palosen kanssa. Kreikkalaiset toistavat yhtä ja samaa lausetta: ”Tämä ei ole Kreikan ongelma, tämä on EU:n ongelma.” Silloin heitä ei kuunneltu. Palmén yhdistää taitavasti rytmittäen yleisen, henkilökohtaisen ja poliittisen, juuri sopivassa suhteessa.”

SONJA SAARIKOSKI: Peto on irti
Pääkaupunkiseudun ylioppilaslehti Yksi, 6.11. 2015
Kuvat Miikka Pirinen
Lue juttu täältä: http://yksilehti.fi/peto-on-irti/

”Mä kävelen koiran kanssa hieman erillään. Elikkä vähän taka-alalla. Jos joudun sillä voimankäytöllä uhkaamaan, niin sitten mä ilmoitan myöskin englanniksi, että koulutettu suojelukoira paikalla”, kouluttaja sanoo.

RAADIN PERUSTELUT: ”Reportaasissaan Sonja Saarikoski on päässyt seuraamaan, kuinka Suomen Sisun jäsenet äkseeraavat koiriaan sitä hetkeä varten, jolloin isänmaallisten miesten on otettava naistemme suojelu omiin käsiinsä. Saarikoski tapaa Sisun vasta perustettujen piirijärjestöjen edustajia ympäri Suomea ja kuuntelee heidän yhteiskunnallisia näkemyksiään. Tapaamisten lomassa lukijalle selviää Suomen Sisun syntyhistoria Isolla Roobertinkadulla sijainneessa kirjakaupassa. Kansallissosialistimme saavat Saarikosken jutussa puhua itse. Tulkinta on lukijan.”

Aiemmin Pienen journalistipalkinnon ovat voittaneet toimittajat Teppo Sillantaus & Jouni Kemppainen, Veikko Ennala ja Timo Harakka.

www.longplay.fi
www.hidasjournalismi.fi