27.07.2019
"Yhtäkkiä kaikki kolibrit katosivat, eikä kukaan tiennyt, mihin. Ehkä korvamakit olivat syöneet ne. Perhoset ja mehiläisetkin kuolivat."

Arizonan erämaassa alkoi vuonna 1991 eriskummallinen koe, jossa kahdeksan ihmistä sulkeutui lasikupuun kahdeksi vuodeksi neljäntuhannen eliön kanssa. Tavoitteena oli auttaa ihmiskuntaa asuttamaan avaruus.

10-vuotiaana toimittaja Hanna Nikkanen seurasi Biosfääri 2 -hanketta hurmaantuneena. 28 vuotta myöhemmin ihmiskoe muistetaan surkeana farssina, joka päättyi Steve Bannonin johtamaan aseelliseen väliintuloon. Nikkanen matkusti Arizonaan, vieraili lasikuvussa ja tapasi alkuperäisiä koehenkilöitä. On maineenpalautuksen aika: Biosfääri 2 antoi kuin vahingossa välineitä tutkia sellaisia ilmastopulmia, joita kokeen alkaessa ei osattu ajatella.

HANNA NIKKANEN on yksi Long Playn perustajajäsenistä ja sen ympäristötoimituksen tuottaja. Kemiönsaarella asuva Nikkanen on työssään perehtynyt muun muassa ekologisiin kriiseihin ja digitaalisen teknologian demokratiavaikutuksiin. Hän on kirjoittanut viisi tietokirjaa ja toiminut aiemmin Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina.

Aiheeseen liittyvät Sivuäänet

LP 79 Hanna Nikkanen
27. heinäkuuta 2019
60 min
64000
Tuomas Jääskeläinen
ePub, PDF, äänikirja

Long Playn pitkät jutut Näytä kaikki jutut