Lyhyet

Eläkevarojen hoitajien pitää ennustaa talouden tulevaisuutta. Näkevätkö he ilmastokriisin vaikutukset ajoissa?

17.2.2022

Long Playn Kriisien kriisi -podcastin toisessa osassa toimittaja Riikka Suominen selvittää, voiko suomalaisten vanhuudenturva, työeläkevarat, kadota taivaan tuuliin kun sijoitusten ilmastoriskit toteutuvat. 

Työeläkevaroilla huolehditaan kaikkien suomalaisten turvasta vanhuuden ja työkyvyttömyyden varalle. Niitä on tallessa noin 225 miljardia euroa, ja ne on sijoitettu erilaisiin kohteisiin Suomeen ja maailmalle. 

Toimittaja Riikka Suominen on ollut jo pitkään huolissaan eläkevarojen turvallisuudesta. Mitä niille käy, jos esimerkiksi saastuttavimpiin elinkeinoihin tehtyjen sijoitusten arvo yhtäkkiä romahtaa? Niissä on nimittäin kiinni yli 50 kertaa enemmän rahaa kuin siinä kuplassa, joka vuonna 2007 käynnisti globaalin finanssikriisin. 

Vaarallista on sekin, jos ilmastonmuutos laukaisee konflikteja ja joukkomuuttoja, tai vaikkapa ruoantuotannolta katoaa pohja.

“En epäile eläkejärjestelmää siltä osin, etteikö siinä turvattaisi eläkkeisiin tietty määrä euroja. Sen sijaan en ole lainkaan varma, pystynkö ostamaan niillä euroilla tulevaisuudessa ruokaa kaupasta, koska pelkään tuotantojärjestelmän järkkyneen ennen kuin joskus vuonna 2040 jään eläkkeelle”, Suominen sanoo Kriisien kriisi -podcastin toisessa jaksossa.

Suominen haastattelee jaksossa Eläketurvakeskuksen ennustelaskentayksikön päällikkö Heikki Tikanmäkeä. Hän kertoo siitä, miten tehdään eläkelaskelmia esimerkiksi 60 vuoden päähän – siis arvioidaan esimerkiksi väestö- ja talouskehitystä. 

Tikanmäen mukaan hänen työnsä tarkoitus ei ole tehdä täsmällisiä ennustuksia esimerkiksi 60 seuraavan vuoden tapahtumista, vaan soittaa hälytyskelloja jos järjestelmä on vaarassa ajautua kriisiin.

“Vastuullinen päätöksentekijä katsoo silloin laskelmia, että voi saatana, näin ei voi mennä, ja sitten tehdään toimenpiteitä.”

Suominen taas on huolissaan siitä, että järjestelmä on jo lähellä kriisiä. Yksityiset eläkevakuuttajat ovat puhuneet ilmastoriskistä jo vuosia. The Economist -lehden mukaan globaalin romahduksen riski on erityisen suuri, jos pankit ja vakuuttajat ovat sitoneet varojaan saastuttaviin elinkeinoihin.

“Ilmastonmuutos on mun ajattelussa iso epävarmuustekijä, mutta ei se kuitenkaan ole fundamentaalisti erilainen kuin historialliset suuret epävarmuustekijät”, Tikanmäki sanoo. 

“Haluan tuoda sitä historiallista perspektiiviä, että kyllä näitä maailmanlopun skenaarioita on ollut ennenkin.”

Kriisien kriisi -podcast on osa Long Playn ympäristönmuutoksen erikoistoimituksen toimintaa. Sitä tukevat Maj ja Tor Nesslingin säätiö sekä Koneen säätiö.

Löydät podcastin tavallisimmista podcast-palveluista, esimerkiksi Spotifyista tai Applen podcast-palvelusta