Zagrebin rikkinäinen puhelin

13. syyskuuta 2018, Ilkka Karisto

Kroatia kiistää LP:lle siirtolaisten hakkaamisen – saksalaistoimittajalle osoitetulla kirjeellä.

Viime viikolla Long Play julkaisi uutisen, jossa kerrottiin Kroatian poliisin väkivaltaisuudesta siirtolaisia kohtaan. Poliisin sanotaan pahoinpitelevän ja ryöstävän ihmisiä, joita se palauttaa öisin Bosniaan. Maan sisäministeriö on lopulta kiistänyt poliisin julmuudet. Uutista tehdessäni soitin 31. elokuuta Kroatian sisäministeriöön pyytääkseni kommenttia asiaan, mutta ministeriön tiedotuspäällikkö kieltäytyi edes kuuntelemasta kysymyksiäni ja vaati ne kirjallisina. Hän lupasi vastata saman päivän aikana.

Vastaus tuli sähköpostitse 11. syyskuuta ja alkoi tervehdyksellä ”Dear Ms Hilpert”. Tämä viittaa siihen, että ministeriö lähettää samat vastaukset kaikille asiasta tiedusteleville. Viesti oli lähetetty sisäministeriön tiedotusosastosta, mutta sinä ei lukenut lähettäjän nimeä.

Viestissä kiistetään poliisin väkivaltaiset otteet ja sanotaan, ettei väitteitä voida todentaa, koska niiden esittäjien henkilöys on tuntematon eikä väitetyille pahoinpitelyille pystytä osoittamaan tapahtumapaikkaa eikä -aikaa.

Ministeriön perustelut vaativat muutamia jatkokysymyksiä. Miten niin tuntematon? Ja miten niin ei pystytä? Aloitetaanko jutussa kuvatuista tapahtumista tutkinta?

TEKSTI JATKUU MAINOKSEN ALLA

Tilaa Long Play

Long Playn uutisessa kolme ihmistä kertoi Kroatian poliisin pahoinpidelleen heidät ja lisäksi yksi kertoi poliisin ryöstäneen häneltä 700 euroa. He kaikki esiintyvät jutussa nimellään. He myös kertoivat, milloin ja missä päin Kroatiaa poliisi oli ottanut heidät kiinni. (Long Play haastatteli Bosniassa 32:ta ihmistä, jotka Kroatian poliisi oli palauttanut Bosniaan, ja heistä valtaosa suostui puhumaan omalla nimellään.)

Siirtolaisten kertomukset eivät myöskään olleet ainoa lähde pahoinpitelyepäilyille. Seitsemän Kroatian ja Bosnian välisen rajan välittömässä läheisyydessä asuvaa ihmistä kertoi kuulleensa rajalta useina öinä pahoinpitelyn ääniä ja tuskanhuutoja. Myös lähteet Bosnian poliisista ja Punaisesta Rististä vahvistivat väitteet Kroatian poliisin laittomista otteista.

Lähetin lisää kysymyksiä Zagrebiin tiistaina 11. syyskuuta. Kroatian sisäministeriö ei ole toistaiseksi vastannut useista sähköposteista huolimatta. Sen sijaan ”Ms Hilpertin” arvoitus ratkesi nopeasti. Kyseessä on saksalaisen tv-kanavan ZDF:n Wienin-toimituksen päällikkö Britta Hilpert.

Hilpert kertoo ZDF:n saaneen samansisältöisen vastauksen Kroatian sisäministeriöstä. Myös hänelle osa siirtolaisista oli kertonut omalla nimellään joutuneensa Kroatian poliisin pahoinpitelemäksi. Hilpert sanoo, että rajalla asuvat ihmiset olivat kertoneet ZDF:lle havainneensa pahoinpitelyjä ja nähneensä Bosniaan palautetuilla ihmisillä mustelmia sekä rikottuja puhelimia.

Kroatian sisäministeriö lähetti Long Playlle Ms. Hilpertille osoitetun viestin.
Kroatian sisäministeriö lähetti Long Playlle Ms. Hilpertille osoitetun viestin.