Lyhyet

Aalto-yliopiston selvitys Helsinki Schoolista valmistui – ongelmat myönnetään mutta vanhoja ahdistelutapauksia ei pengota

8.6.2022

Aalto-yliopiston selvitystyöryhmä on saanut valmiiksi selvityksen, joka koskee valokuvan vientihanke Helsinki Schoolin ongelmia. 

Long Play julkaisi alkuvuodesta kaksi juttua, joissa kerrottiin Helsinki Schoolin toimintaan liittyvistä  taloudellisista epäselvyyksistä, opiskelijoiden häirinnästä ja painostamisesta seksiin. Helmikuussa korkeakoulu ilmoitti käynnistävänsä Helsinki Schoolista ”objektiivisen ja riippumattoman selvitystyön”, jonka tekijäksi nimettiin Aalto-yliopiston talous-, laki- ja oppimispalvelut. 

Helsinki School on Taikissa ja Aalto-yliopistossa noin parinkymmenen vuoden ajan toiminut valokuvan vientihanke. Hankkeen perustaja, galleristi ja Aalto-yliopiston adjunct professor Timothy Persons on valikoinut taiteilijaryhmään valokuvauksen opiskelijoita ja vienyt heidän töitään kansainvälisille taidemessuille ja galleriaan, jota hän itse pyörittää Berliinissä.

Long Play käsitteli jutuissaan Personsin kaksoisroolia opettajana ja kaupallista liiketoimintaa harjoittavana galleristina. Useat valokuvauksen opiskelijat kertoivat Personsin epäasiallisesta käytöksestä, ulkonäön kommentoinnista ja seksuaalisesta ahdistelusta. Persons itse kiisti lähestyneensä opiskelijoita seksuaalisesti eikä myöskään myöntänyt, että Helsinki Schoolin raha-asioissa olisi epäselvyyksiä. 

Aalto-yliopiston selvitystyöryhmä sai omaa selvitystään varten yhteydenottoja yli 50 henkilötä, muun muassa nykyisiltä ja entisiltä opiskelijoita ja henkilökunnan edustajilta. Kritiikkiä herättivät muun muassa opiskelijoiden kohtelu, epäasiallinen opetustyyli ja Helsinki Schoolin epäselvä asemaan opintojen ja ammatillisen toiminnan välimaastossa. 

Selvityksen yhteydessä käsiteltiin tiedotteen mukaan myös ”mediassakin esille tuotuja vakavia epäasiallisen kohtelun kokemuksia”, mutta niistä ei seuraa mitään.

”Koska yliopiston selvitysvaltuudet ja -mahdollisuudet olivat näissä tapauksissa rajatut ja tapahtumista on kulunut useita vuosia, tapahtumia ei voitu tyhjentävästi selvittää eikä tehdä niistä selkeitä johtopäätöksiä”, tiedotteessa sanotaan.

Aalto-yliopisto ilmoittaa kuitenkin ryhtyvänsä selvityksen perusteella joihinkin toimenpiteisiin. Opettajia aiotaan ohjeistaa ”turvalliseen ja inklusiiviseen opetukseen”, ja suunnitteilla on myös avata anonyymi ilmoituskanava, jonne voi kertoa epäasiallisesta kohtelusta. 

Tiedotteessa kerrotaan, että tehdyt havainnot ja epäkohdat ovat johtaneet Helsinki Schoolin vetäjän Timothy Personsin ”toiminnan arviointiin ja siihen puuttumiseen”.

Dekaani Tuomas Auvinen kertoo Long Playlle, että Personsille on annettu varoitus. (Persons sai jo vuonna 2018 kirjallisen huomautuksen epäasiallisesta käytöksestä opiskelijoita kohtaan.)
”Hänen toimintaansa puututaan nyt uudelleen. Nyt on annettu varoitus, koska vastaava käytös, josta hänelle annettiin vuonna 2018 huomautus, on selvityksen mukaan jatkunut.”

Aalto-yliopisto on myös luopumassa kaikesta yhteistyöstä Helsinki Schoolin kanssa vielä tämän vuoden aikana. Asiasta päätettiin jo ennen kuin yliopisto käynnisti selvityksen. Persons on jäämässä pian eläkkeelle. Hänen kuluneen kevään opetuksensa peruttiin selvitystyön ajaksi.