Lyhyet

Ilmastoaktivistit estivät uuden öljytehtaan rakentamisen Viroon

11.10.2023

Viron korkein oikeus perui valtionyhtiö Eesti Energialle aiemmin myönnetyn rakennusluvan uutta tehdasta varten.

 

Virolainen valtionyhtiö Eesti Energia ei saa rakentaa uutta öljytehdasta Itä-Virumaalle. Asian linjasi ratkaisussaan keskiviikkona 11. lokakuuta Viron korkein oikeus.

Linjaus on päätös pitkälle oikeusprosessille, jonka nuorten ilmastoaktivistien perustama ympäristöliike Fridays for Future Estonia pani alulle vuonna 2020. (Long Play kirjoitti aiheesta viime vuonna pitkässä jutussa ”Lain nimessä pysähtykää”.) 

Tuolloin Koillis-Virossa sijaitsevan Narva-Jõesuun kaupunki myönsi valtionyhtiö Eesti Energialle luvan rakentaa Itä-Virumaalle uuden öljytehtaan. Sen oli tarkoitus jalostaa alueella louhittavasta öljyliuskekivestä polttoainetta laivojen käyttöön. Hanke oli merkittävä. Jüri Rataksen hallitus myönsi sille 125 miljoonan euron tuen. Asia herätti Virossa myös paljon vastustusta esimerkiksi ympäristöjärjestöjen ja asiantuntijoiden piirissä.

Fridays for Future on vedonnut oikeuskäsittelyissä muun muassa siihen, että rakennuslupapäätöksessä ei huomioitu kansainvälisten sopimusten velvoitteita, joihin Viro on sitoutunut. Aktivistien mielestä rakennuslupapäätös on ristiriidassa esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden kanssa. 
Järjestö huomautti myös, että arviointi rakennushankkeen ympäristövaikutuksista oli puutteellinen.

Alemmissa oikeusasteissa nuorten aktivistien valitukset eivät kuitenkaan menestyneet. Aluksi Tarton piirituomioistuin keskeytti rakennusluvan väliaikaisesti, mutta myöhemmin sekä Tarton hallinto-oikeus että piirituomioistuin hylkäsivät valituksen. 

Nyt korkein oikeus kumosi alempien oikeusasteiden päätökset ja öljytehtaan rakentamiseen myönnetyn rakennusluvan. Tehtaan rakentaminen on keskeytettävä. Korkein oikeus katsoi muun muassa, että ympäristövaikutusten arvioinnissa oli tehty virheitä, kun lupa alun perin myönnettiin.

Korkein oikeus korosti myös lainsäätäjän vastuuta huolehtia siitä, että Viro saavuttaa ilmastotavoitteet.

”Pariisin sopimus ja taustalla oleva tieteellinen tietämys huomioon ottaen maapallon keskimääräisen ilman lämpötilan nousu on pidettävä selvästi alle 2 °C:ssa, mieluiten 1,5 °C:n sisällä esiteolliseen aikaan verrattuna”, ratkaisussa sanotaan.

Tuomioistuin totesi, että Viron perustuslaki velvoittaa valtion pyrkimään saavuttamaan ilmastotavoitteet ja että siihen on tarpeen laatia realistinen ja oikeudellisesti sitova suunnitelma.

”Tällaisen suunnitelman puuttuminen aiheuttaisi yksilöille suurta epävarmuutta monien toimintojen sallittavuuden suhteen tulevina vuosina.”