Vierastaistelija ei ole yhtä kuin terroristi

24. tammikuutata 2018, Anu Silfverberg

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tänään kaikki syytteet Suomen kolmannessa terrorismioikeudenkäynnissä. Kolmea suomalaismiestä syytettiin terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Syytteiden mukaan miehet olivat aikeissa osallistua Syyrian sisällissotaan vierastaistelijoina.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin sanoo, ettei oikeuden päätös yllätä. ”Syytetyt eivät missään vaiheessa edes liittyneet taisteluihin, joten kysymykset sodankäynnin menetelmien laillisuudesta ja siviilien tai sotavankien surmaamisesta eivät voineet tulla kyseeseen”, Scheinin kommentoi tuomiota sähköpostitse Long Playlle.

Terrorismirikoksia koskeva lainsäädäntö on Suomessa melko uutta, ja nyt vasta luodaan oikeuskäytäntöä. Toistaiseksi terroristisen tarkoituksen tulkintaa on tehty vain ääri-islamistiseen toimintaan liittyen.

Toimittaja Sonja Saarikoski haastatteli kahta oikeudenkäynnissä syytettyä miestä Long Playn juttuunsa Sinun puolestas elää ja kuolla. Tieto syytteistä tuli kesken juttuprosessin. Molemmat miehet olivat huolissaan siitä, että oikeudenkäynti leimaa suomalaisia muslimeita.

He saattoivat olla oikeassa – vaadittujen tuomioiden pienuuteen nähden oikeudenkäynnin julkisuus on ollut suurta. Jo sana terrorismi herättää sen verran suuria tunteita. Lisäksi suurelle yleisölle tuskin on tullut aivan selväksi, mistä miehiä syytettiin. Tiedotusvälineissä on uutisoitu esimerkiksi, että miehet olivat liittyneet terroristijärjestöön tai että he ovat lähteneet ”taistelemaan Isiksen riveissä”. Kumpikaan ei pidä paikkaansa.

Helsingin käräjäoikeus päätti monimutkaisemmista asioista: esimerkiksi siitä, voiko toisen maan sisällissotaan osallistuminen olla terrorismia. Syytteen mukaan miesten suunnitelmat olisivat toteutuessaan heikentäneet Syyrian hallituksen joukkojen ”taistelukykyä ja -moraalia”. Samalla tuskin kukaan Suomessa toivoo diktaattori Bashar al-Assadin joukoille parempaa taistelumoraalia.

Lue Sonja Saarikosken juttu "Sinun puolestas elää ja kuolla" täällä. Kuuntele terrorismilainsäädäntöä käsittelevä Long Playn podcast täällä.