Pitkät - LP 73   7.2.2019

Ovien avaaja

Pitkät - LP 73

Mitä Suvi Lindén teki Ugandassa ja miksi hänen matkakumppaninsa kuoli?

Long Playn toimittajat Hanna Nikkanen ja Ilkka Karisto penkoivat oudon kuoleman taustoja. Kävi ilmi, että surmattu liikemies suunnitteli miljoonakauppoja ja presidentti Yoweri Musevenin tapaamista – mutta jokin häntä pelotti. Suvi Lindénillä oli matkalla tärkeä tehtävä. Hänen nimensä avaa ovia.

HETI UGANDAAN saavuttuaan Suvi Lindén joutui selittelemään matkansa syytä. Hän oli tullut maahan Qatar Airwaysin lennolla Dohasta 5. helmikuuta 2018, ja Kampalan kansainvälisellä lentokentällä passintarkastajien epäilykset heräsivät. Lindénin seurassa matkustaneella 41-vuotiaalla vantaalaisella liikemiehellä oli mukanaan suosituskirje Ugandan turvallisuuspalvelun ISO:n uudelta johtajalta Frank Kaka Bagyendalta.

 

Passintarkastajat ilmeisesti epäilivät kirjettä väärennetyksi, sillä he soittivat Bagyendalle ja kysyivät, odottiko hän vieraita Suomesta. Bagyenda kielsi odottavansa. Sen jälkeen suomalaiset vietiin turvallisuuspalvelun toimitiloihin, missä heitä puhutettiin erikseen, liikemiestä pidempään.

 

Lentokentän aulassa tapahtui outo välikohtaus. Kolme paikallista ihmistä oli saapunut suomalaisia vastaan. Kun he jonkin aikaa odoteltuaan kuulivat, että näille oli tullut mutkia matkaan, he lähtivät juoksemaan karkuun. Se herätti huomiota. Yksi seurueen jäsenistä otettiin kiinni.

 

Turvallisuuspalvelun työntekijät kyyditsivät suomalaiset kahdella autolla hotellille, josta heille oli varattu huoneet. Pearl of Africa on kallis viiden tähden hotelli, joka sijaitsee keskellä Kampalaa korkean kukkulan laella ja näkyy siksi lähes kaikkialle kaupunkiin. Lindén ja liikemies majoittuivat hotellin kahdeksanteen kerrokseen.

 

Loppuyön osalta tapahtumien kulku on yhä hämärän peitossa. Ugandalaislehtien mukaan hotellilla kävi ainakin 27-vuotias ugandalainen nainen Faridah Naggayi. Hänen kerrottiin tutustuneen vantaalaisliikemieheen paria vuotta aiemmin Qatarissa, missä Naggayi oli työskennellyt vastaanottovirkailijana. Tällä kertaa liikemies oli pyytänyt häneltä apua Ugandan-vierailunsa järjestelyissä, lehdet kertoivat.

 

Turvakameroiden kuvista on myöhemmin päätelty, että Naggayi oli poistunut hotellilta aamuyöstä ja palannut sinne muutaman tunnin päästä mukanaan pieni nyssäkkä. Ugandan turvallisuuspalvelun ISO:n johto on tosin väittänyt, että turvakameroiden nauhoja on peukaloitu. Myöhemmin oikeudenkäynnissä todisteena on käytetty nauhaa, jossa suomalaisen liikemiehenkin nähdään liikkuvan käytävällä yön aikana. Sitäkin on väitetty peukaloiduksi.

 

Oli miten oli, tuona helmikuisena yönä Suvi Lindénin seurassa matkustanut vantaalaismies joka tapauksessa kuoli. Hänen ruumiinsa löydettiin aamulla, ja Suvi Lindén näki sen ensimmäisten joukossa.

 

Hotellihuoneesta löytyi pussillinen nuuskaa (joka on Ugandassa laitonta) ja vainajan nimelle kirjoitettuja reseptilääkkeitä, joiden pakkaustekstejä Lindén joutui kääntämään poliiseille. Poliisi kuljetti kalmon Mulagon sairaalan ruumishuoneelle, jossa patologit löysivät siitä jäänteitä kokaiinista ja tuholaismyrkyistä. Ugandan poliisi alkoi tutkia kuolemaa murhana.
 

SUVI LINDÉN on tähän mennessä kommentoinut liikemiehen kuolemaa vain yhdessä haastattelussa. Ugandalaisen New Vision -lehden tutkiva toimittaja Charles Etukuri saapui Pearl of Africa -hotellille samana päivänä kun ruumis löytyi, ja lähestyi Lindéniä.

”Hän vaikutti olevan šokkitilassa ja todella allapäin”, Etukuri kertoo Long Playlle puhelimitse keskeltä Kampalan liikenneruuhkaa. ”Oli selvää, että hän vain halusi nopeasti pois maasta.”

 

Etukuri nauhoitti Lindénin kanssa käymänsä keskustelun, ja myöhemmin keväällä Helsingin Sanomat sai nauhan käsiinsä. Nauhalla Lindén sanoo tulleensa Ugandaan liikeasioissa.

 

”Olimme avaamassa ovia. Tämä oli ensimmäinen matkamme tänne ja meidän oli tarkoitus selvittää, löytyykö täältä bisnesmahdollisuuksia”, hän toteaa. ”Minun taustani on televiestintäalalla, ja [kuolleen suomalaismiehen] tausta on kyberturvallisuudessa. Hän edusti täällä muutamaa suomalaisyritystä, jotka työskentelevät, miten sen nyt sanoisi, turvallisuusalalla.”

 

Lausunto oli hieman erikoinen, koska surmatulla miehellä ei ollut taustaa kyberturvallisuusalalla.