Pitkät - LP 35   19.12.2015

Yövieraat

Pitkät - LP 35

Asuntonsa menettänyt Jouko Hokkanen kutsui yleisönosastokirjoituksessa päättäjiä yöpymään kanssaan yömajassa. Kukaan ei vastannut. Long Play toisti kutsun ja sai vastauksen.

Suomessa elää yli 7 000 asunnotonta, ja heistä puolet on helsinkiläisiä. Huono-osaisimmat yöpyvät ilman peittoa Hietaniemenkadun asuntolan pohjakerroksessa. Huoneet pestään painepesurilla päivittäin. Melkein kaikilla yöpyjillä on päihdeongelma, ja joukossa on myös maahanmuuttajia ja mielenterveysongelmista kärsiviä. Päättäjät tietävät asunnottomien ongelmista, mutta niiden ratkaiseminen ei ole kenenkään intresseissä.

KUN MITÄÄN MUUTA yöpaikkaa ei ole, helsinkiläisen asunnottoman on suunnattava askeleensa herraskaiseen Etu-Töölöön. Kaupungin ylläpitämä hätämajoitus toimii kuusikerroksisessa talossa osoitteessa Hietaniemenkatu 5 B. Jouko Hokkanen, 61-vuotias työtön ja asunnoton mies rakennuksen pohjakerroksesta, kirjoitti arjestaan Helsingin Sanomain yleisönosastoon kirjoituksen, jonka lehti julkaisi 20. lokakuuta. Hän kutsui päättäjät tutustumaan elämäänsä:
"Tarjoan lounaan, päivällisen ja parit kakkukahvit sille kaupungin asuntoasioihin vaikuttamaan pystyvälle virkamiehelle tai valtuutetulle, joka suostuu yöpymään Hietaniemenkadun palvelutalossa kolme yötä kanssani. Olen 61-vuotias päihteetön mies, ja olen päätynyt palvelutaloon inhimillisen tragedian seurauksena. Asuintovereinani on muutamia muita raittiita ja toistaiseksi vielä järjissäänkin olevia miehiä, joitakin mielenterveysongelmista kärsiviä iäkkäitä naisia ja kymmeniä alkoholisteja ja sekakäyttäjiä.
Asumme kaikki niin sanotulla märällä puolella rakennuksen pohjatasossa. Konkreettinen tutustuminen olosuhteisiin, nukkumisen yrittäminen kivikovalla lavitsalla peittona pelkkä pussilakana, voisi panna miettimään, onko tämä ihmisarvoista kohtelua.
Sinä nukkumapaikan haasteen vastaanottanut saisit itse jonottaa paikkaa, kuten me muutkin teemme. Ei ole ollenkaan varmaa, että voisit nukkua kaikki yösi samassa huoneessa. Nopeat syövät hitaat. Jos käyt töissä etkä ehdi jonoon viimeistään ‪kello 16, saat mitä milloinkin. Nukkumapaikkaa pääset toivomaan ‪kello 17.
Säilytyslokerikkoja palvelutalossa on 60 kappaletta eli yksi jokaiselle. Päiväksi et saa jättää säilöön mitään, vaan sinun on raahattava omaisuus mukanasi.
Ruumislaudalla tuskaisena piehtaroidessasi selkä voi toki hieman jumittua, mutta palvelutalon märällä puolella on toki myös luksusta: ruumislautasi pestään joka aamu painepesurilla, samoin lattia. Huoneissa on lattiakaivoja, joten vesi kyllä valuu pois. Aluslakana, tyynyliina ja peittolakanakin vaihdetaan joka päivä – se on pesulalle hyvää bisnestä. Päivisin huoneiden ovet ovat tosin lukossa, sillä eihän palvelutalo ole mikään lepokoti.
Sinä rohkea päättäjä, ota haaste vastaan! Lupaan toimia vertaistukenasi koko ajan."

JOUKO HOKKASEN KIRJOITUS ei saanut minkäänlaista huomiota: yksikään päättäjä ei ottanut häneen yhteyttä, eikä kirjoitukseen vastattu mielipidesivulla.
Long Play päätti auttaa Hokkasta yövieraan kutsumisessa. Lähetin sähköpostia asuntoasioista vastaavalle ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.), peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.), kokoomuksen puheenjohtajalle valtiovarainministeri Alexander Stubbille (asumiseen liittyvät verotuet kuuluvat valtiovarainministeriölle) sekä Helsingin kaupunginjohtajalle Jussi Pajuselle ja sosiaali- ja terveystoimesta vastaavalle apulaiskaupunginjohtajalle Laura Rädylle (molemmat kok.). Tarjosin vastaanottajille mahdollisuuden ottaa tuntumaa Hokkasen arkeen yöpymällä hänen vieraanaan Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa. Liitin sähköpostiin Hokkasen mielipidekirjoituksen.

Tiilikainen, Rehula ja Stubb eivät vastanneet sähköpostiini lainkaan. (Stubbille ja Rehulalle lähetin kaksi sähköpostiviestiä.) Kaupunginjohtaja Pajunen kirjoitti minulle seuraavasti:

Hei Ari,
Kiitos ystävällisestä viestistä. Valitettavasti joudun esittämääsi yöpymiskutsuun vastaamaan kielteisesti.
Hyvää jutuntekoa toivottaen.
Terv. Jussi Pajunen

Laura Rädyn puolesta vastasi hänen sihteerinsä:

Hyvä Ari Lahdenmaki,
apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty on vastaanottanut ja lukenut viestinne. Hän kiittää Teitä viestistänne. Laura Räty on vieraillut palvelutalossa ja tutustunut sen toimintaan. Tarvittaessa hän keskustelee mielellään asunnottomuudesta.
Ystävällisin terveisin
Oili Pullinen
apulaiskaupunginjohtajan sihteeri

(Tapaamani palvelukeskuksen työntekijät eivät muista Rädyn käyntiä. Hänen sihteerinsä mukaan se on tapahtunut ennen vuotta 2013, jolloin sihteeri aloitti työssään. Jussi Pajunen on vieraillut Hietaniemenkadulla useita kertoja, minkä monet työntekijät mainitsivat minulle kehuen.)
Yksi poliitikko otti Hokkasen haasteen vastaan.
Perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä – joka on koulutukseltaan perushoitaja ja opiskellut sosiaalityötä Lapin yliopistossa – vastasi sähköpostiini muutaman minuutin kuluessa:
"Hei, kiitos yhteydenotosta. Vastaan viestiin pikaisesti koska arvostan suuresti tämän asunnottomien todellisuuden esiinnostamista ja saattamista julkiseen keskusteluun. Lisäksi Long Playn artikkelit ovat mitä suuremmissa määrin aitoa journalismia. Kiitos siitä.
Otan mielelläni kutsun vastaan. Toivon, että voisimme kuitenkin hiukan käydä artikkelin lähestymistapaa läpi sikäli mikä ”roolini” siinä olisi, jotta ei synny mielikuvaa henkilökohtaisten irtopisteiden kalastelusta tai poliittisesta kilven kiillotuksesta. Sellaista en halua. Uskon, että ymmärrät mitä tarkoitan.
Olen aidosti (joka tarkoittaa myös aidosti, ei ”poliitikon aidosti”) näiden henkilöiden, joita on paljon ja hyvin erilaisten elämäntarinoiden kautta asunnottomiksi joutuneita, tilanteesta huolissani ja enemmän kuin mielelläni kaikin tavoin käytettävissä heidän asiansa edistämiseen. Yst.t. Hanna Mäntylä."

Kun muutaman päivän kuluttua tapasin Mäntylän pikaisesti sosiaali- ja terveysministeriössä Kruununhaassa, hän kertoi, ettei yöpyminen kuitenkaan onnistuisi. Syy ei tosin ollut hänen. Valtioneuvoston turvallisuusosasto ei halunnut ministerin viettävän yötä asuntolassa, vaikka hän itse olisi ollut siihen valmis. Sovimme, että Mäntylä tulisi kuitenkin jonain iltana kanssani tutustumaan asuntolan oloihin ja tapaamaan yleisönosastolle kirjoittanutta Hokkasta.

Kirjoittaja