Pitkät - LP 31   7.9.2015

Taksikuski

Pitkät - LP 31

Jens Kukka kärsii Helsingin vankilassa kymmenen vuoden tuomiota Anneli Auerin lasten hyväksikäytöstä ja pahoinpitelemisestä. Onko hän varmasti syyllinen?

Neljä vuotta sitten poliisi otti Jens Kukan kiinni epäiltynä Anneli Auerin lasten hyväksikäytöstä ja pahoinpitelemisestä. Turun hovioikeus tuomitsi lopulta Kukan kymmeneksi vuodeksi vankilaan salaisessa oikeudenkäynnissä. Toimittaja Ari Lahdenmäki näki jutun esitutkintamateriaalin ja salaiset tuomiot. Niiden perusteella tapaukseen sisältyy paljon outoa. Psykologit olivat erimielisiä siitä, ovatko lasten kertomukset luotettavia. Somaattiset tutkimukset tehnyt lääkäri korjaili lausuntojaan prosessin aikana. Käräjäoikeus piti lääkäriä asenteellisena. Syyttäjät puhuivat saatananpalvonnasta, vaikka näyttö oli olematonta. Korkein oikeus katsoi, että eräs lapsesta lausunnon antanut psykologi oli esteellinen, koska hän oli aiemmin toiminut tämän terapeuttina. 

KUN MTV:N 45 MINUUTTIA -OHJELMA esitti Anneli Auerin haastattelun keskiviikkoiltana 7. syyskuuta 2011, Jens Kukka ajoi taksinsa kotipihaansa Länsi-Helsingissä ja piti ruokatauon. Hänen kiinnostuksensa ohjelmaan oli henkilökohtainen, sillä hän tunsi Auerin. Heidän kymmenisen kuukautta kestänyt seurustelunsa oli päättynyt kolme vuotta aikaisemmin.
Pian pariskunnan erottua poliisi ilmoitti epäilevänsä, että Auer oli murhannut miehensä Jukka S. Lahden Porin lähellä Ulvilassa joulukuun ensimmäisenä päivänä 2006.
Ulvilan murhamysteeri on Suomen poikkeuksellisimpia rikostapauksia, ja poliisi oli aiemmin epäillyt, että Lahden murhasi taloon tunkeutunut, tuntemattomaksi jäänyt mies, ehkä kosto mielessään.
Marraskuussa 2010 Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi Auerin murhasta elinkaudeksi vankeuteen äänin 2–1. Auer valitti tuomiostaan Vaasan hovioikeuteen, joka päästi hänet toukokuussa 2011 vapaaksi odottamaan tuomiota. Runsas kuukausi myöhemmin hovioikeus totesi Auerin syyttömäksi.
Jens Kukka katsoi 45 minuuttia -ohjelman silloisen naisystävänsä kanssa. Hän sanoi tälle, ettei usko Auerin syyllisyyteen. Ohjelman jälkeen Kukka palasi töihin. Vuoro päättyi aamuneljältä, ja Kukka meni nukkumaan naisystävänsä viereen. Hän ei herännyt, kun naisystävä lähti töihin puoli seitsemältä.
Kymmenen maissa Kukka havahtui unestaan. Hän ei ollut enää yksin. Makuuhuoneessa seisoi kaksi poliisia, ja heitä asteli sinne vielä lisää. Lopulta huoneessa oli kymmenkunta poliisimiestä. Jens Kukka oli pidätetty. Häntä epäiltiin vakavista rikoksista: lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta ja pahoinpitelyistä.
”Mä olin niille, että älkää nyt helvetti, väärä osoite”, Kukka kertoi minulle äskettäin.
Poliisit ilmoittivat, että Kukan asuntoon ja autoon tehdään kotietsintä. Hänen puhelimensa, tietokoneensa ja kameransa takavarikoitiin. Sitten hänet kuljetettiin Turkuun ja suljettiin poliisivankilan pieneen, ikkunattomaan selliin. Siellä hän istui 34 vuorokautta, ennen kuin hänet siirrettiin tutkintavangiksi Turun vankilaan.
Yhdessä ensimmäisistä kuulusteluista poliisi esitti väitteen: ”Olemme saaneet sellaista tietoa, että olisit ollut sukupuoliyhdynnässä [erään Auerin lapsen] kanssa. Mitä sanottavaa sinulla on tästä?” Kukka vastasi: ”No en todellakaan ole ollut.” Poliisi kysyi: ”Onko sinulla ollut Raisiossa asuessasi seksivälineitä asunnollasi?” Kukka: ”Ei ole. Eikä ole nykyisessäkään asunnossa.”
Joskus kuulusteluja oli päivittäin, joskus niiden välillä saattoi kulua pari viikkoa. Kuulustelijat tenttasivat Kukkaa toinen toistaan iljettävämmistä teoista.
”Olemme saaneet sellaista tietoa, että olisit lyönyt [erästä Auerin lasta] vyöllä. Mitä sanottavaa sinulla on tästä?”
”En ole. En ole häntä lyönyt millään.”
”Saamamme tiedon mukaan olisit hankkinut [vanhimmalle lapselle] lahjaksi punaisen tekopeniksen. Mitä sanottavaa sinulla on tästä?”
”En ole hankkinut minkäänlaista seksilelua hänelle.”
”Olemme saaneet sellaista tietoa, että olisit ottanut [eräästä Auerin lapsesta] sekä muista Auerin lapsista valokuvia, kun he olivat alastomina. Mitä sanottavaa sinulla on tästä?”
”En ole ottanut.”
12. syyskuuta 2011 poliisi pidätti myös Anneli Auerin. Häntä epäiltiin pitkälti samoista rikoksista kuin Kukkaa: poliisin mielestä he olivat rikoskumppaneita. Neljä päivää myöhemmin epäilyt tulivat julkisuuteen, kun Helsingin Sanomat kertoi, että Turun käräjäoikeus on vanginnut Auerin ja hänen entisen miesystävänsä seksuaalirikoksista epäiltyinä. Poliisin mukaan uhreja oli seitsemän. Hyvin pian mediassa kerrottiin, että heidän joukossaan olivat Auerin ja Jukka S. Lahden neljä lasta.

Kirjoittaja