Lyhyet

Mitä Somaliassa tapahtuu, Ilkka Karisto?

31.3.2023

Long Playn uusin pitkä juttu, Ilkka Kariston kirjoittama ”Delegaatio” kertoo lyhyestä vierailusta Somaliaan, maahan, josta ei paljon uutisissa puhuta. Ilkka, miksi Somaliasta piti kirjoittaa?

”Somaliasta tiedetään Suomessa yllättävän vähän, vaikka Suomessa asuu aika paljon somalialaistaustaisia ihmisiä. Uutiskynnys ei ylity, vaikka Somaliassa tapahtuu jatkuvasti hurjia asioita. 
Maata koettelee katastrofaalinen kuivuus, ja ihmisiä kuolee sen vuoksi. Miljoonat ovat jättäneet kotinsa ja asuvat nyt pakolaisleireillä. Maassa on käynnissä aseellinen konflikti hallituksen joukkojen ja terroristijärjestö al-Shabaabin kanssa, ja viime aikoina taistelut ovat kiihtyneet, niin myös terrori-iskut Mogadishussa. 
Kaiken tämän lisäksi minua kiinnosti päästä näkemään, miten tavalliset ihmiset Somaliassa elävät ja mitä he ajattelevat.” 

Matkan tarjosi Suomen ulkoministeriö. Somalia on yksi Suomen tärkeimmistä kehitysyhteistyön kohdemaista, ja ministeriö halusi esitellä toimittajille työnsä tuloksia. Millainen ulkoministeriön järjestämä matka Mogadishuun oli? 

”Olimme perillä vain 51 tuntia. Turvallisuussyistä vietimme lähes kaiken ajan niin sanotulla kansainvälisellä vyöhykkeellä, joka on Mogadishun lentokentän ympärille rakennettu, täysin muusta kaupungista eristetty alue, jossa diplomaatit, YK-työntekijät ja muut ulkomaalaiset tekevät hommiaan. Somalialaisia siellä ei juuri näe. Delegaatiossamme oli neljä ulkoministeriön edustajaa ja minun lisäkseni toinen toimittaja. Ohjelmaan kuului tapaamisia erilaisten instanssien kanssa, joten paljon aikaa vietettiin kokoushuoneissa – ja sieltä käsin yritin sitten kyselemällä muodostaa jonkinlaista kuvaa siitä, mitä turvamuurien takaisessa kaupungissa ja muualla Somaliassa oikein tapahtuu.
Poistuimme kansainväliseltä vyöhykkeeltä vain kaksi kertaa: kävimme vierailemassa paikallisessa sairaalassa ja eräässä koodauskoulussa. Näillä vierailuilla pääsi haastattelemaan paikallisia ihmisiä, mutta muuten käsitys Mogadishun elämänmenosta jäi hyvin ohueksi. Näin kaupunkia vain panssaroidun auton ikkunan läpi.
Päädyin sitten kirjoittamaan nimenomaan tästä näkökulmasta: juttu on eräänlainen kronologisesti etenevä matkapäiväkirja, jossa suomalaisten delegaatiota kuljetetaan tapaamisesta toiseen. Siinä sivussa tulee sitten paljon ihan asiaakin.” 

Minkälaista kehitysyhteistyötä Suomi Somaliassa tekee ja mitä hyötyä siitä on?

"Tosi monenlaista. Suomi tukee terveydenhuoltoa, koulutusta, tasa-arvotyötä, rauhantyötä ja valtion uudelleen rakentamista. Näissä kaikissa asioissa onkin paljon tekemistä, eikä Somalia pystyisi tällä hetkellä järjestämään  terveydenhuoltoaan mitenkään ilman ulkomaista apua.
Vierailimme Mogadishussa sairaalassa, jota Suomikin tukee. Sairaalaan yhteyteen oli avattu veripankki, mikä säästää ihmishenkiä. Se ainakin tuntui tosi konkreettiselta saavutukselta, etenkin kun samalla vierailulla näimme potilaan, joka oli vaarassa kuolla verenmyrkytykseen. 
Somaliassa on myös suomalaisia sotilaita kouluttamassa Somalian armeijaa, ja myös poliiseja, jotka työskentelevät EU:n siviilikriisinhallintaoperaatiossa. 
Ulkoministeriössä kehityspolitiikkkaa katsotaan nykyisin paljon myös turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta. Somalia – ja Afrikan sarven alue yleisemminkin – on geopoliittisesti aika merkittävä, ja alueella asuu valtavasti ihmisiä. Jos kaikki siellä romahtaisi, vaikutukset näkyisivät varmasti Euroopassakin. Ja jos länsimaat eivät ole auttamassa Somaliaa jaloilleen, sen voi tehdä joku muu, esimerkiksi Kiina tai Venäjä. Luultavasti ihan eri ehdoilla ja tavoitteilla. Jo pelkästään tästä näkökulmasta katsoen Suomen ja muiden EU-maiden kannattaa olla tukemassa Somaliaa." 

Lue ”Delegaatio” täältä.