Lyhyet

”Viiden vuoden päästä tietää, onko onnistunut.”

13.10.2015

Miten tutkiva lehtijuttu syntyy? Se selviää toimittaja Olli Sulopuiston Lähdesuoja-podcastissa jossa hän haastattelee Juha Kauppista.
Juha Sipilän taustajoukkoja avaavan Mullan linnakkeen ja Talvivaaran kaivoksesta kertovan Nopeasti, syvemmälle, tuhoisammin -jutun kirjoittanut Kauppinen kertoo Sulopuistolle, että tutkiva juttu lähtee usein eri raiteille kuin mitä aluksi on suunniteltu.
Mullan linnake esimerkiksi syntyi ideasta perata hallitusohjelmaa ja selvittää melkein lause lauseelta, mistä eri ajatukset ovat sinne tulleet ja kenen suulla hallitus puhuu.
”Kun juttu lähti purkautumaan, se tarkentui sellaiseksi, mitä se nyt on: tarinallinen juttu, jossa käydään läpi enemmän keskustan asioita ja Juha Sipilän henkilökohtaista lähipiiriä.”
Kauppisen mukaan on tavallista, että jutun aihe ja näkökulma tarkentuvat vasta pitkänkin selvittelyn jälkeen. Kun lähtee vinkin perusteella liikkeelle, voi melkein nähdä otsikon mielessään, mutta ”sitten kun alkaa soitella ihmisille, päätyykin johonkin ihan muuhun”.
Kauppisen mukaan tutkivan jutun ensimmäinen asia on selvittää, ”miten asiat oikeasti ovat”. Se tarkoittaa, että haastateltavan herkullisista sitaateista ei välttämättä ole jutussa hyötyä, jos ne kertovat enemmän haastateltavasta kuin maailmasta.
Henkilöjutussa herkulliset sitaatit ovat usein sellaisenaan käyttökelpoisia, mutta ”tutkivassa jutussa sitaatti pitää alistaa sille, että kerronko mä tällä oikeasti jotain todellisuudesta vai en.”
”Jos vaikka haastattelen kymmenen ihmistä ja luen asiaan liittyviä papereita, vasta pikku hiljaa valaistuu, miten asiat ovat. Sen jälkeen alkaa nousta mieleen sitaatteja ja anekdootteja, jotka kuvastavat ilmiötä, jonka olen havaitsemassa juttua tehdessäni.”
Mutta jos kaikki muuttuu matkalla, mistä sitten voi tietää, onko onnistunut, Sulopuisto kysyy. ”Ei mitenkään. Lukemalla uudestaan viiden vuoden päästä.”

Lähdesuoja-podcastia tekevä Olli Sulopuisto on helsinkiläinen vapaa toimittaja, joka viettää aivan liian paljon aikaa internetissä. Juha Kauppisen haastattelu löytyy täältä.

Juha Kauppinen kertoo lisää tutkivasta journalismista Long Playn live-illassa Dubrovnikissa (Eerikinkatu 11) ke 14.10. klo 19, vapaa pääsy.

Juha Kauppisen kaikki kolme Long Play -juttua löytyvät täältä.