Lyhyet

Outo veroetu, joka mahdollistaa osalle veroprosenttinsa valinnan

6.12.2020

Vero- ja sijoitusneuvoja antaa Suomessa laaja joukko toimijoita: asianajotoimistot, pankit sekä tilintarkastus- ja konsulttiyhtiöt. Long Play teki suomalaisen yrittäjän kanssa kierroksen eri paikoissa ja kuunteli, miten neuvotaan yrittäjää, joka harkitsee yrityksensä myyntiä. Juttu ”Ikäviä veroseuraamuksia” kertoo verosuunnittelun maailmasta ja siitä, miksi varakkailla on enemmän mahdollisuuksia verojen minimoimiseen. Jutun on kirjoittanut Antti Järvi.

Antti, mistä idea lähti?

”Juttu sai alkunsa siitä, kun elintarvikeyrittäjä Paavo Vallas otti toimitukseen yhteyttä. Hän harkitsi silloin oman yrityksensä myyntiä ja häntä mietitytti, millaisia vinkkejä hän saisi yrityskaupan toteuttamiseen erilaisilta veroneuvojilta. Vallas teki kierroksen viidessä eri paikassa, ja olin itse läsnä kahdessa konsultaatiossa. Tarkoituksemme oli selvittää, mitä verojärjestelmän kohtia neuvot koskisivat. Alun perin Vallas mietti, mahtaisiko joku ehdottaa hänelle jonkinlaisia rajat ylittäviä verojärjestelyitä. Lopulta kävi niin, että huomio kiinnittyi kotimaan sisällä tapahtuvaan verosuunnitteluun.”

Miksi halusit tehdä tämän jutun?

”Verotuksesta kirjoitetaan usein varsin vaikeaselkoisesti. Jutuista on myös usein hankala saada otetta. Se, että Vallas otti yhteyttä, tarjosi oivan mahdollisuuden avata verosuunnittelun maailmaa konkreettisesti. Ajattelen myös, että meidän kaikkien olisi syytä olla kiinnostuneempia verotuksesta ja sen epäkohdista.”

Mitä juttuprosessin aikana selvisi?

”Konsultaatiokierroksella huomio alkoi kiinnittyä pörssin ulkopuolisten eli listaamattomien yhtiöiden osinkojen verotukseen. En ollut aiemmin tajunnut, missä määrin sitä käytetään erilaiseen verosuunnitteluun, tulonmuuntoon ja muuhun verokikkailuun. Se vaikuttaa todella oudolta veroedulta, joka mahdollistaa osalle veroprosenttinsa valinnan. Vielä oudommalta se alkoi tuntua, kun tajusin, että myös talouden asiantuntijoiden mielestä järjestelmä on ongelmallinen. Silti poliitikot eivät ole viime vuosina suostuneet tekemään siihen muutoksia.”

Miksi tällä asialla on väliä?

”Haastattelin juttuprojektin aikana monia asiantuntijoita ja päättäjiä. Keskusteluissa korostui ajatus verotuksen oikeudenmukaisuudesta. Nyt se ei oikein toteudu, paljolti juuri listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen vuoksi. Jos verojärjestelmää ei koeta oikeudenmukaiseksi, se uhkaa koko järjestelmän uskottavuutta. Tähän liittyy myös toki oikeudenmukaisuus eri sukupolvien välillä. Usein nuorten tuloihin vaikuttaa olevan helpompi koskea kuin varakkaiden.”

Mikä tässä jutussa oli vaikeinta?

”Saada juttu kulkemaan niin, että se on sekä viihdyttävä että tarkka. Tämä on toki vaikeinta kirjoittamisessa ylipäänsä.”

Lue Antti Järven juttu täällä tai kuuntele se äänikirjana.