Raportti: Nokian verkkoyhtiö myi Egyptin tiedustelupalvelulle välineet kansalaisten vakoiluun

23. helmikuuta 2016, Hanna Nikkanen

Brittijärjestö Privacy Internationalin tuoreen raportin mukaan suomalais-saksalainen Nokia Siemens Networks (NSN) myi Egyptin siviilitiedustelupalvelulle vakoiluvälineistöä kevään 2011 vallankumouksen alla.
Raportin mukaan Nokian verkkoyhtiön myymät vakoilutuotteet ovat mahdollistaneet käytännössä kaiken Nokian Egyptiin rakentamissa televerkoissa liikkuneen viestinnän tallentamisen.
Egyptin taajaan vaihtuvat hallitukset ovat viime vuosina tukahduttaneet protestiliikkeitä verisesti. Toimittajia, kirjailijoita ja kansalaisaktivisteja on vangittu tuhatmäärin. Moni heistä on kertonut poliisin esitelleen kuulusteluissa epäiltyjen käymien puhelin- ja chat-keskusteluiden sisältöjä.

Privacy Internationalin mukaan Nokian ja Siemensin yhteinen verkkoyhtiö myi Egyptiin kolme tuotetta. Kauppaan kuului teleliikenteen viranomaisvalvonnan hallintajärjestelmä, siepattua dataa analysoiva "valvontakeskus" sekä vanhanaikainen puhelinverkon kautta toimiva internetyhteys, joka toimisi silloinkin, kun hallitus sulkee maasta muut verkkoyhteydet – kuten keväällä 2011 tehtiin.
Tuotteista etenkin valvontakeskus on vaarallinen väärissä käsissä. Se ei kuulu verkkoyhtiön normaaliin tuotevalikoimaan, vaan kyse on oman maan kansalaisten vakoiluun tarkoitetusta erikoistuotteesta.
Valvontakeskuksen osti Egyptin salamyhkäinen teknisen tiedustelun keskus TRD, jonka olemassaoloa Egyptin hallitus ei ole koskaan virallisesti myöntänyt. TRD:tä pidetään eräänlaisena valtiona valtion sisällä, ja se on säilyttänyt asemansa maassa myllertävien valtataistelujen aikana. Syrjäytetyn presidentti Hosni Mubarakin uskotaan luoneen TRD:n voidakseen valvoa poliittisia vihollisiaan.

Nokia Siemens Networks ilmoitti vuonna 2009 luopuvansa valvontakeskusbisneksestä ihmisoikeushuolien vuoksi. Yhtiön Iranin-kaupat olivat tuolloin juuri kiinnittäneet median huomion. Seurasin aihetta tiiviisti ja päädyin kirjoittamaan siitä seuraavana vuonna ilmestyneessä kirjassani Viaton imperiumi. Kuten moni muukin, epäilin että tavoitteena oli vain vaihtaa brändiä tahranneen yksikön nimi. NSN myi Intelligence Solutions -yksikkönsä saksalaiselle Perusa-holdingyhtiölle. Uusi yhtiö sai nimekseen Trovicor ja sen omistusketju piiloutui luxemburgilaisen yrityssalaisuuskäytännön taakse. Trovicor asettui taloksi Nokia Siemens Networksin konttorin naapuriin Münchenin Machtlfingerstrasselle ja jatkoi yritykseltä perittyjen tuotteiden kehittämistä sen entisistä työntekijöistä koostuneen henkilökunnan voimin. Nokia Siemens Networks kuitenkin vakuutti kerran toisensa jälkeen, ettei sillä ollut enää mitään tekemistä valvontakeskusten tai Trovicorin kanssa.
Silmänkääntötemppu se silti taisi olla. Privacy International julkisti viime vuonna Nokia Siemens Networksin omia asiakirjoja, joissa käsitellään valvontakeskuksen myyntiä Pakistaniin vuosina 2010–2011. Niissä firma kutsuu Trovicoria ”NSN:n tavarantoimittajaksi" sekä kolmanneksi osapuoleksi, "joka toimittaa paikalliset palvelut NSN:n puolesta". Egyptin kanssa tehdyn kaupan tarkkaa ajankohtaa järjestö ei tiedä, mutta siihen viitataan vuodelle 2011 päivätyissä asiakirjoissa.

Nokia Siemens Networks on nykyään nimeltään Nokia Networks. Nokia osti Siemensin ulos toiminnasta vuonna 2013. Yhtiön mukaan Privacy Internationalin raportissa mainitut Egyptin-sopimukset on peritty Siemensiltä, ajalta ennen NSN:n perustamista vuonna 2007.
"Nokia luopui valvontakeskusliiketoiminnasta vuonna 2009, emmekä usko, että meillä on ollut niihin liittyviä kauppoja sen jälkeen", Nokia toteaa vastauksessaan Privacy Internationalille.
Long Play kysyi Nokialta Privacy Internationalin julkistamista asiakirjoista, joiden mukaan yhtiö olisi kuitenkin myynyt valvontakeskuksen Pakistaniin vuosina 2010-2011. Yhtiö ei halunnut kommentoida.

Hanna Nikkanen on kirjoittanut Nokia Siemens Networkista ja kansainvälisestä valvontavälinebisneksestä kirjoissaan Viaton imperiumi (2010) ja Verkko ja vapaus (2012). Molemmat ovat myynnissä e-kirjoina Long Playn kaupassa.