Lyhyet

Juha Kauppinen kertoo, mitä Talvivaarassa todella tapahtuu

31.8.2014

Long Playn toimittaja Juha Kauppinen sai käsiinsä poliisin keräämän Talvivaaran kaivosta koskevan salaisen esitutkinta-aineiston. Siitä selviää, että ympäristöongelmat olivat olleet kaivoksen johdon tiedossa alusta alkaen, mutta niistä ei piitattu. Lisäksi Kauppinen tapasi Talvivaaran entisiä työntekijöitä, jotka puhuvat nyt julkisuudessa ensimmäistä kertaa. Heidän mukaansa Talvivaaran prosessi ei ole koskaan toiminut.

!315x560

Haamunikkeli – Talvivaaran julkisuuskuva ja todellisuus

Talvivaaran entinen työntekijä kertoi Long Playn Juha Kauppiselle, että on äärimmäisen epätodennäköistä – toisin kuin Talvivaara on julkisuuteen kertonut – että kaivos olisi tuottanut 100 tonnia nikkeliä vuoden 2009 alussa. Talvivaaran omat julkiset asiakirjat tukevat väitettä. Pekka Perä kieltäytyi haastattelusta, jonka aiheeksi kerrottiin ”Talvivaaran tarinan ja todellisuuden epäsuhta”.

!315x560

Miksi Talvivaaran esitutkinta julkistettiin?

Long Playn toimittaja Juha Kauppinen kertoo, miksi Talvivaaran esitutkinta-aineistosta kirjoitettiin ennen siitä tuli julkinen. Valtion sijoitusyhtiö Solidium on Talvivaaran suurin omistaja, ja aineiston avulla on pystytty vahvistamaan yhtiön toiminnasta tietoja, joilla on yhteiskunnallista merkittävyyttä: johto on muun muassa ollut tietoinen ympäristöongelmista jo vuonna 2009, mutta ei ole piitannut asiasta.

!315x560

Osta juttu tästä.