Lyhyet

Talvivaaran johdossa tiedettiin ympäristöongelmista jo 2009

31.8.2014

Kaivosyhtiö Talvivaaran merkittävät ympäristöongelmat ovat olleet yhtiön johdon tiedossa jo kaivoksen alkutaipaleelta, vuodesta 2009 lähtien. Kaivoksen prosessi ei ole koskaan toiminut toivotulla tavalla. Vuonna 2008 avatun metallitehtaan putkiviritelmät olivat osin kulissia, joka purettiin heti käynnistyksen jälkeen, kertovat entiset työntekijät.

Nämä ja monet muut uudet tiedot selviävät Long Playn maanantaiaamuna 1. syyskuuta julkaisemasta artikkelista Nopeammin, syvemmälle, tuhoisammin. Sen on kirjoittanut toimittaja Juha Kauppinen, joka on perehtynyt Talvivaaraan vuosien ajan ja saanut työstään Bonnier- ja Lumilapio-palkinnot.

Kaivoksen sisäpiiriläiset puhuvat nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa. Heidän mukaansa Talvivaaran julkisuuteen kertoma tarina ja todellisuus eivät ole vastanneet toisiaan.

Entisten työntekijöiden väitteitä tukee Kauppiselle vuodettu poliisin salainen esitutkintamateriaali. Sitä on noin 4 500 sivua, ja sen mukaan 18:aa ihmistä epäillään törkeästä ympäristön turmelemisesta. Suurin osa epäillyistä edustaa Talvivaaran kaivosyhtiötä.

Juha Kauppinen, miksi tämä juttu piti tehdä?

”Oli paljon asioita, joita Talvivaarasta ei ole aiemmin kerrottu. Ne ovat yhteiskunnallisesti todella merkittäviä asioita.”

Olet kirjoittanut Talvivaarasta useita juttuja vuodesta 2009 lähtien. Miten Nopeammin, syvemmälle, tuhoisammin eroaa aiemmista?

”Tässä hyödynnettiin nimettömien sisäpiirilähteiden kertomia tietoja ja asiakirjaa, joka ei ole vielä julkinen, eli poliisin esitutkintamateriaalia. Aikaisemmat juttuni olivat tähän verrattuna mamisjuttuja.”

”Talvivaaran kaivoksella on miljardiluokan velat, eikä se ole koko olemassaolonsa aikana toiminut niin kuin sen olisi pitänyt toimia. Monta vuotta on kulunut, mutta ei ole tehty juttuja, joissa entiset tai nykyiset sisäpiiriläiset kertoisivat, miltä kaivoksen ongelmat näyttävät yhtiön sisältä katsottuna. Sen takia on ollut erittäin perusteltua tehdä juttu tällä tavalla.”

”Rohkaisen ja kehotan suomalaisia toimittajia käyttämään enemmän nimettömiä lähteitä – ihmisiä, jotka tietävät, miten asiat todella ovat, mutta jotka eivät useinkaan voi kertoa niistä omalla nimellään. Talvivaara jos mikä on malliesimerkki yhtiöstä, jonka julkinen kuva ja todellisuus ovat todella kaukana toisistaan.”

Mikä on omasta mielestäsi jutun kovin uutinen?

”Tämä on vähän tylsä vastaus, mutta minusta kovin uutinen on se, että kaivoksen ympäristöongelmat ovat olleet olemassa jo vuodesta 2009 ja että tämä on ollut kaivoksen johdon tiedossa.”

”Jutussa on tavallaan herkullisempiakin uutisia, mutta minusta tuo on se yhteiskunnallisesti merkittävin asia.”


Lue myös juttuun liittyvä oikaisu sekä Juha Kauppisen jatkojuttu:

Norilsk Nickel: haamunikkeliä ei ollut