Lyhyet

Kuinka diktaattori kaadetaan?

16.12.2017

Joka kolmas maailman ihminen elää diktatuurissa. Miten itsevaltiaista pääsee eroon? Long Playn tuore juttu kertoo, miten.

Tanskalaistoimittajat Mikkel Danielsen ja Philip Róin matkustivat Gambiaan diktaattori Yahya Jammehin kaatumisen jälkeen ja haastattelivat kymmeniä ihmisiä, jotka olivat osallistuneet presidentin savustamiseen kukin tavallaan. Joukossa oli muun muassa vastarintaliikkeen keulahahmoja, oppositiopoliitikkoja ja presidentin entisiä henkivartijoita.

Tarinassa on ainakin yksi marttyyri, maanalainen vastarintaliike 1940-luvun Ranskan tyyliin, valtava tekstiviestioperaatio, joukkorahoituskampanja sekä räppäri Bronxista.

Toimittaja Philip Róin, miksi meidän pitäisi välittää, mitä Gambiassa tapahtuu?

”Tämä on huikea tarina: sentään vallankumous. Mutta se myös auttaa ymmärtämään, mitä tarkoittaa, kun maassa ei ole toimivaa oikeuslaitosta, poliisia, edustuksellista demokratiaa tai verotusta. Me pidämme helposti itsestäänselvyytenä sitä, että yhteiskunnan instituutiot toimivat. Mutta on vaarallista ottaa ne annettuina. Niitä pitää puolustaa. Tämä ei ole vain asia, joka koskee kehitysmaita jossain kaukana. Jos katsotaan, mitä Yhdysvalloissa on meneillään, pelottavaa on nimenomaan se, mitä instituutioille nyt tapahtuu.”

”Usein me toimittajat keskitymme yhteen kertomukseen kerrallaan. Eikä siinä mitään, kyllä minäkin jaksan lukea 50 hyvää juttua valkoisten amerikkalaisten ahdistuksesta maaseudulla. Mutta jos samalla intensiteetillä etsitään aiheita Kiinasta tai Afrikan maista, löytyy uskomattomia, tärkeitä tarinoita. Meidän pitäisi enemmän etsiä sellaisia tarinoita, joita kukaan muu ei etsi. Tämä kuulostaa ohjeelta toimittajille, mutta se on myös ohje lukijoille.”

Vietitte Gambiassa kuukauden ja haastattelitte 55 ihmistä. Mikä yllätti?

”Toivo. Tavallisten ihmisten toiveikkuus oli aivan konkreettista ja käsinkosketeltavaa, mutta samalla vähän pelottavaa. Tulevaisuus riippuu paljon uudesta presidentistä, ja se on melkoista uhkapeliä.”

”Varsinkin kun puhuimme nuorten miesten kanssa, jokaisella oli ystäviä, jotka olivat kuolleet joko presidentin käsissä tai yrittäessään epätoivoisesti päästä Eurooppaan.

Gambialaiset ovat viidenneksi suurin yksittäinen kansallisuus Eurooppaan pyrkivien afrikkalaisten joukossa, vaikka maa on pikkuruinen.”

”Haastattelimme myös diktaattori Jammehin uhreja, esimerkiksi mielenosoitukseen osallistuneita naisia, joita oli kidutettu tiedustelupalvelun päämajan kellarissa. Murhatun oppositioaktivistin Solo Sandengin perheen tapaaminen oli koskettavaa. Olen varma, että Sandengin tytär tulee vielä lähivuosina olemaan tärkeä henkilö Gambian politiikassa.”

Gambiaan tehdään Suomestakin seuramatkoja. Mitä matkalaisten pitäisi tästä kaikesta ajatella?

”Turismi on tärkeää Gambian taloudelle. Mutta seksiturismia on Gambiassa todella paljon ja sen näkeminen oli välillä vaikeaa. Iäkkäät valkoiset miehet ja naiset kävelevät kaduilla käsi kädessä ostamiensa nuorten rakastajien kanssa. Maa tarvitsee turismia, mutta sen soisi olevan parempaa.”

Lue "Kuinka diktaattori kaadetaan": www.longplay.fi

Tilaa Long Play joululahjaksi 49e/vuosi: https://www.longplay.fi/joululahja