Lyhyet

Long Playn jutun linkittäminen toi syytteen ahvenanmaalaislehdelle

13.3.2018

Ahvenanmaan käräjäoikeudessa käytiin tiistaina oikeudenkäynti, jonka alkusysäyksenä on Long Playn helmikuussa 2016 julkaisema juttu ”Tämä mies on vaarallinen”.

Syyttäjä vaati rangaistusta Nya Åland -lehden entiselle päätoimittajalle ja entiselle toimittajalle uutisesta, jossa Long Playn juttua siteerattiin.

Long Play kertoi perinteikkään turkulaisen elokuvateatteri Dominon erikoisista vaiheista ja siellä ilman lupaa klassikkoelokuvien piraattikopioita näyttäneen Tom Appelqvistin toiminnasta ja häneen kohdistuvasta rikostutkinnasta.
Jutussa kerrottiin Appelqvistin solmineen avioliiton Dominon kiinteistön omistaneen, yli 80-vuotiaan ja muistisairaudesta kärsineen naisen kanssa. 

Jutun julkaisun jälkeen Maarianhaminassa ilmestyvä Nya Åland teki uutisen Long Playn jutun pohjalta, ja nyt syyttäjä katsoo, että Nya Åland on syyllistynyt yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen kertoessaan rikosepäilystä ja kunnianloukkaukseen kertoessaan avioliitosta.

Nya Åland ei kuitenkaan julkaissut uutisessaan lainkaan Tom Appelqvistin nimeä toisin kuin Long Play. Syyttäjä perustelee rangaistusvaatimustaan sillä, että Nya Ålandin nettiuutisessa oli linkki Long Playn juttuun ja että LP:n jutussa Appelqvistin nimi mainitaan jo lukunäytteessä, joka on ilmaiseksi luettavissa.

Syyttäjä katsoo, että nimen mainitseminen esitutkintavaiheessa oli väärin, koska asialla ei ollut yhteiskunnallista merkitystä. 

Long Play perusteli nimen julkaisua sillä, että Appelqvist oli jo aiemmin esitellyt elokuvateatteritoimintaansa julkisuudessa. Long Playta kohtaan Appelqvist ei ole esittänyt vaatimuksia, eikä sen toimituskuntaa epäillä asiassa mistään rikoksesta.
Oikeudenkäynti Ahvenanmaan käräjäoikeudessa kesti yli kaksi ja puoli tuntia. Puolustus vetosi siihen, että Nya Åland oli aiemminkin kirjoittanut tapauksesta ja katsoi velvollisuudekseen seurata sen myöhempiä vaiheita. Long Playn juttu toi tapaukseen uutta tietoa, ja normaalin journalistisen käytännön mukaisesti Nya Åland lähteytti uutisensa ja julkaisi siihen linkin.

Oikeus antaa ratkaisunsa kansliapäätöksenä 27. maaliskuuta. 

Lue "Tämä mies on vaarallinen" täällä.