Universumi

Pitkät - LP 133

Tiktok valloittaa maailmaa. Onko syytä olla huolissaan?

Tiktokia käyttää jo yli 1,6 miljardia ihmistä. Länsimaissa on herännyt pelko, että Kiinan turvallisuuspalvelu pääsee käsiksi käyttäjien tietoihin, ja siksi jotkut haluavat kieltää koko sovelluksen. Myös Tiktokin koukuttavuus huolestuttaa monia. Tuhoaako loputon videoiden tuijottaminen lasten aivot? Tutkijoiden mielestä pelot ovat ylimitoitettuja. 

 

MARRASKUUSSA 2002 terroristijohtaja Osama bin Laden kirjoitti kirjeen Yhdysvaltain kansalle. Hän aloitti sen siteeraamalla Koraanin 22. suuraa.

Lupa (käydä puolustussotaan) on annettu niille, joita vastaan käydään (oikeuttamatonta) sotaa. (Tämä lupa on annettu), koska heille on tehty vääryyttä. Allah on epäilemättä täysin kykenevä auttamaan (näitä sorrettuja).

Bin Laden ilmoitti kirjeensä vastaavan kahteen kysymykseen. Miksi hän ja hänen johtamansa al-Qaida-järjestö taistelevat amerikkalaisia vastaan? Mitä he vaativat?

Ensimmäinen syy taisteluun: Yhdysvaltojen Israel-politiikka ja se, mitä palestiinalaisille oli sen varjolla tehty. Sorto, tyrannia, rikokset, karkotukset, tappaminen, tuhoaminen ja hävitys.

Bin Laden listaa myös Yhdysvaltojen tukemat toimet Somaliassa, Tšetšeniassa, Kašmirissa ja Libanonissa. Afganistanin pommitus. Kaikki nekin olivat kohdistuneet muslimeihin.

Toukokuussa 2011 Yhdysvaltojen erikoisjoukot tappoivat bin Ladenin täsmäoperaatiossaan Pakistanin Abbottabadissa.

Viime syksynä bin Ladenin kirje nousi uudestaan julkisuuteen ja levisi ympäri maailman.

”Lopettakaa kaikki se, mitä teette juuri nyt, ja menkää lukemaan tämä kirje”, sanoi losangelesilainen sosiaalisen median vaikuttaja Lynette Adkins Tiktok-sovellukseen tekemällään videolla.

Oli kulunut reilu kuukausi siitä, kun Gazan kaistaa hallitseva terroristijärjestö Hamas oli yllättänyt Israelin rakettihyökkäyksellään. Israel vastasi hyökkäykseen poikkeuksellisella voimalla. Gazassa soditaan yhä. Osapuolten ilmoittamien tietojen mukaan uhrimäärät ovat suurempia kuin koskaan vuosikymmeniä jatkuneen konfliktin aikana.

Sodan seurauksena Palestiinan asiasta tuli yhtäkkiä monien aiemmin melko epäpoliittisten sosiaalisen median vaikuttajien asia. 

Lynette Adkins on 25-vuotias vaikuttaja. Hänellä on mustat kiharat hiukset, nenärengas ja täytettä huulissa. Bin Ladenin järjestämien WTC-iskujen aikaan hän on ollut kolmivuotias. Tiktokissa hänellä on 175 000 seuraajaa, Youtubessa vielä enemmän, ja tietysti hänellä on myös suosittu Instagram-tili.
Aiemmin hän julkaisi siellä lähinnä bikinikuvia ja muita hyväntuulisia otoksia matkoiltaan eri puolilta maailmaa. Lokakuussa linja muuttui. Tilille ilmestyi lista Palestiinaa puolustavista mielenosoituksista ympäri Pohjois-Amerikkaa. Ja joitakin päiviä tämän jälkeen: kuva talon lasiseinään vaaleansinisellä sprayattavasta tekstistä: FREE PALESTINE.

Ja lopulta hän alkoi jakaa TikTokissa Osama bin Ladenin sanomaa. X:ssä eli entisessä Twitterissä alkoi kiertää Tiktok-videoiden kooste, jossa useat nuoret naiset kertoivat maailmankuvansa muuttuneen kertaheitolla. Heille olikin aina valehdeltu, ylpeys amerikkalaisuudesta oli karissut, silmät auenneet viimein. Kiitos Osama bin Ladenin!

Lumipallon laittoi liikkeelle juuri Adkins, selvittivät yhdysvaltalaismediat. CNN:n mukaan bin Ladenin kirjettä käsitelleet Tiktok-videot saivat muutamassa päivässä 14 miljoonaa näyttökertaa. Luku voi kuulostaa suurelta, mutta Tiktokin mittakaavassa se ei ollut valtava. Sovelluksella on kuukausittaisia käyttäjiä toista miljardia, ja samassa ajassa sen suosituimmilla hashtageillä #travel ja #gymtok julkaistiin satoja miljoonia videoita.

Ilmiö oli kuitenkin sen verran suuri, että sosiaalisen median tapahtumat alkoivat yltää perinteiseen mediaan. Brittilehti The Guardian oli julkaissut bin Ladenin kirjeen sen ilmestymisaikaan. Nyt vanha julkaisu sai klikkivyöryn, minkä seurauksena lehti poisti sen nopeasti sivuiltaan. Lehti perusteli poistamista sillä, että kirje oli alkanut levitä pitkin internetiä asiayhteydestään irrotettuna. Myös Tiktok havahtui tilanteeseen. Se blokkasi #lettertoamerica-tunnisteen ja sulki Adkinsin tilin. Firman viestintähenkilöt kertoivat lehdille, että terrorismia kannattava sisältö ei kuulu palveluun.

Lopulta jopa Valkoinen talo julkaisi tiedonantonsa: Kenenkään ei pitäisi ikinä loukata 2 977:ää surevaa amerikkalaista perhettä puolustamalla Osama bin Ladenin julmia sanoja.

 

TAMMIKUUN ALUSSA Suojelupoliisi varoitti Suomen kansaa: Kiinan turvallisuusviranomaisilla saattaa olla pääsy Tiktok-käyttäjien tietoihin. 

Epäilyissä ei ollut mitään uutta. Niitä on esitetty jo vuosia, onhan Tiktok kiinalainen sovellus. Silti Supon julkilausumalla huolella näytti olevan erityistä painoarvoa. Moni myös halusi selvästi kuulla varoituksen juuri silloin, vaikkei Supon mukaan uusia, raskauttavia tietoja sovelluksesta ollutkaan ilmaantunut.

Lehdissä oli käyty useiden päivien ajan keskustelua Kiinasta ja Tiktokista. Sen taustalla painoi viikkoja jatkunut spekulaatio älypuhelinten ja Suomen laskeneiden Pisa-tulosten syy-yhteyksistä.

Tammikuun alussa viestintäkonsultti Katleena Kortesuo piti paljon jaetussa ja uutiskynnyksen ylittäneessä blogikirjoituksessaan Tiktokia ”äärimmäisen tehokkaana vaikuttamisen välineenä” ja osana Kiinan ”aivosotaa” länttä vastaan. Tiktok on Kiinan valtion otteessa, hän tulkitsi, ja sen koukuttavuus tuhoaa suomalaisten nuorten aivot.

Pari päivää myöhemmin Helsingin Sanomat teki uutisen kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunistosta, joka kertoi lopettaneensa Tiktokin  käytön.

Tämän jälkeen toinen kokoomuksen kansanedustaja Aura Salla vaati sovelluksen  kieltämistä koko EU:ssa. Sallan mukaan se on ”turvallisuuspoliittinen uhka”. Hän väitti myös, että EU on keskittynyt sääntelemään Tiktokin amerikkalaisia kilpailijoita, kuten Facebookia ja Instagramia. Ennen kansanedustajuuttaan Salla toimi ne omistavan Metan EU-asioista vastaavana johtajana. Tästä yhteydestä häneltä ei juuri kyselty.

Perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne lupasi hallituksen toimivan sitten, ”kun selvää tarvetta on”.

Suomalaisten puheet olivat tyyppiesimerkki sosiaalisen median aiheuttamasta arkisesta kipuilusta. Mutta tarvittiin Tiktok, että kansanhuviksi tuli pohtia, pitäisikö sosiaalisen median käyttöä rajoittaa. Jos haluaa esittää uskottavaa yhteiskunnallista ajattelijaa, Tiktokista on suorastaan oltava huolissaan. Se sisältää kaikki kunnon moraalipaniikin elementit – huolen pahasta teknologiasta ja huolen nuorison kunnollisuudesta – ja viimeistelee hattutempun erityisen vakavalla geopoliittisella huolella eli Kiinalla.

 

VILLE MERINEN latasi ensimmäisen videonsa Tiktokiin syyskuussa 2021. Videolla hän istuu työtuolissa keltainen huppari yllään ja kertoo, että hän on tehnyt toisiin videopalveluihin Youtubeen ja Twitchiin mielenterveysaiheisia videoita nimellä ”willfeel”, mutta nyt, katsojien toiveista, aikoo tehdä niitä jatkossa myös Tiktokiin nimellä ”terapeuttiville”.

Merinen on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja psykoterapeutti. Videoissaan hän puhuu yleensä suoraan kameraan ja puhuttelee ”sua” kuin mikäkin Ylen nuorten ohjelma. Terapeutti-Ville täs moro. 

Ääni on kumea, rauhoittavakin, tampere sopivan leveää. Merinen jutustelee. Hän herättää samanlaista luotettavuutta kuin murretta puhuva puhelinmyyjä.

Merisen kasvot ovat mitä tavallisimmat. Paljon ihoa, hiusraja noussut hieman. Joskus vähän partaa, vielä harvemmin silmälasit, joissa on läpinäkyvät kehykset.

Terapeutti-Villen kanava on kuin etäterapiaa: yleispäteviä ihmissuhdeneuvoja, vastauksia katselijoiden huoliin ja jopa imelän empaattista huolenpitoa. Merinen on valmis menemään äärimmäisyyksiin vakuutellakseen, että sä riität: Minun olo paranee siitä, että sä oot erilainen kuin minä.

Merisen neuvot ovat tietenkin sinänsä järkeviä. Niistä saa tervettä lohtua ja rohkaisua, vaikka kysyä voikin, mitä seuraa siitä, kun arkielämäänkin on haettava ratkaisuja nettiterapeutilta. Merisen maailma on äärimmilleen psykologisoitu ja tunteellistettu; jokainen olo tarkoittaa jotakin. Ja näille oloille ja niiden tarkoituksille on koko joukko englannista suomalaiseen arkipuheeseen ilmaantuneita uudissanoja: toksisia suhteita, traumadumppaamista ja kaikkea muutakin traumaliitännäistä.