27.07.2019
"Yhtäkkiä kaikki kolibrit katosivat, eikä kukaan tiennyt, mihin. Ehkä korvamakit olivat syöneet ne. Perhoset ja mehiläisetkin kuolivat."

Arizonan erämaassa alkoi vuonna 1991 eriskummallinen koe, jossa kahdeksan ihmistä sulkeutui lasikupuun kahdeksi vuodeksi neljäntuhannen eliön kanssa. Tavoitteena oli auttaa ihmiskuntaa asuttamaan avaruus.

10-vuotiaana toimittaja Hanna Nikkanen seurasi Biosfääri 2 -hanketta hurmaantuneena. 28 vuotta myöhemmin ihmiskoe muistetaan surkeana farssina, joka päättyi Steve Bannonin johtamaan aseelliseen väliintuloon. Nikkanen matkusti Arizonaan, vieraili lasikuvussa ja tapasi alkuperäisiä koehenkilöitä. On maineenpalautuksen aika: Biosfääri 2 antoi kuin vahingossa välineitä tutkia sellaisia ilmastopulmia, joita kokeen alkaessa ei osattu ajatella.

HANNA NIKKANEN on tutkiva toimittaja, joka kirjoittaa yritystoiminnasta, internetistä ja ympäristöstä. Hän on kirjoittanut viisi tietokirjaa ja saanut tutkivasta työstään mm. tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Nikkanen toimi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina lukuvuonna 2016–2017.

Aiheeseen liittyvät Sivuäänet

LP 79 Hanna Nikkanen
27. heinäkuuta 2019
60 min
64000
Tuomas Jääskeläinen
ePub, PDF, äänikirja

Long Playn pitkät jutut Näytä kaikki jutut