Särkänniemen delfiineille kaavaillulla eläinpuistolla vakavia ongelmia

22. heinäkuuta 2016, Ari Lahdenmäki

Kuten Helsingin Sanomat kertoi kesäkuun lopulla, Särkänniemi on saanut Suomen ympäristökeskukselta luvan siirtää delfiininsä kreikkalaiseen eläintarhaan. Tarha on kreikkalaisten eläinsuojelijoiden hampaissa monista syistä.
Kreikan lainsäädäntö kieltää villieläinten käytön viihde-esityksissä. Attica Park Zoo kutsuu delfiininäytöksiään opetuksellisiksi ja kiertää eläinsuojelujärjestöjen mukaan lainsäädäntöä sekä ateenalaisen tuomioistuimen sille huhtikuussa antamaa kieltoa järjestää show’ta.
Kreikkalainen vihreä kansanedustaja Giorgos Dimaras esitti viime kuunvaihteessa ympäristöministerille kirjallisen kysymyksen siitä, miten delfiinien tuominen maahan ja käyttö viihde-esityksissä estetään.
Attica on Ateenan ainoa eläintarha. Se päätyi ostikoihin muun muassa vuosi sitten, kun eläimet olivat nälkään nääntymisen partaalla Kreikan talouskriisin vuoksi.
Attican delfiinit ovat peräisin Liettuasta. Niitä tuotiin sinne 11. Kreikkalaisen kansalaisjärjestön Intiative against Cetacean Captivityn mukaan delfinaariossa on tapahtunut viisi delfiinikuolemaa, jotka eläintarha yritti salata. Siellä syntyneistä kuudesta delfiininpoikasesta neljä kuoli järjestön mukaan hyvin nuorina. Samoin kuoli kahden poikasen emo 11 vuoden ikäisenä.

Suomalaista Valaiden puolesta -eläinsuojelujärjestöä johtava Viivi Senghore toivoo, että Särkänniemi pitäisi delfiinit niin pitkään, että niille saataisiin valmisteuksi yksilöllinen siirto-ohjelma. Sellainen tulee kalliiksi ja vaatii asiantuntijoiden suunnittelua.
”Särkänniemi on sen delfiineille ja Tampereen kaupungille velkaa. Delfiineillä on tienattu rahaa 30 vuoden ajan”, Senghore sanoo.
Hänen mukaansa Italiassa on käynnistymässä aikaisintaan vuonna 2019 suojeluhanke, johon Särkänniemen delfiinit voisivat sopia. Kyseessä on meriturva-alue, sillä Välimereen ei voi vapauttaa delfiinejä, jotka eivät ole sieltä peräisin.
”Siellä Särkänniemen delfiinit eläisivät paljon suuremmissa, luonnonmukaisissa tiloissa meriympäristössä ja söisivät elävää kalaa. Ei olisi sirkustemppuja eikä lipunmyyntiä yleisölle.”

Särkänniemi pohtii delfiinien kohtaloa yleisön silmiltä piilossa. Toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoo vain, että selvitystyö eläinten kohtalosta on kesken ja hän pyrkii saamaan sen valmiiksi elokuun aikana.
”Meillä on viranomaisten lupa siirtää eläimet Attica Parkiin, jos siihen päädymme”, Seppälä sanoo Long Playlle sähköpostitse. Hän ei kommentoi eläinsuojelujärjestöjen Attica Park Zoota kohtaan osoittamaa kritiikkiä.
”Eri vaihtoehtoja en voi lähteä avaamaan asian ollessa kesken”, Seppälä sanoo ja kertoo Särkänniemen tiedottavan asiasta, ”kun on uutta tiedotettavaa”.
Toimittaja Ann-Mari Huhtanen selvitti Long Playn pitkässä jutussa ”Veden vangit”, kuinka Särkänniemen delfinaarion historia on täynnä valheita ja vehkeilyä. Muutama kuukausi jutun ilmestymisen jälkeen Särkänniemi sulki delfinaarionsa.

Osta juttu: http://longplay.fi/single/vedenvangit
Tilaa LP: longplay.fi/tilaa – vuositilaus heinäkuun ajan 59 euroa ja kaupan päälle paketti Lappeenrannassa paahdettua LP-kahvia!